Brystkræft mammografi
Foto: Jumpstory

Ny forskning: Kunstig intelligens opdager brystkræft bedre end menneskelæger

Google har udviklet en algoritme, der reducerer både falske gode nyheder og falske dårlige nyheder til kvinder, der har fået foretaget mammografi for brystkræft.

Brystkræft rammer hver niende danske kvinde og er en smertefuld og benhård sygdom, som kan koste kvinder livet og dermed splitte familier ad. Der er heldigvis sket meget på brystkræft-området de senere år, hvor især det at opdage kræftknuden i tide er altafgørende.

Herhjemme screener staten kun kvinder i alderen 50-69 år hvert andet år, og da brystkræft ofte er symptomfrit og usynligt for de ramte, så er det altafgørende, at lægerne ser sygdommen, når de laver en mammografi.

Nu kommer teknologien så lægerne til hjælp. Forskere fra Googles afdeling for kunstig intelligens – også kaldet AI (artificial intelligence) – har netop offentliggjort en artikel i tidsskiftet Nature, der handler om, hvordan AI kan hjælpe læger og radiologer til bedre at diagnosticere brystkræft.

Studiet viser, at Googles AI-model set over 120.000 anonymiserede mammografier opdagede brystkræft med større nøjagtighed end mennesker, der udførte samme opgave. Og det selvom AI-algoritmen kun havde adgang til den seneste mammografi, hvorimod lægerne havde hele patientjournalen og tidligere scanninger til hjælp.

Googles algoritme reducerer både de forkerte gode nyheder og de forkerte dårlige nyheder til kvinder, der har fået gennemlyst deres bryster for knuder. Alene i USA og England foretages der 42 millioner årlige undersøgelser for brystkræft, og at læse røntgenbilleder er en vanskelig opgave, især i den tidlige fase, hvor usikkerheden er størst. Ifølge The American Cancer Society er det et ud af fem brystkræfttilfælde, der bliver diagnosticeret forkert.

I studiet nedbragte AI-modellen antallet af falske positive svar med 5,7 procent i USA og 1,2 procent i England på scanninger, der ellers var tjekket af to radiologer. De falske negative svar blev reduceret med 9,4 procent i USA og 2,7 i England.

Dr. Dominic King, der er leder af Google Health og tidligere brystkirurg, pointerer, at AI ikke skal erstatte læger, men være et nyt redskab til bedre at opdage brystkræft.

“Det kan være en ‘second opinion’, der giver et skub i den rigtige retning eller markerer, hvis noget er blevet overset”, udtaler han til Financial Times.

Footer graphics