Techfestival

Guide til ikke-nørderne: ‘Et forsvar for børns skærmtid’ og 7 andre ting som er værd at opleve på Techfestival i Kødbyen

Den københavnske teknologi-festival er tilbage for tredje gang. Heartbeats’ tech-journalist guider her til spændende debatter og keynotes, som han selv planlægger at tage til.

Musikkens festivalsæson er gået på hæld. Men det er ikke ensbetydende med, at det er slut med festivaler.

Fra i dag og tre dage frem kører tredje udgave af Techfestival nemlig i og omkring Kødbyen i København. Og som det fremgår af navnet, så er teknologien i centrum.

Men hvis man tror, det er en gadget-festival, hvor man skal ud og kigge på dimser, så bliver man skuffet.

Techfestival har derimod fokus på at finde løsninger på de mange udfordringer, som teknologien bringer med sig, og hvordan vi sikrer, at den teknologiske udvikling understøtter vores interesser som individer og samfund.

Events på forskellige niveauer

I mange af de events, der bliver afholdt, er der i høj grad tale om en dialog, hvor du selv kan være med til at præge debatten, hvis du har lyst.

Summits består af 6,5 timer lange workshops, hvor man som deltager aktivt er med til at finde løsninger.

Sessions varer to timer og består af paneldebatter og diskussioner, hvor festivalgæsterne også kan deltage.

Både sessions og summits kræver dog tilmelding i forvejen og foregår hovedsageligt i dagtimerne.

Vi har derfor valgt at fokusere guiden på events, hvor du (med få undtagelser) blot kan droppe forbi, hvis du vil blive klogere på teknologi — også hvis du ikke er inkarneret technørd.

Her er otte events, som jeg selv har sat hak ud for i programmet:

1. Menneskelig nedgradering: Din mobilafhængighed er nøje konstrueret

Hvis du også har svært ved at slippe Instagram, et sjovt mobilspil eller i det hele taget ikke kan lade telefonen blive i lommen, så er der en rigtig god forklaring på det.

Brugeroplevelsen er nemlig bevidst designet til at manipulere din hjerne og stjæle din opmærksomhed. Men det er kun begyndelsen.

Techgiganterne kender os så godt, at de kan forudsige dine næste indkøb og placere indhold foran dig, som de ved, du vil finde tiltalende og får svært ved at slippe. Så klar er beskeden fra en af torsdagens hovedtalere Aza Raskin.

Han har selv en lang baggrund i at designe apps og services, og er manden der opfandt den endeløse scroll-funktion. Sammen med den tidligere Googlechef for design-etik, Tristan Harris, har han stiftet Center for Humane Technology, som er sat i verden for at gøre op med det, de kalder for “human downgrading”.

Raskins keynote, som har fået navnet “Humane Design & Human Protection”, vil blive fulgt op af en 30 minutters Q&A på en nærliggende scene.

Tid: Torsdag 5. september kl. 20

Sted: Circle Stage i Kødbyen

Link: Humane Design & Human Protection

2. Et forsvar for børns skærmtid

En diskussion, der jævnligt blusser op, er, om det er skadeligt for børn, at bruge deres iPads i længere tid?

Det vil svenske Björn Jeffery, stifter af det populære børnespilsfirma, Toca Boca, tale om i sit oplæg “in defence of screen time”.

Her vil han dele ud af sin viden om børn og skærmtid, og hvorfor han mener, det er super vigtigt at kigge på kvaliteten af de oplevelser, børnene bruger tid på, i stedet for hvor lang tid de bruger.

Tid: Lørdag 7. september kl.13

Sted: Circle Stage

Link: In defence of screen time.

3. Power to the people: Sådan blev Barcelona en digital foregangsby

I Barcelona er man gået all-in på at lave en digital transformation, der involverer borgerne og har borgernes interesser som sit klare udgangspunkt.

Det betyder, at man ikke bare kigger på et katalog over nye teknologiske muligheder udviklet af store techfirmaer, men i stedet kigger på borgernes behov og udvikler digitale løsninger, der understøtter disse – bygget på åbne standarder. Med andre ord en nedefra og op tilgang, hvor data er ejet af borgerne, ikke af en stor techvirksomhed.

Francesca Bria er kvinden bag transformationen i form af sin rolle som Barcelonas chief technology and digital innovation officer. Hendes arbejde har blandt andet landet hende en plads på Forbes Magazine’s Top 50 Women in Tech.

På Techfestival vil Bria fortælle om Barcelonas tilgang til digitalisering, data som en del af byens infrastruktur og hvordan man arbejder med offentlige data og borgernes kontrol med disse.

Tid: Torsdag 5. september kl. 20

Sted: Circle Stage i Kødbyen

Link: Data sovereignty for citizens – A new model for digital Europe

4. Wikipedia-medstifter er årets hovednavn

Ligesom på musikfestivalerne, er der også navne på Techfestival, der står med større skrift på plakaten end andre.

En af dem, der figurerer helt øverst i år, er en af internet-æraens mest succesfulde entreprenører, nemlig Wikipedia-medstifteren Jimmy Wales.

Wales vil tale om arbejdet med verdens uden sammenligning største encyklopædi. Og hvordan det i en tid med fake news, og andre teknologier der kan forvrænge virkeligheden, giver total mening med menneskelige kuratorer og et åbent internet.

Tid: Fredag 6. september kl. 20

Sted: Circle Stage i Kødbyen

Link: Jimmy Wales om Wikipedia.

5. Talegenkendelse skal ikke ejes af techgiganterne

Digitale assistenter er på heftig fremmarch. Men som vi også har dækket her på Heartbeats, så er udviklingen i høj grad drevet frem af ganske få techgiganter, som oven i købet har folk ansat til at lytte på udvalgte samtaler, vi har med Siri, Alexa og Google Assistent.

Men det burde være helt anderledes. Det mener man hos not-for-profit-organisationen Mozilla, der nok er bedst kendt for browseren Firefox.

Mozillas chef for Open Innovation, George Roter, vil tale om, hvorfor det er vigtigt, at talegenkendelses-teknologien udvikles ud fra en åben, mangfoldig og kollaborativ tilgang, så fællesskabet både kan byde ind med data og nyde godt af teknologien.

Tid: Fredag 6. september kl. 17

Sted: Human Stage

Link: Mozilla & Open AI: How a data commons and collaborative technology can democratize speech recognition.

6. Der er brug for flere kvinder i tech

Mænd er stadigvæk i klart overtal, når det drejer sig om teknologiens verden.

Skulle du være i tvivl om, hvorfor det giver rigtig god mening med flere kvinder i tech? Eller er du kvinde og vil vide, hvorfor det kan give rigtig god mening at kaste sig over en karriere indenfor teknologi? Så skal du melde dig til sessionen ‘Why Women in Tech Makes Sense’.

Her sidder et dansk panel — der virkelig ved, hvad de taler om — klar til at diskutere gevinsterne ved en større diversitet, og fortælle om udfordringerne og mulighederne for kvinder ved at træde ind i en stadig alt for mandsdomineret verden.

Da dette er en såkaldt session, er tilmelding påkrævet. Det kan du gøre her.

Tid:Fredag 6. september 17:30 — 19:30

Sted: Rysensteen FT1, Flæsketorvet 60

Link: Why Women in Tech Makes Sense

Bonustip:

Tech-iværksættere er ofte gode til at fortælle, når tingene går fantastisk. Men ofte er det mere lærerigt at høre om, når det går riv-rask-ruskende galt.

Og det er lige netop, hvad du kan opleve i Fuckup Nights: Women In Tech’s Failure Stories, hvor oplægget fra arrangørerne i sessionen lyder:

With women taking the stage and telling the world how they fucked up, overcame, and built resilience, we hope to inspire future female entrepreneurs to run risks and fuck up”.

Det sker torsdag kl. 17.30. Rysensteen FT3, Flæsketorvet 60

7. Tag børnene gratis med til Open Makerspace

Selvom Techfestival ikke er en gadget-festival, så er det ikke ensbetydende med, at man ikke kan komme og se, opleve og prøve kræfter med nye måder at bruge teknologien på.

I Open Makerspace er hele familien inviteret indenfor, også selvom man ikke har et armbånd – det er nemlig gratis for alle.

Her kan man f.eks. opleve et såkaldt Brain-Computer Interface, hvor man ved hjælp af elektroder på hovedet kan styre et stykke hardware.

Man kan også prøve at bygge virtuelle bjerge, floder og vulkaner. Eller man kan være med til at skille forskellige elektroniske dimser ad, og lære hvad de forskellige dele i virkeligheden bruges til.

Nogle af sessionerne kræver tilmelding. F.eks. hvis man vil lære, hvordan man træner en kunstig intelligens.

Hele programmet for Open Makerspace finder du her.

Tid: Lørdag 7. september kl. 10-15

Sted: Råhuset, Onkel Dannys Plads 7.

Link: Open Makerspace for Kids and Families

8. Pirate Bay-stifter om aktivisme online og offline

Der er dem, der har læst, studeret, undersøgt og læst noget mere. Og så er der dem, der bare har gjort det. Peter Sunde er en af de sidste.

Som medstifter af den kontroversielle fildelings-portal The Pirate Bay har Peter Sunde en stærkt aktivistisk tilgang til de ting, han udvikler.

Senest har han blandt andet startet Flattr, som er en mikrobetalingsservice, der skal gøre det let for brugerne at betale små donationer til medier og andre projekter på nettet, som man ønsker at støtte.

Peter Sunde er inviteret til Techfestival for at tale om aktivisme og nye muligheder for at mobilisere sig både online og offline. Det skal helt sikkert nok blive med kant.

Tid: Lørdag 7. september kl. 13.30

Sted: Circle Stage

Link:Peter Sunde: On Activism Online/Offline

Techfestival 2019 finder sted i Kødbyen 5.-7. september. Et armbånd til alle tre dage koster 40 euros (cirka 300 kroner).

Footer graphics