chips
Illustration: Nikolaj Egestorp og Emma Skovmoes

Chipskongens fald: Der er en stor krig i gang mellem KiMs og Taffel – og der er mere drama på vej

Striden om de lækre, firkantede snack-chips har varet i seks år, men nu hiver KiMs igen Taffel i retten. Her fortæller vi hele historien om den store chipskrig og smagstester, hvem der egentlig har landets bedste snacks.

I maj måned 2020 kom det frem, at en årelang strid mellem KiMs og Taffel omsider havde fået en ende. KiMs havde tabt slaget om at få eneret til at producere firkantede og rillede chips i kongeriget Danmark. Sådan lød dommen i Sø- og Handelsretten.

Men nu er der nyt i sagen. Og krigen om Snack Chipsene er tilsyneladende langt fra slut. KiMs har nemlig anket sagen for anden gang og samtidig anlagt en ny sag. Det bekræfter Taffel og Patent- og Varemærkestyrelsen overfor Heartbeats.

Det betyder, at sagen nu kører i Østre Landsret, hvor der forventes at falde dom i løbet af indeværende år.

Hvorledes – eller om – den nye sag konkret adskiller sig fra den tidligere vides ikke, da hverken KiMs eller Taffel ønsker at lade sig interviewe eller kommentere den, så længe sagen er verserende.

KiMs tabte i 2020 foreløbigt patentsagen, fordi deres Snack Chips’ rillede overflade ifølge retten havde til formål at sikre en bestemt konsistens og smagsoplevelse – og det ville begrænse konkurrenters mulighed for at markedsføre varer med samme udformning, hvis KiMs fik eneret på præcis den tekniske chipsløsning.

Det var imidlertid ikke været en dom, som KiMs ville acceptere. Derfor står det nu atter engang åbent, om firkantede og rillede chips rent faktisk er en så unik gastronomisk opfindelse, at den kan patenteres.

Hvorfor egentlig tage den så langt? Hvis ens produkt smager bedre end konkurrenternes, er der så noget at være bekymret for? Et sted i kulissen må man formode, at frygten lurer hos KiMs: Har vi den bedste pose chips?  

Men inden vi finder svaret på det spørgsmål, så lad os skrue tiden et par år tilbage.

Åben krig

For de fleste var det en helt almindelig forårsdag, og mens træerne blev grønne og knopskudene tittede frem, var det vel nok de færreste, der bed mærke i, at der kom en ny slags chips på markedet. Men det gjorde der i 2015, og det skulle vise sig at være en ret skæbnesvanger begivenhed. 

På mange måder var det faktisk en åben krigserklæring, da Super Snacks, som blev – og stadig bliver – produceret af Taffel, blev lanceret.

Super Snacks var nemlig firkantede og rillede, præcis ligesom konkurrenten KiMs’ populære Snack Chips, og de kostede det samme. 

For en almindelig dansker er det alment kendt, at KiMs er chipskongen herhjemme. KiMs kan bryste sig af at være danskernes foretrukne mærke, og hvis man kan tale om, at der findes kronjuveler indenfor danske chips, så er Snack Chips nok det. Alle ved i hvert fald, hvad Snack Chips er, og at de KiMs’ opfindelse.

Ting du ikke vidste om chips:

KiMs Snack Chips er retmæssigt slet ikke chips, da de produceres af kartoffelmel. Chips kan først kaldes chips, når produktet stammer fra en skive af en kartoffel.

En undersøgelse fra 2020 viste, at danskernes forbrug af chips er steget markant i løbet af de seneste 20 år. I dag spiser vi næsten dobbelt så mange chips, som vi gjorde i 2004. Kilde: Aarhus Universitet

Nordjyder er den mest chipsspisende region i landet, mens Nordsjælland skraber bunden. Kilde: Coop

Men i foråret 2015 blev kronjuvelerne på sin vis forfalsket, da Taffel med den internationale producent Intersnack i ryggen tog kampen op med, hvad der efter alt at dømme var en variation over det velkendte tema i KiMs’ Snack Chips. Monopolet på den sprøde, rillede firkant, som havde været KiMs’ ting siden 1987, blev de facto brudt med det samme. Sådan fungerer markedskræfterne jo tit, tænk bare på Pepsi og Coca Cola. Men hos KiMs ville man bare ikke finde sig i det. 

Allerede året før i 2014 havde de søgt om at få registreret deres Snack Chips med et tredimensionelt varemærke, og derfor mente de ikke, at Taffels Super Snacks havde retmæssig plads på markedet. 

“Vi er de eneste, der må sælge firkantede kartoffelchips til danskerne,” lød det dengang fra KiMs.   

Det var Taffel selvfølgelig ikke enige i, men de skar alligevel hjørnerne af deres chips, så de blev ovale, mens Ankenævnet for Patenter og Varemærker undersøgte sagen nærmere. Deres undersøgelse gav Taffel medhold, men KiMs ankede dommen.

Derfor endte sagen i Sø- og Handelsretten, der i 2020 så afviste sagen igen. 

“Man kan derfor ikke have eneret på et tredimensionelt mærke, der handler om, hvordan en chips er udformet,” udtalte Thomas Faust Ryborg fra Nævnenes Hus, som står bag Ankenævnet for Patenter og Varemærker, dengang til B.T.

Udfordring fra flere kanter

I dag kan man stadig få både Snack Chips og Super Snacks i butikkerne. Og Taffels variant har stadig den diplomatiske ovale facon, mens KiMs kører et stadigt mere krampagtigt kommercielt fremstød for at værne om deres guldæg. Der virker som om, de vil styrke deres position.

Måske er de bange?

Senest har de lanceret en ny smagsvariant til Snack Chips-repertoiret, en blå med salt. Samtidig er de begyndt at sælge deres krydderiblandinger som selvstændige produkter. Hvis man vil have sour creme & onion-smag på sine kogte kartofler derhjemme, er 2021 slet ikke det værste år at leve i.

Men bag de glittede reklamer lurer faren. For KiMs’ chipse-herredømme er udfordret fra flere kanter. 

Ikke alene ligger de i fortsat krig med Taffel, de har også i løbet af 2020 haft problemer med Coop, der forhandler deres varer. Det har betydet, at det i perioder ikke var muligt at finde for eksempel Snack Chips i butikker som Kvickly og Fakta. For en virksomhed som KiMs, der er markedsførende i Danmark, handler den slags aftale ikke om at være sulten for sjov – det er big business.

Officielt har det lydt, at man ikke kunne blive enige om betingelserne for samhandlen.

Der skal imidlertid ikke meget detektivarbejde til for at opsnuse, at Coop på det seneste har budt sig til som rival, idet de selv er begyndt at producere deres egne chips i markant større stil end hidtil, hvilket allerede har stækket KiMs’ førerposition på det danske marked. Ender KiMs med at tabe sagen mod Taffel, er der intet til hinder for, at Coop også begynder at lave firkantede og rillede chips. Formentlig til en bedre pris.

Og det afgørende i striden mellem Coop og KiMs kan meget vel have været netop priserne. I hvert fald kan det konstateres, at Snack Chips, som i årevis har været et slags benchmark-produkt, der har kostet det samme (23,95 kr.) i alle butikker, kiosker og på tankstationer, er blevet billigere i visse af Coops butikker.

At Coop nu er prisførende på Snack Chips er et knæfald fra fordums ubestridte chipskonge, og det vidner om, at jorden i disse år slår dramatiske sprækker under KiMs. 

Smagstesten

Tilbage står det helt store spørgsmål, som kan være afgørende for, hvordan fremtiden på det danske chipsmarked ser ud: Hvem laver den bedste pose chips? Er det KiMs eller Taffel? Til at svare på det spørgsmål har vi stævnet de to fremadstormende madkritikere, som står bag den geniale, anonyme Instagramprofil To Sultne Piger – de giver som regel deres meninger til kende råt for usødet.

I smagstesten har vi valgt KiMs’ originale gule Snack Chips, som kom på markedet for mere end 30 år siden, og Super Snacks med Holiday-krydderi, som var Taffels nye produkt i 2015. Dommerne er blevet bedt om at vurdere smagen, men også formen og sprødheden på produkterne.

Første snack på bordet er KiMs’ Snack Chips, der umiddelbart imponerer.

Sulten pige 1: “Jeg havde glemt, hvor hårde de er. Det her er jo ren knækbrød – der er så meget tekstur i dem, og de er jo dobbelt så tykke som normale chips. Snack Chipsens claime to fame er, at den er fucking firkantet. Tænk over det. Der kan være virkelig meget dip i den.”

Gør det en forskel, at den er firkantet?

Sulten pige 2: “Ja, fordi de allesammen har samme form. Formen spiller jo også en rolle for, hvordan det føles inde i munden. Kanterne giver fornemmelsen af noget sprødt, fordi du nærmest skærer dig på dem. Jeg synes, det er fedt, at den ikke er knækket nede i posen. Den er perfekt til at få ind i munden, perfekt størrelse, plus at den runder, så den er perfekt som ske.”

Sulten pige 1: “Ja, det er en sovseskål. Det kan jeg virkelig godt lide. Du kan vitterligt hælde vand i dem her. Men jeg får lidt noia over, at jeg ikke får nogen smags-associationer til kartofler overhovedet. Der er ikke engang nogle kartofler på posen. Jeg kan bedre lide en chips, hvor jeg kan trick my brain til at tro, det er en kartoffel. Jeg synes ikke, det er organisk, det her.”

Kan I give en rating på 1-10 i forhold til smagen?

Sulten pige 2: “Jeg er kun på en 5’er, og det er fordi, jeg savner kartoffelsmagen. Jeg kan godt lide tykkelsen. På sprødhed er jeg på 9 ud af 10.”

Sulten pige 1: “Jeg er højere. Det er ikke lige så godt som salt, det er heller ikke så godt som en Dorito, men den kan noget. Jeg får lyst til at spise mere. Jeg vil give den en 7’er. Der er lidt for meget arbejde i den til min smag. Jeg kan ikke skovle dem ind. Hvilket jeg ellers godt kan lide. Du skal virkelig tygge i dem. Der er mad i dem. Hvis jeg spiste en pose Snack Chips, ville jeg være mæt i meget lang tid.”

Taffel “smager sygt godt”

Lad os prøve at se på Taffels Super Snacks. Hvad synes I om smagen her?

Sulten pige 2: “Den er meget mere kedelig end den anden. Jeg synes også, den er mere melet. Der er ikke lige så meget krydderi på, og jeg har det sådan, at hvis der er krydderi på, så lad der være krydderi på. Ligesom med Doritos, så vil jeg gerne have, at mine fingre er orange bagefter, ikk?”

Sulten pige 1: “Jeg synes, den smager sygt godt! Den er lidt mere sour creamy. Den anden er meget tomatet og lidt flad. Jeg vil hellere spise den her. På en skala, hvor salt er 10, og sour cream & onion er 0, giver jeg Taffels Super Snacks en 8’er.”

Sulten pige 2: “Jeg siger 7. Eftersmagen er ikke så god. Men helt seriøst, nu ved jeg godt, at der er krig, men jeg vil sige, at Taffel-chippen smager lidt som en dårlig kopi, fordi den er tyndere, mindre krydret og ikke lige så homogen i formen.”

Sulten pige 1: “Jeg synes, der sker mere i Taffels Super Snacks. Der er flere smage. Måske er der en eftersmag af persille. Det er spændende.”

Hvad tænker I om sprødheden?

Sulten pige 2: “Den er jo sprød nok, den er bare ikke særlig tyk. Den er tykkere end almindelige chips, men den er lidt som en oblat.” 

Sulten pige 1: “Hvis man lavede Taffel-chips-smagen med KiMs’ form og tykkelse, ville vi have det bedste produkt. Deres er lidt for tynde.”

Har det noget at sige for oplevelsen af Super Snacks, at de er ovale?

Sulten pige 2: “Det er fedt nok, at den er rundet. Men der er også flere chips, der er knækket, og stumperne kan jeg sgu da ikke skovle noget op med. Det sker bare ikke ovre ved KiMs. Så jeg ville vælge KiMs. Og det er simpelthen på grund af tykkelsen. Taffel er bedre på krydderiblandingen.”

Sulten pige 1: “I sidste ende handler formen om, om du spiser dip eller ej. Personligt er jeg total ligeglad med, om den er rund eller firkantet. Men det er lidt synd, at Taffel mister de skarpe kanter.”

Smagsmæssigt vurderes det altså, at Taffel har et bedre produkt end KiMs. Til gengæld har KiMs ifølge To Sultne Piger en bedre form, tykkelse og sprødhed, som gør den mere unik og velegnet til at spise dip med. I sidste ende er der dog splittelse i panelet om, hvem der har det bedste produkt på markedet.

De peger simpelthen på hver deres skål. I løbet af testsmagningen er der imidlertid blevet afsat markant flere Super Snack end Snack Chips, konstateres det.

Ingen af dommerne mener dog, at chipskongen KiMs har noget at frygte i det store markedsbillede, da de to konkurrenter henvender sig til to forskellige segmenter. Snack Chipsen er familien Danmarks ‘X Factor’-chips, mens Taffels Super Snacks mere er en fest-chips, lyder det afsluttende fra de to smagsdommere.

Den juridiske dom må vi nu vente lidt længere på.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics