Gulsot

Rigshospitalet: Nu kan børneforældre behandle gulsot hjemme i sofaen

Rigets Neonatalklinik indfører nu hjemmebehandling af nyfødte mod gulsot, hvilket skulle stresse familien mindre.

Barselsafsnittet på Rigshospitalet får formentlig lidt mindre at lave fremover.

Det kan de ansatte takke et såkaldt Biliblanket for. Det er nemlig navnet på et lille lystæppe, der gør det muligt for forældre at behandle børn med gulsot hjemme i sofaen, som nu er tilgængeligt for københavnerne. Det skriver Rigshospitalet på deres hjemmeside.

Tilbuddet kommer efter en prøveperiode i første del af 2019, hvor Neonatalklinikken i samarbejde med Barselsafsnittet har testet fordelene og forsvarligheden ved behandlingen hjemme hos de nybagte forældre. Og det har foreløbigt vist at være en god idé – både for forældre og sundhedsvæsnet, der peger på, at hjemmebehandlingen for eksempel virker mindre stressende.

I Danmark får cirka 60 procent af nyfødte børn gulsot 2-4 dage efter fødslen. Det er et fænomen, som ikke altid kræver behandling, men typisk skyldes, at leveren er umoden og derfor ikke kan nedbryde stoffet bilirubin, hvilket kommer kommer til udtryk som en gul farvning af huden.

Blåt lys hele døgnet

Under normale omstændigheder vil en behandling af børn med gulsot kræve indlæggelse på Rigshospitalet, men med det nye tilbud kan københavnske børneforældre se frem til at klare store dele af proceduren i tryggere rammer. Endda uden at blive teknisk udfordret. Biliblanket fungerer nemlig, så snart det sættes i stikkontakten.

Derudover foregår behandlingen på den måde, at barnet lægges afklædt på det lysende tæppe og bliver badet i blåt lys hele døgnet. Også under amning og pusling. Lyset udsendes nemlig på en bestemt bølgelængde, der midlertidigt erstatter leverens funktion og dermed gør det muligt at omdanne det uønskede bilirubin til et andet stof, som udskilles gennem urinen og afføringen.

Undervejs i behandlingen, der var 1-2 dage, vil barnets øjne være beskyttet af en tætsluttende brille af stof.

Forældre på den nye ordning skal holde øje med en række ting, blandt andet barnets vejrtrækning, hudfarve, febertegn og eventuel slaphed. Derfor vil en grundig oplæring være en forudsætning for den nye hjemmebehandling.

Rigshospitalet er ikke det første sted, der giver sig i kast med den nye behandling – også Odense Hospital anvender metoden.

Foto: Rigshospitalet

Find mere om
Footer graphics