Tommy Ahlers
Foto: Rita Kuhlmann

Ny podcast på Heartbeats: Tommy Ahlers dykker ned i andre folks fiaskoer

Vi kender ham som iværksætter, fra panelet i ‘Løvens Hule’ og som tidligere minister for forskning og uddannelse. Og fra i morgen er Tommy Ahlers også ny podcastvært her på Heartbeats.

Mange husker Tommy Ahlers fra live-interviewet på DR, hvor han sidder i ministerbilen på vej til Dronningens nytårstaffel i 2019, iklædt sit stiveste puds og ganske uvidende om, at hele Danmark har frit udsyn til et stykke af hans bare mave, mens han taler. Tommy Ahlers jokede efterfølgende meget med det selv, og episoden blev samtidig et (selv)ironisk billede på den usunde perfekthedskultur, han længe har ønsket, at vi skal gøre op med. Det er også et emne, podcastserien kredser om: Modet til at handle, turde fejle – og være åben omkring det.

I løbet af de seks afsnit i podcasten ‘Fiasko’ taler Tommy Ahlers bl.a. med Helle Thorning-Schmidt, lakrids-iværksætteren Johan Bülow, astronaut Andreas Mogensen og kulturredaktør Anne-Sophia Hermansen. De har alle gennemgået åbenlyse succeser i deres arbejdsliv, men i podcasten fortæller de om, hvilke fiaskoer de har oplevet personligt eller i deres karriere.

Hvorfor har du kastet dig over podcast?

“Jeg har tidligere lavet iværksætter-radioprogrammet ‘De seks hatte’ på Radio24Syv og jeg synes, det var sjovt at lave radio. Podcast er et interessant medie og en god måde at kommunikere på i et længere format, hvor man kan nå ud til en stor målgruppe, selv med et begrænset budget. Jeg har været med i andre podcasts, men det er første gang, jeg er vært, så det har været fedt at interviewe andre og dykke ned i deres historie.”

Hvorfor er fiasko et interessant emne?

”Jeg vil gerne minde folk om, at vi kun kan skabe noget nyt, hvis vi er modige og tør handle. Det gælder f.eks. både indenfor den grønne omstilling og iværksætteri. Vi skal turde løbe en risiko, ikke kun økonomisk, men også personligt. Det er OK at fejle! Selvfølgelig skal man ikke sjuske, men vi skal acceptere, at fejl og fiasko er muligt, når man handler. Vi kan ikke skabe forandringer, hvis vi ikke tør satse! Normalt hører vi kun om det, folk har opnået, eller om det, de har bygget op. Men hvad med de gange, det ikke er lykkedes? Jeg vil gerne tydeliggøre, at fiasko kan ramme alle, også dem, du ser op til. Jeg talte allerede om det som iværksætter, men også i min tid som minister blev det meget tydeligt, da jeg så tallene på, hvor mange unge, der ikke trives i uddannelsesinstitutionerne, fordi de ikke mener, de lever op til idealerne. Jeg mener, at vi har en rådden perfekthedskultur, og den vil jeg gerne være med til at gøre op med.”

Hvorfor har du valgt netop de medvirkende?

“Jeg har f.eks. interviewet Danmarks første kvindelige statsminister og Danmarks første astronaut. De er rollemodeller for andre, og vi har fulgt dem i offentligheden. Men jeg ville også gerne høre deres mellemregninger, hvor tingene ikke er lykkedes eller gået som forventet, eller om de altid har gået den lige vej. Jeg ville gerne have nogle flere facetter på. I stedet for at se dem ude fra og ind, ville jeg hellere se dem indefra og ud.”

Tænker du over din rolle som politikeren Tommy Ahlers, når du kaster dig ud i sådan et projekt?

“Nej, egentlig ikke. Jeg tror ikke på, at alting skal passe ind i en kasse. Jeg er jo både iværksætteren, politikeren og mennesket Tommy Ahlers, og jeg føler stærkt for det her emne, altså at alting ikke skal være så perfekt. Politik handler jo i høj grad om mennesker, og ikke kun om økonomi og lovgivning.”

Er der noget, der har overrasket dig, ved at høre de medvirkendes historie?

“Det har overrasket mig positivt, at alle de medvirkende straks forstod meningen, da jeg kontaktede dem. Jeg skulle ikke forklare så meget.
Alle har deres at kæmpe med, alle oplever udfordringer og nederlag, og det er en vigtig del af deres historie, som de heldigvis også synes er vigtig at fortælle.”

Footer graphics