Bamsestøvlerne er tilbage: “De kombinerer komfort og en Vestegns-æstetik, der er hot nu”

Bamsestøvlerne er tilbage. Vi har talt med en modeekspert om, hvorfor den kontroversielle ruskindsstøvle hitter så stort netop nu.

For fem år siden havde ingen troet dig, hvis du fortalte dem, at bamsestøvlerne ville gøre comeback i 2021. Men tro det eller ej: Den udskældte ruskindsstøvle, der havde sin storhedstid på fødderne af alle fra Paris Hilton til folkeskoleelever i 00’erne, er tilbage med fornyet kraft. 

Hvor bamsestøvlerne tidligere er blevet klandret for at være upraktiske og dårlig smag, er de nu blevet et luksus-statement, der signalerer nydelse og self care. Bamsestøvlerne rammer på mange måder perfekt ned i den kollektive forpupnings-tendens, der har ramt både mentaliteten og moden i vores nedlukningsprægede samfund.

Her har det australske brand UGG haft succes med at producere en kvalitetsvariant af bamsestøvlerne, som er foret med lammeskind og fås i et væld af farver og længder. Særligt den ultrakorte, sneakersagtige model, er blevet populær – ført frem af kendisser som Kendal Jenner og Kaia Gerber.

https://www.instagram.com/p/CVipBDTBDV4/

De bløde støvler, der mest af alt ligner et par hjemmesko, koster rask væk 1.300 kroner, men det afholder ikke folk fra at rive dem ned fra hylderne.

Ifølge tidligere digital moderedaktør på Eurowoman, der i dag er stylist og juniorindkøber hos Magasin, Kristian Hindø-Lings, er der lige nu en kæmpe efterspørgsel på UGGs.

“Lige nu oplever vi jo tredje bølge af corona, hvor alt skal være super komfortabelt. Det er spot on for bamsestøvlerne, der føles som at tage et kram på fødderne,” siger han.

Udover corona, er der også en anden ”love it or hate it”-sko, der har været med til at fremme de vamsede støvlers udbredelse, mener Kristian Hindø-Lings:

“Jeg tror også, bamsestøvlernes popularitet kommer i slipstrømmen af, at vi har gået i Crocs hele sommeren. Der er UGGs en slags vinter-Crocs, der er lige så komfortable og bløde.”

En sko med persona

Bamsestøvlerne stammer helt tilbage fra 60’erne, hvor professionelle surfere begyndte at gå med dem i bare tæer for at aflaste deres fødder efter en dag på brættet.

Ikke desto mindre vil mange børn af 00’erne nok forbinde bamsestøvlerne med stramme D&G-trøjer, figursyede dynejakker med pels på hætten og kraftig make-up. En æstetik, der længe har været lagt for had, men som de seneste år er vendt tilbage som en boomerang i modebilledet med den såkaldte Y2K-bølge, der omfavner 00’ernes pop-stil. 

Kampagne for UGG i samarbejde med det franske mærke Y/Project

For Kristian Hindø-Lings, der foruden at være indkøber hos Magasin er stylist for blandt andet den danske rapper Tessa og sangeren Clara, er bamsestøvlerne et helt specielt item, fordi de forener en bestemt “Vestegns-æstetik” med high fashion.

“Bamsestøvlen er jo en sko med persona. Når du træder ned i et par bamsestøvler, træder du også ind i en identitet. Særligt i Danmark forbinder vi måske bamsestøvlerne med en Vestegns-æstetik, som længe har været anset som ‘for meget’. Men sjovt nok er Vestegnen jo det mest fashionable lige nu,” siger han.

Ifølge Kristian Hindø-Lings er det dog ikke tilfældigt, at netop mærket UGG har så stor succes lige nu.

“Man skulle måske tro, at Vestegnens-ryet var ved at blive vasket af bamsestøvlerne med UGG. Men hvis man ser på det med hardcore branding-briller, så er al den markedsføring, UGG laver lige nu super Vestegn. Det er kampagner med overdreven blush, blå øjenskygge og rottehaler. Så alt det, man som forbruger tror, de er på vej væk fra, er faktisk det, de styrker deres brand på.”

Den branding-strategi, Kristian Hindø-Lings taler om, understreges blandt andet af UGG’s samarbejder med mærker som det franske Y/Project og det hypede unisex-brand Telfar. Kollektionen for Telfar inkluderer blandt andet tasker, undertøj og hættetrøjer og blev udsolgt på få sekunder.

https://www.instagram.com/p/CWlm-c_FZ8M/

Spørger man Kristian Hindø-Lings, er der heller ingen tvivl om, at vi kommer til at se mere til bamsestøvlerne i fremtiden.

“Jeg tror kun, trenden bliver større. Særligt fordi 00’er-tingen virkelig er ved at tage fat. Jeg tror, det er en sko, man sagtens kunne komme til at se folk tage i byen i for eksempel.”

Hvad synes du selv om bamsestøvlerne?

“Oh my god, jeg er kæmpe fan. Jeg elsker generelt alt fra denne her frygtelige 00’er-bølge – for bamsestøvlerne er jo også psykogrimme. Før har jeg kørt sådan nogle billige udgaver, men nu har jeg investeret i et par UGGs, og det er blevet sådan en ting, jeg også har på på kontoret med et par smarte jeans og en skjorte.”

Uanset om man er fan eller ej, er der altså meget der tyder på, at bamsestøvlerne er kommet for at blive. Det bliver en god vinter.

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics