Jumbo-topbillede

Slut med pinlige, gamle tweets: Ny app rydder op i din digitale fortid

Hvis du ikke vil indhentes af gamle tweets, Facebook-opdateringer og Tinder-beskeder, så er der hjælp at hente fra appen Jumbo.

Skal hele dit digitale liv ligge som en lang historiefortælling på internettet, som alle kan bladre tilbage i?

Det troede man måske i de sociale mediers barndom ville være en fed ting. Men de fleste har nok indset, at det ikke er så rart, at flere år gamle tweets eller Facebook-opslag ligger til offentligt skue for en potentiel ny kæreste, arbejdsgiver eller en nævenyttig hater, der bare gerne vil forsøge at hænge dig ud for noget, du skrev i en al for sen aftenstund for 7-8 år siden.

Det kan dog stadigvæk være mere end svært at rydde op i de digitale spor, man har efterladt sig på nettet, der risikerer at ramme en i nakken. Det vil en ny app, der har fået navnet Jumbo, nu hjælpe med.

Appen, som firmaet bag kalder for en privacy assistant, gør det i første omgang super nemt at slette sin Google søgehistorik, sine gamle tweets og stramme alvorligt op på privatlivsindstillingerne på Facebook.

Snart kommer både Instagram og Tinder med, hvor du med sidstnævnte kan slette ældre matches og samtaler med et enkelt tryk.

Fjern gamle beskeder med to tryk

Helt lavpraktisk, så foregår det ved, at du logger ind på dine konti gennem Jumbo-appen, som herefter giver dig et par meget simple valgmuligheder for, hvordan du vil slette dit digitale bagkatalog.

På Twitter kan du vælge mellem, om du vil slette alle tweets, der er ældre end én dag, én uge, én måned eller tre måneder.

Hvis du ønsker det, kan dine tweets gemmes i Jumboappen, under fanebladet memories, så du som den eneste selv har adgang til, hvad du har skrevet, efter det er blevet slettet fra det offentlige rum. I en kommende opdatering bliver det muligt at gemme disse data i både Dropbox og iCloud.

twitter-setup-screencast

På din Google-konto slettes alle dine søgninger, således at Google ikke længere har et årelangt arkiv over alle de ting, du har søgt efter på nettet.  Dog gemmes oversigten over YouTube-videoer du har set og din placeringshistorik — altså typisk data fra Google Maps.

På Facebook sletter Jumbo ikke dine tidligere opslag, men appen kan til gengæld ændre dine privatlivsindstillinger til enten weak, medium eller strong.

Bag disse tre forsimplede kategorier gemmer der sig mere end 30 forskellige privatlivsindstillinger, som altså bliver indstillet efter dit behov for privatliv. Det gælder f.eks., hvem der kan se dine fremtidige opslag, din venneliste og hvem der kan slå dig op via din emailadresse eller dit telefonnummer (f.eks. en potentiel arbejdsgiver).

Hvad de tre indstillinger mere præcist dækker over, kan du læse her.

Jumbo indsamler ingen identificerbare data

Hele processen foregår direkte på telefonen, og Jumbo får altså ingen adgang til data om dig — heller ikke brugernavn eller emailadresse på de konti du logger ind på via appen.

Faktisk kan du slet ikke oprette en konto hos firmaet, og de har derfor hverken din emailadresse, telefonnummer eller andre identificerbare data om dig.

Som den vakse læser måske allerede har tænkt, så kan alle Jumbos funktioner udføres ved, at du logger ind på din Twitter, Facebook og Google-konto og sletter og ændrer indstillingerne manuelt.

Problemet er bare, at langt de fleste af os alt for sjældent gør det, og det er her, Jumbo ser sit snit til at spille en rolle som din privatlivshjælper. Et enkelt tryk inde i appen, så har du igen slettet dine Google-søgninger og alle dine gamle tweets, som du ellers er nødsaget til at slette et ad gangen.

Jumbo-appen er i første omgang tilgængelig til iPhone men kommer senere til Android. Appen er gratis, men vil senere hen tilbyde en premium service. Dog er det endnu uklart, hvad betalingsudgaven vil tilbyde, som du ikke får i gratisversionen.

Stifteren af Jumbo Privacy hedder Pierre Valade og har tidligere solgt kalender-appen Sunrise til Microsoft for omkring 100 millioner dollar.

Footer graphics