For Camilla Kruse kom hendes menstruation ret ubelejligt. Som eliteudøver af disciplinen grandprix-gymnastik var det en månedlig gene, når der blev tilbragt så mange timer om ugen i en stram gymnastikdragt, og træning var alt, hvad hun tænkte på.
“Altså, hvad skulle jeg bruge menstruation til? Det passede mig virkelig ikke at skulle forholde mig til den slags, fordi jeg kun havde lyst til at fokusere på min sport,” husker hun tilbage.
Det er derfor, hun deltager i Always’ aktuelle #KeepHerPlaying-kampagne – for at stoppe det store frafald i sport blandt piger, der går i pubertet.
Camilla Kruse selv har dyrket sport hele sit liv. Hun startede med at være med sin mor til ‘mor-barn-gymnastik og begyndte selv at træne som otteårig. Som 26-årig var hun til sit sidste world cup-stævne – med sin egen datter i maven – og siden har hun praktiseret det, hun kalder ”hyggegymnastik” og trænet andre. Og så er hun blevet “i miljøet” og arbejder i dag som digital koordinator i Dansk Idræts Forbund og ambassadør for Always – som har et tæt samarbejde med DIF om at styrke pigers deltagelse i sport.
“Min krop kan dog ikke klare det helt høje niveau længere,” siger i dag 41-årige Camilla Kruse.
“Jeg er selv mor til tre og har to piger i teenagealderen. Som mor synes jeg, at det er vigtigt, at piger kommer ud og får dyrket sport og bliver bekendt med egen krop og de forandringer, der sker i puberteten. Man skal ikke låse sig inde på sit værelse, bare fordi kroppen er i forandring,” siger hun.
For når kroppen begynder at ændre sig, bliver det også sværere at forholde sig til den, også sportsligt og i omklædningsrummet.
”Men det er meget sundt, fordi man ser, hvor forskellige vi kan være. Der er ikke kun et rigtigt billede af en pigekrop. Der er faktisk 100 millioner af forskelle. Og fortroligheden i et pigefælleskab får du altså ikke alene hjemme på værelset,” siger Camilla Kruse og fortæller om den ”vilde” udvikling, piger er igennem i årene med en krop, som ændrer sig drastisk.
Stram gymnastikdragt
“Forandringen er mere synlig for piger, end den er for drenge. Derfor bliver man også mere bevidst om, at man nu er gået i puberteten. Man får også ondt, og man kan blive dårlig. Hvis man som elitegymnast får menstruation, skal man stå der i en lille, stram gymnastik-dragt, og det er et issue, hvis man er svømmer. Pludselig bliver det at gå i pubertet en ekstra ting, som man skal håndtere, når man dyrker sport,” siger hun.
Og i skolen har man måske ikke lyst til at gå ned og have idræt med sine klassekammerater.
”Det er jo en kendt ting, at piger bliver fritaget – eller pjækker – fra gymnastik i folkeskolen, fordi de har deres menstruation, og det er jo noget pjat, for er der noget, der er sundt, så er det at dyrke sport, netop når man har sin menstruation, fordi kroppen har rigtig godt af at være i bevægelse,” siger hun.
Hun husker det ikke selv som værende skamfuldt, dengang hun selv gik i puberteten, men det var bestemt heller ikke et emne, hun havde lyst til at tale med andre om. Så når hun underviser sine egne hold i gymnastisk, taler hun med pigerne om det, for det er væsentligt for hende at vide, hvis der er en årsag til, at der er noget, de ikke vil. Oftest er det forældrene, der fortæller hende det først, hvis en pige er gået i puberteten, fordi pigerne selv ikke kan lide at tale om det.
”Som pige i den alder tror man altid, at man er den første og eneste. Så jeg plejer at få nogle af de andre piger, jeg ved allerede er gået i puberteten, til at tale højt om det. Og jeg sørger for at have bind og tamponer med til dem, hvis der sker uheld og generelt italesætte menstruation som en naturlig del af livet.”
Det er nemlig en almen problematik i eliteidræt, at piger simpelthen ikke går i puberteten, fordi de presser deres krop for meget. Så når det sker, viser det bare, at de har en sund krop.
”Så mit budskab er, at det er helt fint og sundt, og at det går den rigtige vej.”
Men hvorfor er sport så vigtigt?
”Fordi man hele tiden bruger sin krop og kommer ud og bliver en del af nogle fælleskaber og mærker, hvor sundt det er for krop, sjæl og hjerne. I det hele at komme ud og bevæge sig og ikke isolere sig fra andre, for der er så mange dårlige ting forbundet med bare at blive siddende alene hjemme på værelset.”
Kan være grænseoverskridende
Problemet i dag er ikke, at pigerne ikke ved, hvad der er i gang med at ske med deres kroppe, for de er ifølge Camilla Kruse langt mere oplyste end tidligere. Hendes egne døtre har hun heldigvis let ved at tale med om de ting. Men det er meget forskelligt, hvordan de har reageret på det. Den ene er helt cool, mens den anden ikke gider tale om den slags.
”Og det skal man respektere, for det er meget personligt, og hvis man af natur er privat, kan det føles grænseoverskridende, at andre vil tale om det. Samtidig skal man give dem en følelse af, at det ikke er tabubelagt.”
Sociolog og vært på podcasten ‘Ustyrlige kvinder’ Emilia van Hauens tanker om at kvinder skal lære ikke at føle skam ved kroppen, kan Camilla Kruse nikke genkendende til.
”Kvinder skal helt klart lære ikke at være hårde ved hinanden. Når man ser på Always’ #KeepHerPlaying-kampagne, er den vigtig, fordi der er et kæmpe frafald i sporten i alderen omkring puberteten – næsten en tredjedel faktisk – fordi der sker så meget i pigernes liv, at de ofte vælger sporten fra.”
Og selvom vi skriver 2021 er pubertet, menstruation og kropsskam stadig ikke noget, drenge og piger taler med hinanden om, og Camilla Kruse tror, det er noget, som altid vil være der.
”Men i forhold til piger og sociale medier så er der også kommet nogle kropsidealer, som vi skal passe på. For selvom der er kommet en bølge af kropsaktivisme og positivisme blandt voksne kvinder, er der langt derfra og ned til de 12-13-årige. I den alder er de slet ikke så modige.”
På vej ind i kvindekroppen
Hvad vil du sige til dem – de unge piger i sport på vej ind i kvindekroppen?
”At de skal acceptere, at kroppen er under forandring og lære den at kende på ny. Men jeg vil også opfordre dem til at tale med en fortrolig voksen, så der bliver taget hensyn til dem. På den måde kan de føle sig inkluderede, selvom det er “den tid på måneden”, og de ikke har lyst. Og jeg gentager altid, hvor sundt det er at dyrke sport, når man har menstruation. Kroppen har godt af at bevæge sig. Jeg opfordrer også til, at man går i bad bagefter, for andre kan altså sjældent se det, men jeg respekterer også, hvis man helst vil gå i bad alene derhjemme. Det vigtigste er, at de er en del af idrætten. Så bestig det bjerg og kryds den bro, for det betaler sig altså på den lange bane,” siger hun.
Artiklen er sponsoreret af Always
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️