Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann / Netflix

Amalie Lindegård om sit kulturforbrug: ”Jeg er ikke super vild med restauranter”

Skuespilleren Amalie Lindegård kan i øjeblikket opleves på Netflix i ‘Sygeplejersken’. Her fortæller hun om sit kulturforbrug.

Det kedeligste jeg har gjort den seneste uge…

er at svabre fliserne, efter jeg har været i bad. Det er sådan noget, der bare skal gøres, men det er virkelig kedeligt, synes jeg. 

Den musiker jeg har dyrket mest i mit liv…

er nok nærmere tre musikere fremfor én. Jeg har dyrket Beyonce rigtig meget i mine teenageår og start 20’ere, hvor jeg gik meget i byen. Og så har jeg også dyrket Kim Larsen og James Blake rigtig meget.

Den seneste bog jeg har læst…

er ’Alt må vige for natten’, som er skrevet af den franske forfatter, Delphine De Vigan. Den er bare virkelig god. Jeg læste den første gang for fire-fem år siden, og lige siden har det faktisk været min yndlingsbog. Så genlæste jeg den her for nylig, fordi jeg savnede den lidt. Den handler om en kvindes opvækst i stor og vild familie. Jeg tror, det er min yndlingsbog, både fordi den er virkelig velskrevet, men også fordi den så godt beskriver kvindens relationelle forhold.   

Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann / Netflix

Min yndlingsrestaurant…

jeg er ikke super vild med restauranter, hvis jeg skal være helt er ærlig. Jeg kan bedst lide at spise middag hjemme hos folk eller hjemme hos mig selv, hvor jeg bedre kan slappe af. Jeg tror ikke, at jeg er ofte nok på restauranter til at kunne slappe af i det. Det gør jeg mere, når jeg er i biografen. Men den sidste restaurant, jeg var på, er Osteria på Vesterbro, og den var rigtig hyggelig med god vin og mad.      

For at finde ro…

ligger jeg ved siden af mine børn, når de sover og lytter til deres vejrtrækning. Det er til gengæld så også kun, når de sover, at det giver mig ro. Jeg kan også finde ro, når jeg går ture og hører podcast. Jeg hører rigtig meget ’Genstart’ og ’To the Moon Honey’, der handler om fødselsberetninger og dét at være mor. Ellers hører jeg det, jeg lige falder over fra DR og Podimo. Jeg hører også ret mange lydbøger. Jeg elsker egentlig at læse, men nogle gange kan det være svært lige at finde tiden til det, så det er ret smart, at jeg kan ordne praktiske ting imens. Selvom det lyder super stenet, så synes jeg faktisk også, at det er enormt dejligt at se noget beskidt blive rent, så jeg kan også godt finde ro i at gøre rent.

Jeg ville ønske, flere kendte til…

Botanisk Have i København. Jeg synes, den er ret upåtalt, og det fortjener den ikke. Det er ikke et sted, man tænker særlig meget på, men det er et sted, jeg holder meget af.  

Jeg blev skuespiller fordi…

jeg har spillet fodbold hele min barndom, hvor jeg var en del af et hold. Da jeg blev 11 år, var jeg med i en kortfilm, og senere, da jeg blev 15 år, var jeg med i filmen ’Supervoksen’. I den alder betød rollerne rigtig meget for mig. Jeg fik øjnene op for, at jeg også kunne være en del af et hold og spille bold op af andre i skuespillerverdenen. Det var også dér, jeg fandt ud af, at der var en plads til mig i den verden. Men jeg er ikke et af de børn, der er vokset op med at være skuespiller, siden jeg var helt lille. Når jeg kigger tilbage på, hvorfor jeg valgte at blive skuespiller, er det nok en kombination af min store kærlighed til tekst, og så den fællesskabsfølelse jeg har fået på mine jobs.

Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann / Netflix

Min favorit avis er…

noget, jeg ikke har. Jeg læser avis, men jeg har ikke nogen favorit, for det synes jeg hurtigt kan blive stigmatiserende. Hvis man siger, at man har en favorit avis, så vil folk tænke, man er på en bestemt måde.

Hvis jeg skulle bo i en anden by, skulle det være…

Stockholm. Den by er jeg lidt nysgerrig på. Jeg har ikke været særlig meget i Stockholm, men når jeg har, har jeg haft lyst til at udforske den endnu mere. I virkeligheden kan jeg nok bare godt lide København. Når jeg er ude, glæder jeg mig altid til at komme hjem igen. Jeg er nok lidt af en tryghedsnarkoman på det punkt, så jeg har egentlig aldrig tænkt på at flytte til udlandet permanent. Men da jeg var 18 år, flyttede jeg tre måneder til New York og tog et skuespillerkursus for at få en afklaring på, om jeg skulle forfølge min skuespillerdrøm. Det var en kæmpe oplevelse. I virkeligheden var jeg nok lidt for ung til at bo i New York, for man skulle jo være 21 år for at komme ind alle steder, men det var måske også det, der gjorde byen ekstra øjenåbnende og inspirerende.    

En ting, der gør mit liv lettere…

er mine børn. De gør selvfølgelig også mit liv meget mere besværligt, men i det store billede synes jeg, at de har gjort det meget lettere at være mig. Jeg er blevet mere effektiv og skærpet, siden jeg blev mor. Jeg har fundet ud af, hvad der er vigtigt for mig, og hvad der ikke er vigtigt for mig. Jeg har tidligere i mit liv tvivlet mere på, hvilken retning jeg skulle gå i.    

Hvis jeg kunne bytte tilværelse med nogen for en enkelt dag, ville det være…

vores danske mand i rummet. Jeg gad godt bytte tilværelse med den danske astronaut, Andreas Mogensen. Men så skulle det også være en dag, hvor han skulle øve vægtløshed og svæve rundt i en rumdragt. Jeg tror, det kunne være sjovt at prøve at gøre alt dét astronauter skal kunne gøre i vægtløs tilstand. Men jeg vil kun mærke, hvordan det føles. Jeg vil ikke ud i rummet.

Mit livs bedste måltid…

er den første kartoffelmad, jeg får om sommeren hvert år i vores familiesommerhus på enten Sejerø eller i Nykøbing Sjælland. En af de der kartoffelmadder med purløg, mayo, ristet løg, salt og peber. Det er bare en god mad. 

Den rolle der har haft størst betydning for mig…

kunne nok godt være den rolle, jeg lige har spillet på Nørrebro Teater. Stykket hedder ’Stalins Død’, hvor jeg spillede Stalins datter. Det er ikke den rolle, som jeg har følt størst samhørighed med, men på en eller anden måde var hun ret skøn at spille, fordi hun var helt uforudsigelig. Sådan out of this world-uforudsigelig. Da hun ser sin far ligge død, kunne hun for eksempel finde på at sige ”nej, se den lille urtehave er der ingen, der passer længere”. Og det var på en eller anden skør måde ret smukt. Den rolle var jeg rigtig glad for at spille.   

Se Amalie Lindegård i Netflix-serien ‘Sygeplersken’. Premiere den 27. april

Footer graphics