Douglas Coupland og Michael Stipe
Foto: Sofie Ulsaker Nordahl

Douglas ‘Generation X’ Coupland: “Vi er blevet en verden af islandske romanforfattere”

Douglas Coupland og Michael Stipe mødtes på Heartland Festival til en samtale om sociale medier, narcissisme, Andy Warhol og Donald Trump.

Foto: Sofie Ulsaker Nordahl

Hovedattraktionen på årets Heartland Festivals talk-scene, duoen Michael Stipe og Douglas Coupland havde dårligt betrådt scenen, før aftenens moderator Martin Krasnik forsøgte at smigre sine gæster og dermed på elegant vis introducere samtalens tema: Ego anno 2017.

Såvel Douglas Coupland som Michael Stipe forholdt sig dog ydmyge, og sidstnævnte erklærede endda, at aftenens samtale var en meget større udfordring, end det havde været at turnere med R.E.M.

”At stå på scenen med bandet var lige så naturligt som at trække vejret. Men skal jeg holde en fødselsdagstale ved et mindre middagsselskab, læner jeg mig op ad et panikanfald,” betroede superstjernen publikum.

Han og samtalepartneren Douglas Coupland brød begge igennem i 1991 – henholdsvis med ‘Out of Time’ og ‘Generation X’ – men de mødte først hinanden i januar 1993. Til Bill Clintons indsættelsesfest.

”Jeg blev jagtet af Arnold Schwarzeneggers daværende kone (journalist Maris Shriver, red.). Hun holdt fast i mit slips og insistererede på et interview. Men så kom Douglas og reddede mig,” fortalte en storsmilende Michael Stipe.

Couplands nyeste bog

At samtalen mellem de to – eller tre i virkeligheden – skulle handle om ego anno 2017 skyldes blandt andet, at Douglas Coupland for nylig udgav bogen ‘Bit Rot’, der tager udgangspunkt i sociale medier og er skrevet som om, den var udgivet i bidder på Tumblr og Twitter.

Hans udgangspunkt er, at alle og enhver takket være sociale medier kan blive en offentlig person.

”For tre år siden var jeg i Reykjavik, og her fik jeg at vide, at hver 10. islænding på et eller andet tidspunkt skriver en roman. Det var jeg meget imponeret over, indtil jeg fik at vide, at der kun er ni læsere til hver bog. Så vi er blevet en verden af islandske romanforfattere”, konkluderede forfatteren.

Han og Michael Stipe ser begge internettet som både en kreativ legeplads og en bombe under demokratiet. I et interview i forbindelse med bogudgivelsen udtalte Coupland da også, at ”demokratiet skulle overveje at tage en fortrydelsespille”. En sætning han gentog i aftes.

”Desto dummere en tanke er, desto nemmere er det åbenbart at tro på den”, konkluderede han og henviste blandt andet til valget af Donald Trump, som også Michael Stipe talte om, selvom han efter eget udsagn egentlig ikke havde lyst. Han vil hellere tie Trump ihjel.

”Han ved, hvordan man manipulerer medierne. Vi kigger på verdens største mest skræmmende og på en måde også underholdende reality-tv-program. Men desværre er det ikke noget, man kigger på mellem 18 og 19 en torsdag aften. Det er der hele tiden, og det er ikke sjovt længere,” sagde den tidligere R.E.M-sanger blandt andet.

Ego er afløst af skamløshed

Hvad ego angår mener han i øvrigt, at ego takket være de sociale medier er blevet afløst af skamløshed.

”Jeg havde engang en samtale med Dennis Rodman, som gjorde alt for at chokere basketballfans, hvilket han gjorde virkelig godt, men da vi talte sammen, var han holdt op med at spille, og han fortalte mig, at han ville lave et reality-show på tv. Han ville gå fra noget, han var fantastisk til, til at lave noget der var… ingenting. Jeg sagde til ham, at det er ikke nok at være berømt for at være berømt, og han svarede, jo det er. Det har vist sig, at han har ret. I 2017 er det nok at være berømt for at være berømt,” konstaterede Michael Stipe, der i øvrigt aldrig selv har været på hverken Facebook eller Twitter. Han har dog en instagramkonto.

Ud over at have gennembrudsåret 1991 til fælles dyrker både Michael Stipe og Douglas Coupland Andy Warhol som en af deres helt store helte. Begge mener, at popkunstneren, der er kendt for en række citater som “when I did my self-portrait, I left all the pimples out because you always should,” forudså selfien og narcissismens tidsalder, der blandt andet har givet os Donald Trump.

Midt i al seriøsiteten leverede Michael Stipe en anekdote om dengang, han som 26-årig mødte Andy Warhol i New York. Kunstneren flirtede åbenlyst med den unge sanger og bad om hans telefonnummer. Hvilket han fik.

Martin Krasnik ville naturligt nok vide, om Andy Warhol så nogensinde gjorde brug af nummeret.

”Det ved jeg faktisk ikke, for jeg havde ikke nogen telefonsvarer dengang. Det havde jeg ikke råd til. Måske han ringede. Hvem ved, hvilken retning mit liv havde taget, hvis han havde fået fat i mig.”

Footer graphics