Yanina har boet hele sit liv i Kiev: ”Når russerne indtager luftrummet, har jeg 40 minutter til at nå i sikkerhed”

Hele verdens øjne er rettet mod Ukraine, hvor man frygter, at Rusland indenfor kort tid vil erklære krig. Men hvordan bevarer man roen og fortsætter livet, når man samtidig skal være klar til at flygte, hvis ens hjemby pludselig bliver angrebet?

I de her dage skinner solen i Kiev. Og selvom temperaturen kun er få plusgrader, er der forårsstemning i luften. På gaderne sidder folk udenfor, og restauranterne er fyldt med venner og par, der griner i den ukrainske hovedstad.

Altså lige indtil man tænder for nyhederne, åbner en avis eller lytter efter samtalerne, der flyder hen over borde og bardiske. Så er der kun én ting, der fylder – Ruslands mulige invasion. 

Det fortæller 26-årige Yanina Korniienko, der er født og opvokset i Kiev, og som til dagligt arbejder som journalist i byen.

”Det er umuligt ikke at tænke på, og det er klart, at det altoverskyggende emne de her uger er, ‘invaderer Rusland Ukraine i morgen?’ Selv når mine venner og jeg aftaler, at i dag skal vi kun tale om hverdagsting som forhold og arbejde og venner, når vi mødes, så drejer samtalen sig hurtigt over på det andet. Det er allestedsværende,” siger hun og understreger:

“Men der er ikke kaos i gaderne og folk, som stresser rundt. Ingen har brug for, at folk går i panik og begynder at hamstre varer fra supermarkederne som under coronanedlukningen. For os har det handlet om at være proaktiv – tage førstehjælpskurser, pakke en emergency bag og vide, hvor det nærmeste bombe shelter er, hvis der kommer en invasion med bomber og fly.”

Kan ikke rejse væk

Ved Ukraines østlige grænse står over 100.000 russiske soldater klar, og tropperne rykker tættere på hver dag. For få dage siden meddelte den britiske premierminister, Boris Johnson, at et russisk angreb formentlig ville ske i dag, onsdag. 

Fordi der tales om et muligt angreb på Kiev, har flere af byens indbyggere søgt med fjerne regioner eller på landet. Enten hos slægtninge eller i sommerhuse de har lejet, mens krigen ulmer. Men det har ikke været en mulighed for Yanina Korniienko og hendes familie. 

”Jeg har venner, der er rejst til andre byer, men det er langtfra alle, der kan gøre det. Det er dyrt, og du aner ikke, hvor længe du skal være væk. Og samtidig har mange jo et job, de skal passe her i byen. Hvis man tager min egen familie, har vi ingen slægtninge i andre dele af Ukraine, så det eneste, vi kan gøre, er at blive,” siger hun.

”Men så snart det står klart, at der er en invasion, vil jeg gøre alt for at få min familie ud og i sikkerhed.”

Mens vi taler i telefon sammen, kan jeg høre lyden af et fly på himlen i den anden ende, og Yanina Korniienko stopper midt i en sætning. Det samme gentager sig få minutter senere. 

Frygter du et angreb?

”Når jeg hører et fly, kan jeg ikke lade være med at kigge op. Et angreb kan komme ud af det blå, men når russerne indtager ukrainsk luftrum, så ved jeg også, at det vil tage dem 30-40 minutter at nå til Kiev, og den tid har jeg til at finde et sikkert sted,” svarer hun, og på en uforklarlig måde beroliger det både hende og jeg. 

Privatfoto

Fra shelter til stripklub

Men hvordan lever man sit normale liv, passer sit job og hygger med sine venner, når man samtidig skal sørge for at vide, hvor det nærmeste bombe shelter er? 

”Krigen startede for otte år siden, da Rusland annekterede Krim-halvøen. Vi lever med truslen hver dag og har gjort det lige siden, men det er klart, at truslen lige nu bliver større for hver dag, der går,” siger Yanina Korniienko.

Senest har Yanina Korniienko og hendes kolleger arbejdet på at kortlægge alle mulige bombe shelters i byen, så befolkningen hurtigt kan danne sig et overblik over, hvor de skal flygte hen, hvis det værst tænkelige sker. 

”Og vi har fundet ud af, at de her shelters slet ikke er klar til at huse folk. Engang var det måske et shelter, men nu er det en stripklub. Det skal folk i Kiev vide,” siger hun.

Udenlandske regeringer, som den amerikanske og den danske, har opfordret deres statsborgere til at komme hurtigst muligt ud af Ukraine. Selv har den ukrainske regering endnu ikke opfordret til evakuering.

Tværtimod.

”Her forsøger regeringen at berolige os. Præsidenten lavede en joke den anden dag og sagde, at vi burde gøre 16. februar til nationaldag, fordi det var der, man mente, at Rusland ville rykke ind. Det er meget surrealistisk at være vidne til,” fortæller hun. 

Privatfly forlader byen

Udover at undersøge byens ubrugelige shelters har Yanina Korniienko og hendes kolleger holdt øje med de mange privatfly, der har forladt Kiev de seneste dage.

”Vi kan se, at flyene tilhører nogle af landets rigeste oligarker, men vi kan jo ikke vide, om de sidder i flyene. Måske har de bare været på rigtig mange Valentines day-dates i luften. Men det er da påfaldende,” siger hun og noterer de to fly, der netop har krydset hendes vej. 

Siden annekteringen i 2014 har flere civile grupperinger tilbudt befolkningen træning i at håndtere skydevåben, så de er klar til en eventuel invasion. Derudover tilbydes der førstehjælpskurser og træning i, hvordan man skal reagere, hvis der pludselig springer en bombe.

Et billede af en 78-årig bedstemor, der lå på jorden med et AK-47-gevær, gik for få dage siden viralt på nettet, og kvinden blev hyldet, indtil det viste sig, at det var en højreorienteret ekstremistgruppe, der stod for skydetræningen.

”Der er mange, som ikke bare vil sidde og vente på at se, hvad der sker. De har brug for at forberede sig bedst muligt, selvom det i virkeligheden er umuligt at forudse, hvad der sker. Og om der sker noget overhovedet,” fortæller Yanina Korniienko.  

Hvordan har du forberedt dig?

”Jeg har sørget for at pakke tasker med vigtige dokumenter, medicin, vand og mad til min familie og mig. Og så har vi alle taget førstehjælpskurser og sikret os, at vi kan komme hurtigt under jorden, hvis der kommer en invasion. Det er frustrerende og meget voldsomt, det der sker lige nu, især fordi der ikke er meget andet, vi kan gøre, end at vente.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics