Coronapas
Foto: Rita Kuhlmann

Ditte Giese: Vi kan godt tale om ”tonen i debatten”. Men hvis du ikke er vaccineret, får du altså en ensom vinter

Vi har et alvorligt problem med vaccineskepsis, som breder sig i samme tempo som tredje bølge af COVID-19. Det lader til, at mange troede, at vaccinen skulle gøre, at vi ikke blev smittede, men vaccinens formål er, at vi ikke bliver alvorligt syge eller dør.

Der bliver talt meget om udskamning siden pressemødet i sidste uge, hvor Mette Frederiksen (S) og Søren Brostrøm kraftigt opfordrede de ikke-vaccinerede til at se at få det gjort.

”Man lever livet farligt i Danmark den her vinter, hvis man er uvaccineret voksen,” sagde direktør i sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Det er der rigtig mange mennesker, der føler sig ramt af, og netaviserne og de sociale medier bugner af forurettede mennesker, der føler sig udskammet i deres frie fravalg af vaccine. Vi har at gøre med så følsomt et emne, så selv det, at man taler direkte og kontant til voksne mennesker, åbenbart bliver forvekslet med ”udskamning”. Min holdning er, at vi godt kan tale om ”tonen i debatten” og sugar coate derudad, men det fjerner blot fokus fra det vigtige, nemlig hvordan vi bekæmper en farlig sygdom, som truer vores vinter igen.

Politikerne har ikke så mange hjul at dreje på her i pandemiens tredje bølge – vi har vaccine, vi har test, og vi har nedlukning. Alle vil gerne undgå nedlukning, og derfor bliver der skruet op for den direkte tone nu. Knap 4,5 millioner danskere, eller godt 75 procent af landets borgere, har fået to stik, så hvad skal der til for at få de sidste med? Der er selvfølgelig børn under 12 år, der indtil videre ikke anbefales vaccinen, og så er der sårbare borgere, som ikke kan tåle vaccinen. Men der er også en stor gruppe, der ganske enkelt ikke vil vaccineres.

Medierne flyder derfor med sære kommentarer fra de vaccineskeptiske som: ”Jeg føler bare ikke, at Corona er særlig alvorligt” og ”jeg ved ikke, hvordan jeg skal forklare det, men jeg tror, det er noget opkørt noget”. Usikkerheden er til dels forståelig, selvom vi ikke kan bruge mere tid på at debattere, om corona er farligt eller ej med over 5 millioner dødsfald på globalt plan. Dagligt er der dog interviews med danskeren på gaden, som ofte er en skeptisk kvinde, der ikke vil vaccineres, eller lade sine børn vaccinere, fordi hun ikke føler, at corona er virkeligt/farligt for hende og hendes børn, og at den vaccine desuden er lavet ”alt for hurtigt”.

Her kan vi andre jo undre os over, at helt almindelige borgere pludselig springer ud som eksperter med indgående viden om normalhastighed i international vaccineudvikling, men vi kan også bare minde om, at grundlaget for de coronavacciner, vi nu får tilbudt af staten, bygger på forskning i mRNA-vacciner, som har været i gang siden slutningen af 1980’erne (primært med henblik på cancerbehandling og siden influenza-sygdomme) med de første forsøg med mennesker i 2001, altså for hele 20 år siden. Så lynhurtigt er det ikke ligefrem gået…

Kvinder er skeptiske

Jeg finder det interessant, men også bekymrende, at det lader til, at flere kvinder end mænd ikke vil vaccineres. Det bekymrende er, at det ofte er kvinderne, der står for lægebesøg og sundhed, når det gælder børn og unge og sådan set også familiens ældre, og jeg har nu hørt adskillige historier om skilsmissebørn og tvister over vaccine, hvor store børn simpelthen lader sig vaccinere i skjul på de dage, hvor de er hos far, fordi mor er imod.

Min egen lommefilosofiske kønsanalyse af, hvorfor kvinder lader til at være mere vaccineskeptiske er, at vi kvinder føler os tættere forbundne med vores krop, end mænd gør (NotAllMen) grundet fertilitet, cyklus, hormoner, graviditeter og så videre, og at vi måske derfor også er mere bekymrede for, hvad en vaccine kan gøre af skade i vores kroppe. Pandemien er desuden et kæmpe, mellemfolkeligt kontroltab for os alle, og det at bestemme over kroppen er, måske, en måde at få lidt kontrol tilbage på.

Forleden fortalte læger til Berlingske, at det stort set kun er uvaccinerede patienter, der har rigtig hårde forløb og er indlagt på intensivafdelingerne. ”Det helt dominerende billede er, at vaccinerne i betydelig udstrækning beskytter folk mod at blive kritisk syge,” udtalte overlæge Nicolai Haase fra Rigshospitalets intensivafdeling og fortalte, at det er samme billede på de 10 andre intensivafdelinger, han var i kontakt med.

Der er selvfølgelig masser af vaccinerede, der bliver smittede, men det er for det meste ikke dem, der bliver meget syge, indlagte eller dør. Blandt vaccineskeptikerne argumenteres der så med, at tusindvis af vaccinerede danskere er eller har været smittede, og hvad skulle de så tage vaccinen for, for den er blot en form for falsk tryghed. Men der må jeg bare gentage, at ingen har lovet os, at vaccinen gør, at vi ikke kan smittes, men at den derimod skal dæmpe belastningen på sundhedsvæsnet ved, at færre får et alvorligt forløb og skal indlægges og i respirator; man vil undgå de frygtede italienske tilstande, hvor læger skal vælge mellem, hvilke patienter de kan tilbyde behandling eller ej, og at alle andre patienter stadig kan få deres vigtige behandling i sundhedsvæsnet.

Andre steder i Europa får vaccineskeptikerne en mere hård medfart end herhjemme. I Tyskland må uvaccinerede ikke længere få adgang til restauranter, barer, fitnesscentre og frisører. I Frankrig har Macron meldt ud, at borgere over 65 år, der ikke tager imod boosterstik, vil få inddraget deres coronapas i begyndelsen af december. Dermed er det slut med restaurantbesøg, offentlig transport og flyrejser, hvilket straks fik 100.000 franske seniorer til at booke en vaccinetid. I Østrig gør man klar til en ny nedlukning, hvor uvaccinerede borgere kun må forlade hjemmet for at arbejde, handle eller dyrke motion. Og i Rusland forsøgte man sig med en tvungen ferieuge og lockdown for at stoppe smitten og har desuden indført obligatorisk vaccination i visse erhverv, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Endelig viser et nyt israelsk studie, at et tredje boosterstik med 92% sikkerhed afværger alvorlig sygdom, så den danske strategi, hvor vi tilbyder et tredje stik til de mest sårbare, og sikkert snart også til alle over 50 år, lader til at være effektiv.

Vi står overfor endnu en utryg vinter med stigende smitte og lokale nedlukninger, og det kommer til at blive bøvlet og nedtur. Forhåbentligt kan vi undgå en jul med restriktioner, men vi må alle sammen bidrage med det, vi kan, i kampen mod corona. Så vi kommer nok heller ikke udenom, at det bliver normalt for vaccinerede, og især folk i risikogruppen, at fravælge samvær med uvaccinerede denne vinter. Simpelthen fordi vi er nødt til at passe på os selv.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics