pølsemix
Foto: Ritzau Scanpix

Pølsemix, kødsved og hurtigkneppersko: 214 nye ord er nu optaget i det danske sprog

Den Danske Ordbog har opdateret listen over danske ord og vendinger. Så nu kan man officielt være bekendt at skrive ‘pølsemix’ og ‘slikke fisse’.

De fleste siger nok ‘fuckfinger’ engang i mellem. Og mange af os har nok også oplevet noget, der gik fuldstændig ‘balalajka’.

Men det er først nu, at ordene optræder officielt i den danske ordbog.

I alt er 214 nye ord netop blevet optaget. Derudover er der kommet 14 nye faste udtryk med, og så har 25 ord fået nye eller yderligere betydning.

For eksempel ‘anal’. Det kan man godt kalde nogen, der er lidt kontrollerende.

Listen over de nye ord er på mange måder en spejling af den tid, vi befinder os i lige nu, selvom ‘pølsemix’ jo nok efterhånden er lidt en sjælden ting.

Til gengæld var der nok ikke nogen, der sagde ‘dickpic’ i 90’erne. Nu er det med i ordbogen sammen med ‘hangry’, ‘polyamori’, ‘cancel culture’ og ‘cringe’.

Officielt kan man nu også skrive ‘slikke fisse’ eller alternativt bruge udtrykket ‘gå ned på’, uden at sprogpolitiet kommer efter en.

Og ‘kødsved’, hvad er så det? Det er helt præcis et “(abnormt) svedudbrud, efter at man har indtaget et måltid med store mængder kød,” står der på ordnet.dk.

En ‘hurtigkneppersko’ er et slangudtryk for en “iøjnefaldende og ofte dyr herresko af læder, slangeskind”, som typisk sidder på en pralhals eller en charlatan. Spørgsmålet er så, om nogen egentlig overhovedet siger ‘slang’ mere?

Usikker fremtid

Det er Det Danske Sprog og -Litteraturselskab (DSL), der står bag arbejdet med opdateringen af Den Danske Ordbog. Hvilket kun kan lade sig gøre med hjælp fra ordbogens brugere. Der findes nemlig ikke nogen helt skudsikre metoder til at opspore alle nye ord i sproget.

“Det er uhyre værdifuldt med opmærksomme brugere. Det gælder både med hensyn til at opstøve nye ord i sproget, der af den ene eller anden grund falder igennem vores statistiske net og til at opdage gamle ord, der har fået nye betydninger,” siger seniorredaktør Henrik Lorentzen fra DSL.

Desværre er det lige nu ikke sikkert, at selskabet kan fortsætte arbejdet med at opdatere ordbogen på grund af manglende finansiering. Faktisk står ordbogen helt uden penge efter 2022.

Og det kan have helt konkrete konsekvenser, siger direktør Karen Skovgaard-Petersen.

“Det betyder, at det meget snart ikke længere vil være muligt at beskrive de mange nye ord, der hvert år kommer ind i dansk eller at vedligeholde eksisterende definitioner, så de beskriver de nutidige forhold. Vi vil i praksis lynhurtigt stå med en historisk ordbog snarere end en ordbog over moderne dansk.”

Du kan se den samlede liste over nye ord og udtryk her.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics