Foto fra Instagram

Kropscensur: Hvorfor Instagram ikke kan lide sorte eller tykke kroppe – og hvordan du gør oprør mod det

Med #CelesteChallengeAccepted har den australske komiker og aktivist Celeste Barber sat fokus på Instagrams censur af forkerte kroppe. Men kampen er kun lige begyndt, og du kan være med til at kæmpe den.

Er du blandt de 7,3 millioner mennesker, som følger den australske komiker Celeste Barber? Hvis ikke, bør du gøre det. Ikke blot fordi Celeste Barbers opslag er virkelig morsomme, men fordi hendes parodier på perfekthedskulturen siger noget ret skræmmende – og dermed meget vigtigt – om den måde sociale medier censurerer, selekterer og diskriminerer ganske almindelige mennesker.

Med sin #CelesteChallengeAccepted tager Celeste Barber eksisterende billeder af smukke modeller eller skuespillere i sexede positurer og fotograferer sig selv i en tilsvarende situation som en parodi på det billedskønne glansbillede. Det er i sig selv ret sjovt, især fordi Celeste Barber ganske uforfængeligt krænger sin ganske normale krop og ansigtsudtryk ud som et forvrænget spejlbillede af det fotogent filtrerede.

Men da hun første gang postede et af sine opslag, blev det censureret af Instagram, så hendes følgere ikke var i stand til at dele det. Og hvorfor? Fordi det sociale medie, i følge The Guardians Lacey-Jade Christie “foretrækker tynde, hvide ciskønnede mennesker og effektiv censurerer os andre.”

I fredags lagde Celeste Barber det seneste af af sine #CelesteChallengeAccepted-fotos op: Sig selv i en imitation af den tidligere Victoria’s Secret-model Candice Swanepoel, som holder sig selv for det ene bryst.

https://www.instagram.com/p/CGXGDWOHl02/?utm_source=ig_web_copy_link

Men mens begge fotos viser præcis de samme kropsdele – Barber har endda tækkelige trusser på – så tillod Instagram ikke, at Barbers følgere kunne dele hendes opslag med advarslen “dette er i strid med vores regler om nøgenhed eller sensuel aktivitet.” Mens fans af Swanepool frit kunne dele.  

“Hey Instagram, løs lige jeres krops-shaming- procedurer,” skrev Barber og delte en følgers screenshot, som viste Instagrams afvisning. “Det er 2020. Følg med,” skrev hun.

https://www.instagram.com/p/CGj8u4nnWUc/
En af Celeste Barbers videoer på Instagram.

I følge Lacey-Jade Christie er Instagrams algoritme et “bæst”, som vi måske aldrig helt kommer til at forstå.

“Men vi ved, at billeder som går imod Instagrams ‘community guidelines’ bliver anmeldt gennem en blanding af manuel rapportering og kunstig intelligens. Instagram har også mere end 15.000 medarbejdere rundt om i verden, som ser opslag igennem og leder efter forbudt materiale. Med al den teknologi og så mange ansatte er det svært at forstå, hvordan fordomme stadigvæk hjemsøger algoritmen – og alligevel er vi kommet hertil.”

Andre eksempler tæller den amerikanske plus-size model Nyome Nicholas-Williams som i juni postede et billede af sig selv med armene foran sine bryster. Og Instagram fjernede det øjeblikkeligt.

“At censurere en sort kvinde set i lyset af Black Lives Matter-bevægelsen var et meget modigt træk, som ikke undgik folks opmærksomhed,” skriver Lacey-Jade Christie – ironisk må man gå ud fra.

Nyome Nicholas-Williams’ 60.000 følgere bakkede op med hashtagget #IWantToSeeNyome, og det har resulteret i bevægelsen Change.org petition, hvor omkring 21.000 mennesker i skrivende stund har skrevet under på en protest mod Instagrams “censur af tykke, sorte kvinder”.

I juni indrømmede selveste Instagrams CEO, Adam Mosseri, offentligt, at der er brug for, at det sociale medie giver sine egne algoritmer et grundigt eftersyn, så de ikke diskriminerer.

“Vores fokus starter med den sorte minoritet, men vi vil også se på, hvordan vi kan blive bedre til at tjene andre underrepræsenterede grupper,” skrev Adam Mosseri.

Instagram-CEO, Adam Mosseri, sagde undskyld.

Men at der tilsyneladende stadigvæk er en lang vej at gå, kunne man se 1. oktober, da 50 overvægtige influencere fra hele verden – med forskellig race-baggrund og tilsammen millioner af følgere – simultant postede billeder af deres kroppe ledsaget af teksten: “Hvorfor censurerer IG (Instagram, red.) min krop, men ikke tynde kroppe?”

Som forventet rapporterede mange af de 50 influencere, at deres opslag var blevet fjernet, eller at deres følgere ikke kunne dele. Og en af deltagerne, Kalae Nouveau, fik slettet sit opslag, og hendes konto blev “skygge-forbudt”, hvilket betyder, at hendes opslag kun var delvist synlige. Det eneste #DontDeleteMyBody-opslag, Nouveau kunne beholde, var en grå bjælke, hvor der stod: “Jeg er træt. Jeg fortsætter med at fortælle jer alle, at I ikke skal slette min krop i morgen.”

Kalae Nouveau blev træt.

Flere af de kvinder, som har fået deres billeder censureret, har dog også oplevet at få en undskyldning fra Instagram, og de arbejder nu sammen med Instagram om at opdatere reglerne.

Men indtil det sker, foreslår Lacey-Jade Christie, at vi alle gør en indsats for at ændre på tingenes tilstand ved bevidst at følge personer fra marginaliserede grupper og interagere med deres indhold ved at like og dele det, man mener, andre skal se.

“Vis SoMe-giganterne og de store firmaer, at diversitet og inklusion betyder noget i verden, og at du gerne vil se det,” siger hun.

Den opfordring er hermed givet videre.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk

Footer graphics