Ida Marie Kristensen
Privatfoto

Opråb til mænd: Bed din ven om at opføre sig ordentligt overfor kvinder. Ellers er du medløber

Ida Marie Kristensen kommer med denne opfordring til, at mænd taler med andre mænd om, hvad sexistisk opførsel er og griber ind, når grænser overskrides.

Ida Marie Kristensen arbejder med undervisning og pædagogik. Hun er desuden optaget af ligestillingskampen og den igangværende #MeToo-debat og kommer her til et opråb til, at mænd holder op med at kigge den anden vej, når deres venner og bekendte er nogle idioter overfor kvinder:

1. Bed din ven venligt om at klappe kaje, når han råber af mig på gaden.

2. Bed din ven holde snitterne for sig selv, når han stikker fingeren op i mine trusser i køen til en natklub.

3. Bed din ven slappe af og opføre sig ordentligt, når han presser mig mod baren med hænderne om min bagdel og kalder mig en grim luder, når jeg skubber ham væk.

4. Bed din ven læse op på god opførsel, når han vækker mig i mit telt midt om natten på Roskilde Festival og insisterer på at varme sine hænder under mit tøj, selv om jeg flere gange beder ham forlade mit telt.

5. Hjælp din ven med at opføre sig ordentligt, når han kører sin bil op på siden af mine børn og jeg gående på fortovet og skriger: “Shit, unger, I er heldige at have en mor, der er så lækker”.

6. Bed dine venner i fodboldklubben om ikke at optage sex-situationer uden samtykke på telefonen og vise videoerne i omklædningsrummet efter træning. Du kunne jo eventuelt fortælle, at det er forkert, ulovligt og måske endda melde din kammerat, selvom du synes, han er “en god fyr”.

7. Vend ikke det blinde øje og det døve øre til, når din ven, kammerat, kollega, løbemakker, fodboldholdspiller, pokermakker er en sexistisk idiot, SIG FRA – hjælp ham, han ved åbenbart ikke bedre …

8. Fortæl din ven, at det er komplet latterligt og mærkeligt uden samtykke at tage billeder op under en kvindes kjole i byen, at det er krænkende og voldsomt at omringe mine veninder og jeg på dansegulvet, så vi ikke kan slippe væk fra horden.

9. Fortæl din lederkollega, at jeg syntes, det var ufatteligt urovækkende, da han fortalte mig – sin underordnede – at: “Dine patter ser større ud i flade sko”. Sagde det bare lige der med åben dør til kontoret, fuldt hørligt for elever, forældre, kolleger…

10. Fortæl den anden lederkollega, at han ikke behøver kommentere mit tøj: “Din kjole ligner en natkjole. Skal vi hoppe tilbage i seng?”

11. Stil undrende spørgsmål til de der “sjove” gutters historier om grimme, dumme kvinder eller lækre, knaldbare kællinger. Måske er han ikke din ven, men bare en du er stødt tilfældige ind i. Forhold dig åbenlyst undrende til hans fortællinger. Det lader til, at der gemmer sig et fjendsk kvindesyn derunder. Det er vel værd at undersøge for en ordentlig, dannet mand som dig?

Så fortæl din ven, at hans opførsel er upassende og barnagtig, at han opfører sig som en tyran: Sådan en alle hader i folkeskolen. Fortæl ham, at han åbenbart har brug for hjælp til at lære at opføre sig ordentligt, empatisk og høfligt.

Det er faktisk ikke så svært. Bare hjælp dine “gutter” med at blive bedre mennesker … Også mod kvinder.

Når du ikke tager afstand fra det, du ser, hører og hører om af sexistisk og/eller krænkende adfærd og sprog, så ryger du i samme pulje som tyranen. Du er bare medløberen. Og det er lige så skidt.

Tak for hjælpen til alle jer empatiske mænd!


Du har læst en artikel fra Heartbeats.dk. Hvis du kunne lide, hvad du læste, kan du hoppe hen på forsiden og læse mere HER.

Find mere om
Footer graphics