Den korte radioavis
Rasmus Bruun og Frederik Cilius Foto: Rita Kuhlmann

Frederik Cilius føler sig som en “komplet idiot”: Hvorfor fanden skal vi igennem det her lort?!

Frederik Cilius føler sig med egne ord som en “komplet idiot”, når han ser billeder som dem fra Brøndby. Rasmus Jarlov forstår ikke postyret

Det er næppe gået nogens næse forbi, at Brøndby i denne uge blev danske mestre. Ej heller, at det blev fejret af titusindvis af fans, der marcherede gennem Vestegnen, sang slagsange og dansede og krammede i eufori.

Og selvom eksperter frygtede, at guldfesten ville blive et superspreder-event, og mindst ti personer efterfølgende er konstateret coronasmittede, er det det hele værd.

Det mener De Konservatives tidligere erhvervsminister Rasmus Jarlov. 

“Titusind havde en fest, de aldrig vil glemme, og det var smukt at se glæden for alle os andre. Det er 100 procent prisen værd,” skrev folketingspolitikeren onsdag aften på Twitter.

Overfor Heartbeats siger Jarlov, at han har svært ved at blive forarget over en folkefest som den foran Brøndby Stadion, selvom det kun kunne lade sig gøre, fordi den blev anmeldt som en demonstration.

“Principielt er det forkert, at man anmelder en demonstration for at fejre en fodboldsejr. Og jeg kan godt forstå, at der er nogle, der synes, at det er underligt, at der foregår så store forsamlinger, men den kritik må man rette mod dem, der mener, at musiksteder og festivaler skal være lukket,” siger Rasmus Jarlov og tilføjer:

“Jeg har personligt svært ved at blive enormt forarget over det, og jeg har ikke tænkt mig at gå ind og pille ved vores grundlovssikrede rettigheder. Der må trods alt være grænser for, hvad vi laver om på, selvom vi har det, der i folkemunde kaldes en global pandemi,” siger Jarlov.

Det ved vi vel reelt først om et par uger?

“Det er rigtigt, at vi først ved det om et par uger på grund af. inkubationstiden, men jeg tør godt sætte mine penge på, at det ikke kommer til at udvikle sig til en sundhedsmæssig katastrofe.”

“Helt vildt absurd”

En, der til gengæld ikke deler Jarlovs glæde, er skuespiller og satiriker Frederik Cilius. 

Da den første coronanedlukning ramte Danmark sidste år, havde han og makkeren Rasmus Bruun netop haft premiere på teatershowet ‘Sommeren på Birgitø’. Showet blev aflyst, udskudt og ændret igen og igen for at tilpasse sig de gældende coronaregler. 

Derfor føler Cilius sig med egne ord som en “komplet idiot”, når han ser billeder som dem fra Brøndby.

“Man kan simpelthen ikke andet end at føle sig som en komplet idiot, når man som producent af et teatershow ser billeder fra Brøndby. Der er ingen grænser for, hvilke forholdsregler vi og vores publikum skal følge, men 25.000 fodboldfans kan få lov til at mødes og skrige hinanden ind i ansigtet på Vestegnen,” siger han. 

Frederik Cilius giver ikke meget for, at oppositionen ifølge Rasmus Jarlovs skam har forsøgt at presse på for mere genåbning.

“Hvis Rasmus Jarlov vil have åbnet kulturlivet mere, hvorfor fanden skal vi så igennem det her lort? Så må han og resten af oppositionen jo træde i karakter i stedet for at sidde og tweete,” siger han.

“Udover de store økonomiske omkostninger er det et logistisk mareridt, hver gang vi skal ændre en forestilling. Og hvis vi ikke følger reglerne, bliver vi lukket ned af politiet. Derfor er det også vildt absurd at slå op i avisen og se, hvordan der er blevet festet løs i Brøndby,” siger han. 

En absurd situation

Ifølge Frederik Cilius er scenerne fra Brøndby blot det seneste chokerende eksempel på, hvordan kulturlivet ifølge ham er blevet “fuldstændig glemt” under corona. 

“Når Joy Mogensen siger, at hun glæder sig til at “trykke play på kulturlivet” viser det en eklatant mangel på forståelse for, hvordan kulturlivet hænger sammen. Det er jo komplet idiotisk sagt. Vi kan ikke bare trykke på den store playknap. Hvad fanden er det for en knap?”

“For os er det mere en absurd situation, men hold kæft mand, hvis jeg havde været Smukfest, ville jeg føle mig rimelig bollet i røven,” slutter Frederik Cilius. 

Smukfest: Det er skammeligt

Og hos Smukfest føler de sig da også til grin, fortæller Søren Eskildsen, der er talsmand for festivalen. 

“Det, vi ser med de enormt festglade mennesker, er noget, vi kommer til at se rigtig mange gange hen over sommeren. Og det er jo absurd, at man på torve, strande og gader kan feste helt ureguleret, når det udendørs forsamlingsloft falder bort i juni, mens vi på festivalerne ikke kan få lov til at invitere folk ind bag et hegn, efter at de har vist coronapas,” siger talsmanden. 

Ifølge Søren Eskildsen har festivalarrangørerne længe presset på for at få politikerne til at lave en differencieret genåbningsplan, så festivaler ikke blev aflyst samlet, men at festivalerne på den anden side af samfundets genåbning skulle fortsætte deres planlægning.

“Vi bød os til med coronapas, lang tid før det blev en ting. Og vi foreslog forskellige testtiltag og indsamlede evidens fra udlandet, men blev ikke hørt. Det, vi ser nu, er enormt uambitiøst, og det er enormt skammeligt fra politisk hold.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics