Foto: Tim Gouw/Unsplash
Der er ikke én rigtig måde at lede på. Til gengæld er der mange måder at gøre det dårligt på, og hvis du kan lære fra andres fejl, er der god sandsynlighed for, at du selv bliver en god leder. Det konkluderer et nyt studie i tidsskriftet Journal of Applied Psychology, der har forsket i psykisk vold på arbejdspladsen.
Gennem en årrække undersøgte forskerholdet, om dårlig lederadfærd gik videre fra topledere til mellemledere. Og i stedet for at ’overtage’ eller ’nedarve’ adfærden, gjorde mellemlederne sig ofte mere umage for at behandle deres egne medarbejdere bedre, end deres egne ledere havde behandlet dem.
Shannon Taylor, en af professorerne bag studiet, fortæller, at de ubehagelige oplevelser kan være med til at styrke vores moralske kompas. Det er ifølge Shannon Taylor særligt gældende for dem, hvor etik i forvejen er en stor del af deres personlige identitet:
”Nogle af de ansatte, der har oplevet psykisk vold, undgår selv aktivt at gentage mønstret og bliver til exceptionelt dygtige ledere,” siger han til det videnskabelige nyhedsmedie EurekAlert.
Holdet bag studiet, der kommer fra University of Central Florida, fortæller, at de desværre ikke forventer, at problemet forsvinder foreløbig. Til gengæld ser de flere og flere virksomheder, der sætter fokus på trivsel og arbejdsklima.
Og netop positive tiltag er vejen frem. Det handler om aktivt at forebygge dårlig adfærd på arbejdspladsen fremadrettet.
”Selvfølgelig er logikken ikke, at nu skal man ansætte dårlige ledere og håbe på, at der kommer noget godt ud af det. I stedet skal man som leder opmuntre dem, der er blevet udsat for den her type overgreb og aktivt vise, at man tager afstand fra det,” siger Shannon Taylor.