Foto: Betty Krag

De kendte får Luna til at lave deres sidste måltid: Selv drømmer hun om en overdådig ostevogn og hotdogs fra Biltema  

Årstiden er mørk og kold, og vi skal til at spise efterårsmad. Vi spurgte kok og sommelier Luna Hjerming fra ‘Det sidste måltid’ ud om hendes madvaner, favorit-restauranter, og hvad hun craver allermest lige nu.

Hvordan starter din dag?

De bedste dage starter helt roligt med, at jeg kommer ind ad døren på The Lab. Så sætter jeg mig ved computeren med en kop grøn te og et stort glas vand med citron. Det er de gode dage. Og så er der selvfølgelig også de dage, hvor jeg går direkte i møder, og jeg bare drikker sort Prolog-kaffe. Tre kopper af det.

Du får det næsten til at lyde dårligt…

Haha, det er meget priviligeret at have så god personalekaffe, I know.

Hvad er dit favoritmåltid i løbet af dagen?

Det er frokost. Jeg er så heldig at spise restaurant-kvalitetsmad til frokost hver dag på mit arbejde, som mine dygtige kollegaer laver. Alternativt går jeg ud og spiser en god frokost i byen. Den der forkælelse at at komme ud midt på dagen kan noget helt særligt. Hvis jeg kunne, ville jeg tage på Møntergade i dag og spise kalvetunge med hønsesalat. Og så kan det være, man allerede kan få deres risalamande. Jeg tror, de rister deres mandler lidt. Den er i hvert fald virkelig lækker.

Hvor skal du spise næste gang?

Jeg skal på Bar Moro, som lige er åbent. Det er Jonas Franck (tidligere kok på ‘Det sidste måltid’), der har åbnet en restaurant på Blegdamsvej. Jeg tror, det er middelhavsinspireret, men jeg tror ikke, de har så mange regler i køkkenet. Jeg har spottet en ret med torsk, puntarelle, sortkål, ponzu og fennikelpollen fumé, som jeg glæder mig meget til at smage, det lyder jo som en potentiel ny livret.

Foto: Betty Krag

Luna Hjerming

34, huskok på podcasten ‘Det sidste måltid’. Arbejder til daglig som general manager på The Lab Kitchen. Uddannet sommelier og har tidligere arbejdet for Omegn & Venner og Cicchetti.

Bor på Nørrebro med sin kæreste og tre bonusbørn. 

Hvor får man den bedste efterårsmad? 

Silberbauers Bistro gør det rigtig godt med at hive noget vildt frem, når vi går ind i de mørkere tider. Jeg har også lyst til at nævne Omegn & Venner i Torvehallerne – de er også gode til at bruge det, der er i sæson. Jeg er særlig vild med deres retter med fisk og skaldyr.

Hvor er det mest oversete sted udenfor København?

Jeg har Espehus Kro højt på min liste over restauranter, som jeg gerne vil besøge. De skulle efter sigende lave rigtig skønt smørrebrød til frokost og have et solidt bistrokort til aften. Det lyder som om det er turen til Rødovre værd. 

Bedste sted til en vennemiddag i vintermånederne?

Bar’Vin har et private dining-lokale, som ikke er for stort. Det er ret unikt. De laver den bedste côte de boeuf med sauce choron, virkelig god tatar og har altid perfekt tempererede oste. Det er et af de steder, hvor det er dejligt at samles i gode rammer og drikke stor rødvin med vennerne.

Hvor får man byens bedste måltid?

Jeg bliver nødt til at fremhæve grøntsagsbistroen Baka d’Busk, fordi de bliver ved med at imponere. Det smager for mig efterhånden meget trygt, men er også inspirerende. Jeg har spist der mange gange, og hver gang er der en ret, der tager røven på mig. 

Hvad spiser du lige for tiden?

Radicchio og alle de der røde, bitre salater og citrusfrugter. Jeg kan også godt lide at handle hos Grønne Bønner, som er en non-profit grønthandel for sjællandske, regenerative småskala jordbrug på Nørrebro, og se, hvad de har lige nu og så blive inspireret af det.

Du får gæster på lørdag og vil gerne imponere. Hvad laver du?

Italiensk delemad. Mit hjerter er dér, og jeg ved også, at selskabet ville blive lykkeligt, fordi der er få ting, der slår en god pastaret. Antipasti, måske fritere noget, grille noget, marinere noget, lave en simpel pastaret og så osso buco med risotto milanese til hovedret. Til sidst en god tiramisu.

Hvor handler du ind til den dag?

Igen Grønne Bønner. Jeg går også forbi Sømunken og køber fisk, og så videre til Nørrebro Kolonial på Jægersborggade. Hvis jeg kunne, ville jeg gå i Irma. Jeg er spændt på det der Alma, som kommer snart. Der mangler helt klart specialbutikker.

Hvad er der altid i dit køleskab?

En scoby. Det er moder-svampen til en kombucha. Den har boet der i mange år. Men også kimchi, miso og alt, der er fermenteret, og gode øko-æg helst fra min chef Jørgens høns.

Hvad taler I om i branchen lige for tiden?

Generelt at man ser en tendens til, at folk laver mere comfort food. Vi er på vej væk fra, at det hele skal være noget, man skal være “madklog” for at forstå. Der er kommet velsmag igen og mere yummy mad. Jeg tror, vi har brug for at hygge os mere med måltidet.

Hvad spiser du, når ingen kigger?

En hotdog fra Biltema. Der skal meget fransk dressing i, fordi man selv pumper det i. Det er det grimmeste, jeg kan komme i tanke om. Jeg synes generelt ikke, man skal få øjenkontakt med folk, når man spiser pølser.

Hvad skulle være dit sidste måltid?

Jeg skal spise min mormors kanelsnegle, som min far skal bage. De må godt blive lidt tørre og brændte – til det vil jeg drikke sort te med mælk, og så skal jeg spise et stykke grillet fisk, som min kæreste laver til mig, og drikke et stort glas hvidvin.  Til sidst skal jeg spise ost i absurde mængder. Jeg skal have en oste-connaisseur, der kommer rullende med en vogn med kiks og alle de søde sager, og så skal han eller hun fortælle røverhistorier om alle ostene, og så skal jeg sove ind med det som godnathistorie.

Footer graphics