Flemming Møldrup og Le Gammeltoft
Foto: Pressefoto

Mændenes kampdag: “Mandens største udfordring i 2021 er ikke at blive træt af hele tiden at skulle høre om sine fejl”

I dag er det Mændenes Internationale Kampdag, og danske mænd ser tilbage på et år, som har været præget af sexisme, samtykke og #metoo. Vi har spurgt 5 danske mænd om, hvad manden skal blive bedre til.

Flemming Møldrup, tv-vært

Flemming Møldrup og Le Gammeltoft

Hvordan synes du, at det er gået for manden i 2020?

“Det er vel egentlig gået okay. Det er jo en bestemt type mand, som er kommet under pres i 2020. Og det viste sig, at den type ikke kun var håndværkere eller stilladsarbejdere, der råbte god røv efter damerne på gaden, men også toppolitikerne – og en type mand der findes i alle samfundslag. Ham fik vi rystet ud af busken i 2020. Det er jo ikke fordi, at der er blæst stille vinde over manden i år, det er en forandringsstorm, som han har stået midt i, og der synes jeg egentlig. at manden har håndteret det meget godt.”

Hvad var mandens største udfordring i 2020?

“Det er selvfølgelig oplagt at tale om #metoo, men hvis man ikke skal tale om sexisme, tror jeg egentlig, at mandens største problem i 2020 er det samme som kvindens. Opdagelsen af at man befinder sig midt i en verden, som man lige troede, man havde regnet ud, men som i virkeligheden er uhyre skrøbelig, og som også vi mænd er nødt til at tage alvorligt.”

Hvad bliver mandens største udfordring i 2021?

“Ikke at blive træt af hele tiden at skulle høre om sine fejl. Man skal huske, at manden er et ret skrøbeligt køn. Og det ved man, hvis man har været i forhold med en mand. Selvom vi går rundt og bryster os af at være stærke, maskuline og kunne alt muligt, så tror jeg, at manden trives bedst i det opbyggelige rum. Den opbyggelige samtale. Det gælder især også de samtaler, vi har lige nu. Så jeg tror, den største udfordring er, hvis manden fortsat bliver slået i hovedet. For til sidst ved han slet ikke, hvad han skal gøre. Så jeg tror, at vi vil komme længere med den her samtale, hvis vi prøver at have opbyggende samtaler om de problemer, der er.”

Mikkel Braginsky, vært på ‘Hankøn’

Mikkel Braginsky. Foto: Rita Kuhlmann

Hvordan har det ændret sig at være mand i 2020?

“Jeg er ikke helt sikker på, om der er sket de store ændringer for os mænd, som går på arbejde fra 9 til 17 – og som skal slå en græsplæne i ny og næ. Men kommer du ind på ledelsesgangene, der hvor der ellers er nogle markante magtstrukturer på spil i vores samfund, ja så er historien en helt anden. Det er forfriskende at se, at der nu bliver ryddet op og gravet ud, så vi kan få banet vej for en kultur, der skulle have være implementeret for længst.” 

Hvad kommer det til at betyde?

“Jeg tror, det hele skal ses i det lys, at vi er på et samfunds- og kulturmæssigt niveau er ved at lave det, man kunne kalde en episk forårsrengøring. Effekten vil på sigt blive, at det vil ændre den generelle tone og opfattelse af køn og grænser.”

Hvad med for dig personligt?

“Der er et lille aber dabei, for jeg er personlig blevet meget mere opmærksom på, hvordan jeg og mine mandlige venner omtaler det modsatte køn og holder sig fra dumsmarte bemærkninger. Det gør mig faktisk ukomfortabel, og jeg forsøger at tale med mine venner om det, når det sker.”

Mads Nørgaard, tøjhandler og designer

Mads Nørgaard. PR-foto

Hvordan har du oplevet debatten om sexisme og metoo i 2020?

“Som helt nødvendig, tiltrængt og til tider ret barsk, hård, direkte og med store personlige konsekvenser indimellem. Men det har været helt nødvendigt og tiltrængt og forhåbentligt med store positive konsekvenser for vores fremtidige omgangsform i samfundet.”

Hvordan vil du helt generelt sige, at “manden” har det i 2020?

“Der er blevet endnu bedre plads til nye mænd og nye måder at være mand på. Og de “gamle” patriarkalske måder er ikke så relevante mere. Heldigvis.”

Når du om halvanden måned står nytårsaften og skal formulere et nytårsfortsæt på dit køns vegne, hvordan skal det så lyde?

“Patriarkatet er dødt, og må mange – og meget mere empatiske – måder at være mand på opstå af dets aske. Jeg vejrer morgenluft. Det stive og selvretfærdige patriarkat synger på sidste vers. Endelig er det op til os mænd at formulere en ny måde at være mænd på: mere empati, dybere selvforståelse, flere facetter. Manden er død, mændene leve!”

Christian Groes, kønsforsker

Christian Groes. Privatfoto

Hvordan har du personligt oplevet 2020 og hele debatten om sexisme og metoo?

“2020 har været et besynderligt år i coronaens og #metoo-bølgens tegn, og personligt er jeg blevet meget klogere på, hvor intense og konfliktfyldte debatter kan blive, når det er kroppe, grænser og personlige erfaringer, der tematiseres. Jeg har selv funderet en del over grænser og grænseoverskridelser, og det fornemmer jeg gælder mænd over en bred kam. Refleksioner over ens egen og andres intime adfærd er blevet mainstream. Samtykkeloven har også spillet ind, tror jeg.” 

Hvordan har manden anno 2020 det?

“Manden anno 2020 har været tvunget til at grave i egen have for at tjekke op på sin adfærd og sine principper. Og genoverveje sine mønstre og holdninger.” 

Hvis du skulle give manden generelt et godt råd for 2021, hvad skulle det så være?

“At blive mere lyttende, men også overveje hvordan man kan blive mere tydelig i sine intensioner og behov uden at miste respekten for andre. Samtidig skal mænd skærpe deres opmærksomhed om den gensidige lyst, tale frit og åbent om sex og grænser og fortsætte flirteriet, som på ingen måde burde været truet af metoo-bølgen.”

Mikkel Fønsskov, redaktør på Gyldendal

Mikkel Fønssskov. Foto: DR

Hvordan synes du, det gik for manden i 2020?

“Mandens rolle afhænger af øjnene, der ser. Som bøsse har jeg ikke noget valg; jeg vælger manden som genstand ud fra nogle emotionelle og biologiske grunde. Derfor er manden i min verden den samme, som han altid har været. Men i et større billede er der jo nye boller på suppen.

Hvad er mandens største problemer, og hvad bliver hans største udfordringer i 2021?

“Manderollen er selvfølgelig ikke en konstant. Vi – og hermed mener jeg os mænd – har domineret verden altid, i hvert fald i en vestlig kontekst. Er det så ikke på sin plads at gøre… ja plads til kvinden og lade det næste århundrede være hendes? Måske. Eller måske går tingene af sig selv. Under alle omstændigheder skal vi nok bare hægte os på, smile venligt og huske at tage af bordet.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics