Facebook

Nyt fra forskningens verden: Luk din Facebook-konto og bliv et gladere menneske

Prisen for at blive både mere lykkelig og mere aktiv i dit ‘offline’ liv er, at du kommer til at vide mindre om politik konkluderer nyt studie. Hvis du altså vælger at lukke din Facebook-konto.

Foto: rawpixel/Unsplash

Facebook, der i går fyldte 15 år, har banet vejen for, hvordan vi bruger sociale medier i dag. De nye medietyper har ændret måden, vi kommunikerer med hinanden på, og de har overtaget både vores sociale kalender og vores nyhedsforbrug. Men nu er der måske grund til at skrue ned for begejstringen – et nyt studie viser nemlig, at du bliver et gladere menneske, hvis du holder op med at bruge Facebook.

Og vi har hørt det før: Skru ned for dit forbrug, luk din konto, kom aldrig igen. Årsagen har været alt fra databeskyttelse til overvågning og skærmafhængighed, men nu kommer videnskaben altså til undsætning. Så hvis du går med en lille Facebook-hater i maven, får du mere skyts til den beslutning efter at have læst denne artikel.

Denne gang er det forskere fra Stanford University, der er klar med et nyt, stort studie, som er fyldt med gode grunde til at droppe det sociale medie.

I studiet konkluderer de, at konsekvensenen ved at lukke sin Facebook-konto er, at man bliver et gladere me nneske og i øvrigt deltager mere i det ‘virkelige liv’ – offline activities – , som eksempelvis en tur i biffen, samle vennerne til en hyggeaften eller noget så gammeldags som at bruge tid med dine forældre. 

Forskerne spurgte 2844 Facebook-brugere, om de var villige til at lukke deres konto i fire uger mod betaling, hvor af halvdelen af de adspurgte ville lukke sin konto for mindre end 100 dollar.  

Efter at have tilfældigt udvalgt en gruppe deltagere, som så lukkede sin konto, fulgte forskerne op med spørgeskemaer og interviews, der spurgte til deltagernes Facebook-abstinenser. 

“Vores studie viser, at folk har forskellige måder at bruge Facebook på, hvad end det er som underholdning eller praktisk redskab til at organisere en begivenhed, eller som social livslinje,” står der i studiet, der udkom i sidste uge.

“Uagtet de negative aspekter ved sociale medier, er det tydeligt, at de spiller en vigtig rolle i folks liv,” skriver de endvidere. 

Efter at have været væk fra Facebook i længere tid, brugte deltagerne Facebook i væsentligt kortere tid ad gangen end før eksperimentet. Det får forskerne til at konkludere, at “afhængighed kan forårsage, at folk bruger Facebook mere, end de oprindelig havde tænkt sig.” 

Samtidig står der et andet faktum tilbage, nemlig at folk, der kvitter Facebook, er mindre oplyst om, hvad der foregår i samfundet og derfor mindre polariserede. Det betyder, at man ifølge forskerne følger mindre med i nyhedsstrømmen og som konsekvens er mindre tilbøjelig til ekstreme politiske holdninger. Det opsummerer studiet således:

“Ved at deaktivere sin Facebook-konto reducerer man både sin faktuelle nyhedsviden og politiske polarisering. Samtidig øger man sin subjektive følelse af trivsel.”

Find mere om
Footer graphics