Foto: Shutter Stock

Fup eller fakta: Kan nogle hunde lære over 100 ord?

I hver episode af Heartbeats-podcasten ’Et åbent sind’ har de et fast element kaldet ’Fup eller fakta’, hvor de to værter udfordrer hinanden til at gætte om en påstand er sand eller ej. Denne gang om kloge Border Collies.

Mange hundeejere har det på fornemmelsen. Lige præcis deres hund er særligt klog og forstår alt, hvad de siger til den. Og hvis du er ejer af racen Border Collie, kan der måske være noget om snakken.

I Heartbeats-podcasten ’Et åbent sind’ quizzer de to værter hver gang hinanden om et enkelt spørgsmål: Fup eller fakta? Denne gang handler det om hvorvidt, der findes hunde, der er så kloge, at de forstår over 100 ord. Og det er faktisk fakta, fortæller Torben Sangild sin medvært Morten Elsøe med henvisning til en artikel i New Scientist.

”Der findes 12 hunde i verden fra alle egne af kloden, der kan det her, og de er alle af den samme race, nemlig Border Collies. Det er dog vigtigt at understrege, at ikke alle Border Collies kan det, men der er altså nogle, som kan,” forklarer han.

Begavede hunde

De begavede hunde har deltaget i et ungarsk forsøg, hvor hundeejerne modtog en kasse med seks genstande, som ikke var normalt hundelegetøj. Ejerne havde så seks dage til at lære hundene navne på tingene ved hjælp af deres sædvanlige metoder som leg i som regel en halv time hver dag.

Når de seks dage var gået, blev de testet i en videokonference, hvor ejeren sad i et rum med deres hund, hvorefter hunden blev bedt om hente en af tingene, fx en rumvæsen-figur. Alle hundene lykkedes med at hente mindst fem af de seks genstande.

Derefter fik ejerne en ny kasse med 12 stykker legetøj efter samme proces. Her klarede hundene at hente mindst 11 stykker. Hundene var lige dele hunner og hanner, og de kom fra så forskellige steder som Brasilien, Norge og USA.

Hundene kunne huske 100 ord 

Forskerne kunne konkludere, at de klogeste hunde kan lære op til 12 ord på en uge og altså huske over 100 ord og begreber flere måneder, efter de har været brugt.

Hunde er ikke det eneste kloge dyr. Man har tidligere fundet visse elite-aber, chimpanser og gorillaer, der kunne lære symboler, piktogrammer og sætte hypotetiske sætninger sammen, fortæller Torben Sangild.

”Der er en mening med disse forsøg, og det handler om at blive klogere på sprogforståelse, og hvordan sproglæring fungerer i det hele taget.”


Du kan høre hele det nye afsnit af ’Et åbent sind’?.

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics