Kvinder som farlige forførere og Cairo i 1980’erne: Her er fem kunstudstillinger, vi skal se

Psykedeliske landskaber, kvinder som madonnaer og fem årtier med designikonet Verner Panton. Heartbeats skal på museum og anbefaler farverige udstillinger til gråvejrsdagene.

Vi ved det!

Solen skinner fra en skyfri himmel, og vejret kalder måske mere på et glas hvidvin i solen eller en kold øl i parken fremfor en indedag på museum. Ikke desto mindre er det lige præcis, hvad vi skal, så snart gråvejrsdagene er tilbage.

Vi har samlet fem udstillinger, der er værd at se, og som du kan føje til din liste, hvad enten du trænger til en solodag, en date, eller helst vil have en god ven med under armen.

Fotografier fra Cairo, Davids Samling

I 1979 rejste Niels Nedergaard (1944-1987) til Egypten og slog sig ned i Cairo, hvor han brugte syv år på at udforske byens puls og den arabiske arkitektur. Hans fotografier viser den kontrastfyldte hovedstad om dagen og om natten – fra det spirituelle liv hos sufierne til de kulørte lamper i mørket.

Niels Nedergaard var en af de få, der portrætterede krydsfeltet mellem Østen og Vesten, og han havde for alvor slået sit navn fast, da han i 1986 vendte hjem til Danmark.

Udstillingen kan ses frem til 4. september 2022. Davids Samling, København K.

Kvinder i opbrud, ARKEN

Forårets store udstillinger på ARKEN stiller skarpt på kvinder i Vesten fra det moderne gennembrud i slutningen af 1800-tallet til i dag.

I flere hundrede år er kvinder blevet portrætteret som madonnaer, gudinder og farlige forførere, men hvad har #MeToo-bevægelsen og de sociale medier gjort ved den måde, kvinder ser sig selv på? For nogle er de sociale medier et fristed, for andre er de et ekkokammer af umulige forventninger til skønhed, succes og popularitet.

Og så følger udstillingen kvindernes frigørelse i Danmark fra 1870’erne, hvor også kvinder fik mulighed for at udøve og udstille kunst på – næsten – samme præmisser som mænd.

Udstillingen kan ses frem til 14. august 2022. ARKEN, Ishøj.

Konrad Mägi, GL STRAND

Kystlinjer, marker og enge, søer og bjerge badet i en nærmest psykedelisk farveæstetik er omdrejningspunktet i udstillingen ‘Konrad Mägi – Det gådefulde maleri’ på GL STRAND. Den modernistiske maler Konrad Mägi (1878-1925) var stort set ukendt i sit hjemland, Estland, men hyldes i dag for sin personlige stilart og evne til at indfange stemningen i naturen og landskabet, og man kan ikke andet end at blive glad af de varme farver.

Udstillingen kan ses frem til 29. maj 2022. Gammel Strand, København.

Bertha Wegmann, Den Hirschsprungske Samling

Bertha Wegman (1847-1926) bliver hun kaldt en af dansk kunsts bedst bevarede hemmeligheder. For selvom hun deltog i store udstillinger herhjemme og i udlandet og var en eftertragtet portrætmaler, nåede hun både at blive kendt og glemt, mens hun var i live.

Bertha Wegman malede det hele – portrætter, landskaber, bybilleder, blomster – og man får lyst til at falde i staver og iagttage de mindste detaljer i timevis. Lysindfaldet, blomsterne, ringene i vandet, flæserne på kjolen.

Udstillingen kan ses frem til 29. maj 2022. Den Hirschprungske Samling, København Ø.

Verner Panton, Trapholt

Et af dansk designhistories største navne, Verner Panton, brød med alle traditionelle ideer om indretning, og hans farver og materialevalg har været med til at gøre ham til en af de mest toneangivende designere herhjemme.

I udstillingen ‘Verner Panton – Farver en ny verden’ er 1.000 kvadratmeter dedikeret til fem årtier med hans farverige designunivers. Og i installationen Lyset og Farven, som Verner Panton skabte til en udstilling på Trapholt i 1998, føres man gennem otte rum med hver deres farvetema.

Udstillingen kan ses frem til 14. august 2022. Trapholt, Kolding.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics