Tine Stampe fra ‘Join the Pudding Club’: ”Flere og flere par skal have hjælp til at få børn, men vejen dertil bør ikke være så traumatiserende”

I anden sæson af ’Join the Pudding Club’ sætter Tine Stampe ikke alene fokus på fertilitetsbehandlinger, og hvilke tanker, følelser og traumer, et forløb som det kan medføre, men også hvordan samfundsstrukturen skal ændres for at komme problemerne til livs. 

Hvordan rummer man sine veninders positive graviditetstests, når man selv har sat sit liv på standby for ’projekt baby’ – og det ikke vil lykkes? Og hvordan takler man alle de ’forbudte’ følelser, når man selv bliver gravid, mens ens veninder kæmper videre? Og hvordan hjælper vi selv fertiliteten på vej, når hvert femte unge par i dag er infertile?

Det satte vært Tine Stampe sig for at undersøge i første sæson af podcasten ’Join the Pudding Club’. Her fulgte hun tre unge kvinder, som stod midt i deres livs største krise med gentagne mislykkede forsøg på at blive forældre. 

Nu er Tine Stampe klar med anden sæson af podcasten, og her møder vi kvinderne igen.

”Det er halvandet år siden, vi mødte dem sidst, og siden da er der sket en hel del. De er alle blevet mødre, og det er helt fantastisk,” fortæller Tine Stampe. 

Det er kun en uge siden, at Tine Stampe selv blev mor for tredje gang. Et ønskebarn, som hende og hendes mand kæmpede for at kunne få.

”Man kan hurtigt blive passiv i sådan et fertilitetsforløb, fordi man bare venter og venter og venter. Især fordi man ikke har meget viden på området. Derfor er det vigtigt for mig at dykke ned i den viden og tale med førende eksperter, bryde tabuer og give andre par redskaber til et forløb som vores,” siger Tine Stampe. 

En skrøbelig situation

I anden sæson sætter ’Join the Pudding Club’ fokus på hvilke tanker, følelser og traumer et forløb som det kan medføre, men også hvordan samfundsstrukturen skal ændres for at komme problemerne til livs. 

”Samfundet er indrettet sådan, at du skal have en lang videregående uddannelse, et par år på arbejdsmarkedet og et hus og en bil, før du begynder at tænke over børn. Samtidig sætter du dig i en super skrøbelig situation, så snart du siger højt, at du overvejer at få børn, fordi der er en frygt for, at din arbejdsgiver vil fyre dig,” siger Tine Stampe og tilføjer:

“Jeg drømmer om, at mine døtre kan vokse op i en verden med et naturligt forhold til deres egne kroppe og fertilitet. Og så skal vi ændre narrativet om, at det bare er at smide p-pillen, og så er man gravid, for det kommer desværre ikke så naturligt. Jeg vil vædde med, at hvis jeg besøgte en gymnasieklasse, så ville under 10 procent af pigerne vide, hvornår de har ægløsning – eller hvad det er. Det er vi nødt til at tale om.”

Opringninger fra nær og fjern

Op mod hvert femte par søger i dag hjælp til at blive gravide. Men herfra kan der gå flere år, før hjælpen kommer, og de år sætter sig som traumer – også selv hvis det lykkes at blive forældre. 

”Vi kigger ind i en fremtid, hvor mange par skal have hjælp til at få børn. Det kunne være rart, hvis vejen dertil ikke også var traumatiserende. Lige nu skal du have forsøgt i to år, inden du kan komme på en venteliste, som også tager to år. Det er fire år, hvor du ikke får nogen hjælp, råd eller vejledning, men hvor du kunne have gjort en masse ting selv imens. Det er et traume, som sætter sig,” siger Tine Stampe.

LÆS OGSÅ:

Hun og hendes mand måtte igennem fire spontane aborter, før de kunne få hjælp fra det offentlige. 

”Første gang tænker man rationelt. ’Okay, det sker for rigtig mange’. Anden gang er det irriterende. Tredje kan tænker du, ’hvad fanden er der galt med mig?’, og fjerde gang er du helt ude i torvene. Men det behøver slet ikke nå dertil. Og når du så endelig kommer i fertilitetsbehandling, bliver du behandlet som noget klinisk og din krop som en maskine, ikke et menneske. Der er ikke fokus på mennesket i det her.”

Efter parret havde fået deres andet barn, blev Tine Stampe kimet ned af andre kvinder, der var i samme situation som hende. Kollegers venner og perifere bekendtskaber, der alle ville have hendes råd til en succesfuld graviditet. 

”Pludselig stod jeg og rådgav midt på legepladsen. De ville vide, hvad jeg havde gjort, og hvad jeg havde spist, og så havde de brug for at høre, at det ikke var en umulig kamp. Og det kunne jeg ikke stille mig tilfreds med, så jeg sagde mit job op og søgte ind på SUND Hub på Københavns Universitet (hvor studerende kan afprøve deres ideer og sparre med professorer og andre studerende, red.),” siger Tine Stampe og tilføjer:

“Mange, der lytter med til podcasten, har de samme spørgsmål, og jeg håber, at de får nogle konkrete råd til, hvad de kan gøre, så de kan handle i stedet for at vente.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics