Æbler
Foto: Jumpstory

Æbleamok: Gå med på landsdækkende æbleredningsaktion mod madspild

Æblesæsonen er i gang – og måske er du en af de heldige, hvis have bugner af æbler? Har du mange flere æbler, end du selv kan nå at spise eller give til naboen, kan du nu lave dine æbler om til dejlig æblemost – og stoppe madspild.

Måske er du så heldig at have en have? Og måske er du tilmed så heldig at have et, to eller flere æbletræer? I så fald er der stor sandsynlighed for, at din have ser sådan her ud netop nu: Et overflødighedshorn af sprøde, lækre æbler overalt på græsset og på træernes grene.

Og det er jo madspild. Have-madspild. Æblesæsonen er i fuld gang, og en beregning fra Landbrug & Fødevarer anslår, at der årligt produceres omkring 10 millioner kilo pærer og æbler i danskernes private haver – og at kun halvdelen bliver spist af mennesker. Resten, svarende til en værdi af 50 millioner kroner omsat til priser hos dansk detailhandel, går til spilde. 

Derfor går landets største mosteri, Orskov Foods, nu sammen med bevægelsen Stop Spild Af Mad og REMA 1000 for at redde tonsvis af æbler. Det betyder, at danske haveejere fra i dag kan aflevere æbler til Ørbæk Mosteri i Ørbæk på Fyn. For hver 10 kilo æbler man afleverer, modtager man så 1 liter frisk, ufiltreret æblemost retur som betaling. Det er dog ikke ens egen most af egne æbler, man modtager, da mosten skal stå minst 10 dage på tank, før den tappes.

Alle, der ikke har en have eller æbletræer, men alligevel gerne vil lege med, kan i stedet købe æblemosten ved navn ‘Årets Ævlerov’, som er markeret med Stop Spild Af Mad-logo i alle REMA 1000-butikker.

Ørbæk Mosteri hos Orskov Foods på Fyn tager imod alle haveæbler, så længe der ikke er råd i æblerne, og de ikke er sprøjtede.

Man vil kunne aflevere sine æbler på Ørbæk Mosteri hos Orskov Foods på Fyn fra 14. september og 6 uger frem, altså frem til slutningen af oktober.

Her kan du aflevere din æbler: Mandag til fredag fra 14. september til og med 30. oktober 2020, kl. 09:00-12:00 og 13:00 – 17:00 på Orskov Foods (tidligere Ørbæk Most), Odensevej 16, 5853 Ørbæk.

Footer graphics