Frustration
Foto: Jumpstory

Vi har prøvet det nye ForældreIntra – Aula. Det viser sig at være endnu en teknologisk Bermudatrekant

Efter tre udsættelser og et budget på 350 millioner er efterfølgeren til det forhadte ForældreIntra, Aula, endelig klar. Måske. Her kommer en rapport fra den digitale frontlinje.

Så. Nu skal det være. Det både forjættede og forhadte ForældreIntra – en slags teknologisk Bermudatrekant, hvor informationer blev lagt ind og aldrig fundet igen – er endelig blevet erstattet af noget, der skulle være meget smartere. Aula.

Min kone er allerede derinde… efter tre dages råben af computer og telefon, virkelig mange Nem-ID-koder og et intenst had til noget, der hedder Meebook. Som – viser det sig – man kun kan logge ind på første gang via en computer og ikke med telefon. Men nu er det altså lykkes for hende. Altså, hun kan stadig ikke se ugeplanen, som er der, hvor man kan se, om ens afkom har lektier for, og om de skal på tur og den slags – og strengt taget er hun ifølge Aula også kun mor til ét ud af vores i alt to børn. Men inde i Aula er hun.

Hvor fristende det end måtte være at anlægge sig en bøvet alfahans-Joachim B. Olsen-persona, der sateme ikke gider at beskæftige sig med den slags, må jeg også hellere komme derind.

Tweet forældreintra

Jeg ville egentlig have gjort det noget før, men dels er min søn begyndt at gå til håndbold, hvorfor jeg har skulle lære det spændende koncept Holdsport.dk at kende. Og tage stilling den konstante strøm af meddelelser om, at vi altså ikke kan stille hold mod Lyngby HK2 på næste søndag, medmindre flere melder sig til, og i modsat fald koster det klubben 1.000 kr., og det kunne i øvrigt være fedt, hvis nogen ville tage snacks med. Til både hjemme- og udehold.

Og dels har der været noget halløj med skolemadsordningen Eat, som har sendt mig 10 næsten enslydende mails med variationer over teksten:

”Du har til tirsdag den 22.10-19 og/eller til tirsdag den 12.11-19 bestilt: Gulerodsfrikadeller med pastasalat og thousand islanddressing. På grund af en teknisk fejl var varedeklarationen ikke komplet, da du bestilte retten. Af hensyn til kunder med allergi har vi derfor valgt at slette alle bestillinger på denne ret.”

Hvilket betød, at jeg, som ellers havde bestilt skolemad helt frem til december, skulle ombestille halvdelen igen. Når jeg lige var kommet i tanker om henholdsvis log-in og password til eat.kk.dk. De to ting gav en form for mæthed for offentlige IT-løsninger, men nu kan jeg ikke udsætte det længere.

Here we go. Aula.dk. ”Vælg om du vil logge ind som forælder, barn eller medarbejder”. Gad vide, hvad elever i 9.klasse siger til at blive kaldt barn? Nå, ikke mit problem. Forælder. UNI-login eller Nem-ID? Jeg har ikke UNI-login, så det må være Nem-ID. Det gik fint… og dog. Jeg bliver mødt med en mur af informationer. Aula samler statistik ved hjælp af cookies, jeg mangler at udfylde nogle informationer og skal ”logge ind på et højere sikkerhedsniveau for at gøre dette”.

Det står to gange med rød skrift, at da det er første gang, at jeg bruger denne funktion med UNI-login ”thom31c3”, skal jeg først logge ind på Meebook. Jeg trykker OK til det midterste… og bliver så smidt af Aula. Ah, okay jeg skal bare logge ind igen med Nem-ID, og så er jeg vistnok inde i de hellige haller. Det første, der møder mig, er alt muligt, jeg skal svare ja eller nej til. Til det første svar er der ikke som sådan noget spørgsmål tilknyttet, men jeg svarer optimistisk ”ja”.

Så er jeg vist inde. Næ, der står stadig – nu tre gange – at da det er første gang, jeg bruger denne funktion… yada yada… Meebook.

Aula reklame
Outdoor-charmeoffensiv for Aula. Privatfoto

Jeg går ind på meebook.dk. ”Fra august 2017 skal alle brugere i Københavns Kommune bruge kk.meebook.com,” står der. Fair nok. Her logger jeg også ind.

”Du er far til Eddie Brunstrøm”, bliver jeg meddelt. Det lyder underligt anklagende, men det er jo rigtigt nok. Jeg er så også far til endnu et barn i skolealderen, men hun findes heller ikke på Meebook… Hey, HER er de ugeplaner, min kone ikke kunne finde. Åh, det bliver en fryd at komme hjem og fortælle det. Nå, de var tomme. Det samme gælder for års/elevplaner og samlet elevplan. Der er faktisk ikke rigtigt noget på Meebook. Nå, men tilbage til Aula så.

Hov, nu er ugeplanen her! Aha! Oh for fucks sake, der sker ikke noget, når man klikker på de enkelte dage. Det viser sig generelt, når man surfer rundt inde på Aula, at det er designet på en måde, der ville få Kafka til at udbryde: ”Okay, det der er fucked!”, hvis han stadig levede. Jeg kan se skoleskemaet, men kun for dagen i dag, ikke for kommende dage.

Der er et menupunkt, der hedder Komme/gå, men når jeg klikker på det, bliver jeg lakonisk meddelt, at jeg ikke har nogen børn hørende til komme/gå-modulet. Det ved jeg ikke, hvad betyder. Der er også et link til noget, der hedder kmdelevfravaer.dk. Her er de med på, at jeg har to børn – men jeg får beskeden “KMD Mit Barns Fravær” ikke tilsluttet”. Det ved jeg heller ikke, hvad betyder, men det lyder vigtigt.

Jeg kommer konstant til at oprette en begivenhed, og jeg aner ikke, hvorfor eller hvordan det sker. Og jeg kan stadig ikke finde min datter. Og det er så her, det går op for mig, at jeg nu har været igennem alt det her på min computer, men at jeg nok mere kommer til at bruge skidtet på min telefon. Jeg logger ind på telefonen med min Nem-ID. Men det er jo dødbesværligt at gøre hver gang, så jeg forsøger at ændre min adgangskode for ”thom31c3”, hvorefter det går op for mig, at jeg på intet tidspunkt har fået en adgangskode, for jeg brugte jo Nem-ID, så jeg kan ikke ændre den.

Jeg bruger 20 minutter og så mange log-ins, at jeg snart skal have et nyt nøglekort uden at finde en løsning og beslutter så, at lige her det første stykke tid bruger jeg bare Aula fra min computer. Altså til mit ene barn, mit andet barns skole bruger stadig ForældreIntra, viser det sig. Og så skal jeg muligvis registrere fravær på kmdelevfravaer.dk, måske på et tidspunkt finde ugeplaner på Meebook, bestille skolemad fra Eat, bestille skolemælk fra… det kan jeg simpelthen ikke huske lige nu, og så er der i øvrigt også noget, der hedder Kbhforældre.dk, hvor der er informationer fra min søns fritidsklub. Og hvad med håndboldholdet?

Undskyld, vi er som menneskehed og race i stand til at klone får, sende folk til månen og kurere en hel masse sygdomme, der engang var dødelige. Er der ikke en eller anden, der gider at fikse det her? Jeg vil nødigt være sådan et tågehorn, der synes, at alt var bedre i gamle dage, men det ER altså lykkes mig at gennemføre folkeskolen og komme med til alle børnefødselsdage og lejrskoler, ligesom mine forældre var med til skole/hjem-samtaler. Udelukkende ved hjælp af – wait for it – papir.

Kunne man prøve det? Her er en kontaktbog til 8,13 kroner. Problem solved.

Footer graphics