Lærke Bagger Strik Interview
Foto: Rita Kuhlmann

Instagramfænomenet Lærke Bagger har gjort strik ultramoderne: “Jeg kan godt blive helt manisk, når jeg strikker”

Med sine 143.000 følgere på Instagram og en ny bog, ’Strik’, cementerer strikguruen Lærke Bagger, at strik hverken behøver være perfekt eller højtideligt.

Som 8-årig begyndte Lærke Bagger at strikke. Dengang havde hun aldrig troet, at hun en dag ville leve af det. For som hun selv siger, er strik og design ikke noget, man ved noget om, når man kommer fra Aalborg og aldrig har mødt nogen, der har gået på Designskolen.

I dag er den 36-årige strikdesigner selv uddannet fra Designskolen i København og gør tingene på sin egen måde. Det meste af Lærke Baggers design er lavet af garnrester, og de seneste ti år har hun arbejdet med forhåndenværende materialer i sit arbejde.

Hendes designstil får det sjove og uhøjtidelige frem i håndarbejdet. For hende handler det om at gøre strik sjovt og lettilgængeligt for forbrugeren, og så må en håndstrikket trøje godt se håndlavet ud.

Selvom strik og alt andet kunsthåndværk har fået en revival og igen er blevet ultramoderne, måske også fordi folk har arbejdet og været mere hjemme, er Lærke Bagger sikker på, at strik ikke er på vej ud lige foreløbigt.

Heartbeats har besøgt Lærke Bagger i hendes strikværksted på Nørrebro i København og bedt hende færdiggøre ni sætninger om at være en utålmodig strikker, få succes gennem Instagram og om kærligheden til håndværket.

Lærke Bagger Strik Fotograf Rita Kuhlmann

At være en strikdesigner som mig …

“… skal være sjovt. Min designstil understreger klart det uformelle og fremhæver det sjove ved håndværket, det sjove ved håndarbejdet og det sjove ved designet langt mere, end at det skal have et fast udtryk. Jeg har altid lavet håndarbejde, tegnet og haft et eller andet mellem hænderne. Jeg kommer fra en familie, hvor man nørkler og sysler meget. Jeg startede med at strikke, da jeg var 8 år, men jeg har også broderet, syet stramaj, hæklet og lavet bøger og tegnet. Men strikning sad bare fast.”

Når jeg strikker …

“… kan jeg godt blive helt manisk, fordi jeg bliver så optaget af det. Strik er for mig et arbejde og en udtryksform. Når nogen fortæller, at de kommer ned i gear, når de strikker, sker det samme for mig, men jeg kommer lige så meget op i gear.”

“Der er i virkeligheden ret lidt strik forbundet med at være strikdesigner for mig, fordi der er så meget arbejde i det. Det er ikke hygge for mig, det er et arbejde. Jeg er jo heldig, for jeg har jo verdens fedeste arbejde, fordi jeg elsker, det jeg laver.”

Lærke Bagger Strik Fotograf Rita Kuhlmann

Lærke Bagger

Strikdesigner, 36 år og fra Aalborg.

Uddannet strikdesigner fra Royal Danish Academy of Fine Arts School of Design i 2015.

I august 2021 udgav hun bogen ‘Strik’ med strikkeopskrifter, der udfordrer perfekthedsidealet indenfor strik.

Bor på Frederiksberg med sin kæreste, der er billedkunstner, og deres to små børn.

Jeg er alt for …

“… utålmodig. Det er en ret fantastisk dyd at være tålmodig, men på den anden side er det min utålmodighed, der har gjort, at jeg er nået langt. Jeg kan godt se, at det er meget paradoksalt, når man ser på det, jeg laver, som tager enorm lang tid. Men hvis man ser på mit strik, sker der hele tiden noget nyt, og der er ikke noget, der er ensfarvet. Der er hele tiden nødt til at ske noget. I nogle aspekter af mit liv ville jeg ønske, at jeg var lidt mere tålmodig.”

Succes for mig er …

“… at jeg er glad i det, jeg laver. Det er det vigtigste. Det er hverken økonomi eller anerkendelse, men bare at jeg er glad og tilfreds. At jeg, for det meste af tiden, glæder mig til at komme på arbejde og er glad, når jeg kommer hjem. Det er succes.”

Det, der driver mig, er …

“… min kærlighed til håndværket og processen i at designe. Jeg er designer fremfor alt, så at sidde her i mit værksted og få lov til at undersøge, eksperimentere, skitsere, tegne, strikke, fejle og så lave en ny test. Det at skabe noget er det bedste, og det driver mig.”

Mit bedste barndomsminde er …

“… da “Barbie Modedesigner”-spillet blev opfundet. Jeg måtte ikke selv få det, men jeg fik lov til at spille det hjemme hos min veninde. Det var dengang, computerspil var sådan nogle kasser, man puttede ind i computeren. Så lavede man tøj, som blev printet ud på papir ligesom en papirkjole til Barbie, som man så tegnede på. Det var noget af det mest sindssyge, jeg nogensinde havde prøvet.”

Den bedste beslutning, jeg har truffet i mit arbejde er, …

“… at få Instagram. Stort set alt arbejde, jeg fik de første mange år, fik jeg gennem min Instagram-profil, fordi mit arbejde var synligt der. Nu er der også andre platforme, jeg har en bog, og jeg har et forlag. Men i starten var det Instagram, der synliggjorde mig, og det var den stærkeste arbejdsbeslutning, jeg har truffet.”

Lærke Bagger Strik Fotograf Rita Kuhlmann

For 10 år siden vil jeg ønske, jeg havde vidst …

“… at det hele nok skulle gå. For ti år siden gik jeg på Designskolen, og jeg var meget bekymret og meget ængstelig. Jeg brugte rigtig meget tid på at være bekymret for, om der var noget arbejde for mig, fordi jeg allerede dengang var 100 procent fokuseret på håndstrik og strik i det hele taget. Det var så svært for mig at se, om der var en karrierevej i det. Så jeg brugte rigtig meget tid på at være rigtig ked af det og bekymre mig over det.”

“Jeg tror, jeg ville fortælle mig selv for ti år siden, at hvis der er noget, man vil så meget, sker det også for en. Uanset om jeg så ville være lystfisker på professionelt plan, så skulle det nok lykkes, fordi jeg ville det så meget. At dedikation betyder så meget, det ville jeg godt have vidst for ti år siden.”

Det største kompliment, jeg nogensinde har fået …

“… var, da en af mine venner sagde, at jeg var meget omsorgsfuld. Det var virkelig rart at høre.”

Du kan købe Lærke Baggers bog ‘Strik’ i boghandlere landet over.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics