Tour de France Femmes 2022
Illustration: A.S.O.

Sommerens cykelfeber fortsætter: Helt historisk er det nu tid til Tour de France for kvinder

På søndag slutter mændenes Tour de France, men samme dag går starten for kvindernes. Og det er en historisk begivenhed. Cykelrytter Trine Schmidt slår her et slag for kvindernes tour, som få har hørt om, men som smukt forlænger sommerens cykelfeber.

Søndag 24. juli starter Tour de France Femmes. Mange tror fejlagtigt, at det er første gang nogensinde, at kvinderne får deres eget Tour de France. Men det er ikke rigtigt. Så her får du, med ganske få ord, historien om det kvindelige Tour de France, som forhåbentlig fortsætter mange år ud i fremtiden.

8 dage i Frankrig venter i år – med etaper for sprintere, punchers, gruselskere og bjerggeder. Starten går ved Eiffeltårnet i Paris, og finalen finder sted på skisportsstedet La Planche des Belles Filles (de smukke pigers planke, red). Når kvinderne starter 1. etape i Paris, så bliver det deres første rigtige Tour de France i 33 år!

Tilbage i 1955 blev det første bud på kvindernes tour gennemført af 41 heroiske kvinder. Et løb arrangeret af Jean Leulliot, journalist og løbsdirektør. Løbet blev en succes og rent sportsligt var det et spændende cykelløb. Desværre bar meget af succesen præg af, at det var nysgerrigheden over det ganske spektakulære i, at kvinder pludselig kørte cykelløb – og det i en beklædning, som dengang blev betragtet som værende ganske udfordrende for kvinder.

Holdningen var generelt dengang, at kvinders rolle i cykling var at heppe, beundre og agere kyssepiger for vinderne af herrernes cykelløb. Ikke sjældent blev kvinderne mobbet for deres fremtoning på cyklen og deres lavere gennemsnitsfart – og det blev påpeget, at de “talte” for meget i feltet, frem for at angribe og køre cykelløb.

L’ Equipe, den franske Tour-avis nummer 1, skrev kort tid senere en artikel, hvori man påpegede, at kvinder burde nøjes med cykeltouring, altså at tage på mindre cykelture, hvilket man mente passede bedre til kvinders fysiske egenskaber. Ergo, kvinder burde holde sig fra at køre cykelløb – desuden var de alt andet end elegante på den tohjulede… Længe leve 50’ernes kvindesyn!

Løbsdirektøren Jean Leulliot formåede ikke at skabe et hverken økonomisk eller kommercielt fundament for løbet, som derfor lukkede ned, før det rigtigt kom i gang. Vinderen af det første Tour de France Femmes i 1955 var i øvrigt britiske Millie Robinson.

Det første officielle kvindelige Tour de France løb af stablen i 1984 (og 6 år frem) – 18 etaper på samme dato og samme rute som mændenes løb – dog med let afkortede etaper. Amerikanske Marianne Martin vandt og er i dag anerkendt som den første officielle Tour de France Femmes-vinder. I 1986 skar man løbet ned til 14 dage, og i 1989 droppede man løbet fuldstændigt på grund af manglende kommerciel interesse og skrantende økonomi. I de 6 år det blev kørt, var der desuden en løbende kamp mellem italienske Maria Canins og ikoniske Jeannie Longo fra Frankrig om sejren. De tog hver især flere sejre.

Tour de France Femmes 2022

Officielt er danske Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Suez-Futuroscope), Julie Leth (Uno-X Pro) og Emma Norsgaard (Movistar) blevet udtaget til touren. Storfavorit til at vinde løbet er hollandske Annemiek van Vleuten, holdkaptajn for Movistar.

Gennem årene har der været mange Tour de France-“kopier” for kvinder. Tour de la CEE Féminin, Tour Cycliste Féminin, La Grand Boucle Féminine Internationale, Tour de l’Aude Cycliste Féminin og Route de France Féminine. Alle gode løb – men ikke et Tour de France-organiseret af de officielle arrangører.

I 2014 lykkedes det kvinderne, anført af legendariske Marianne Vos, at få ASO til at arrangere et endagsløb, La Course, i Frankrig på Champs-Élysées – samme dag som mændenes afslutning af Tour de France. La Course er blevet kørt i forskellige udgaver og formater. I år køres så det første rigtige Tour de France for kvinder i nyere tid. Det første i 33 år med 24 deltagende teams og 168 ryttere. Distancen bliver 1.029 kilometer fordelt over 8 etaper med nul hviledage.

Som gammel cykelrytter er jeg glad. Damerne er SÅ GODT i gang, og deres fremgangskurve er meget stejl – måske ovenikøbet lidt for stejl og lidt for hurtig. Men det går den rigtige vej! Personligt er jeg stolt over, at kvinderne er nået dertil, hvor de er i dag. Og jeg er stolt over, at jeg har været en af de mange passionerede kvinder, som har været med til at bane vejen for, at man i dag, som kvinde på Worldtouren, kan leve af sin sport. Det har jeg aldrig selv kunnet.

Der er ingen tvivl om, at vejen frem for kvindecykling går via mere tv-tid. Kun sådan vil kvindesport generelt vokse, og der vil skabes flere penge og dermed lønninger til atleterne, som vil kunne leve af deres sport. Og jo højere niveauet er, jo sjovere er det jo også at se på tv. Den proces er allerede i gang. Jeg skal kommentere 100 løb i år, det var omkring 30 sidste år!

Så jeg håber, at I vil se med, når jeg går i boksen sammen med Anders Mielke på Discovery+ den 24. juli og 8 dage frem. Vi glæder os til at guide jer igennem Tour de France Femmes version 2022.

Footer graphics