ASMR søvn
Foto: Unsplash

Internetfænomenet ASMR: Søvnløs? Måske er det også noget for dig at falde i søvn til hviskende stemmer & rolig knitren

Kæmper du med søvnbesvær? Så kan internetfænomenet ASMR måske hjælpe dig. Vi ser nærmere på det hviskende internetfænomen her.

Søger du på ASMR på YouTube, vil lang perlerække af forskellige videoer dukke op. Ofte sidder der bare en ASMRtist – det betyder personer, der laver ASMR-videoer – og hvisker eller taler meget forsigtigt ind i skiftevis højre og venstre side af en mikrofon. Det lyder banalt, men det er utrolig populært. Nogle af videoerne har flere millioner visninger. Faktisk har de mest populære ASMR-videoer et sted mellem 20 og 72 millioner visninger.

Her har du et eksempel på en af de populære videoer. Det anbefales, at man ser videoen med høretelefoner på, da det særligt er lyden, der er i centrum ved ASMR-videoer:

Men hvad er ASMR egentlig?

ASMR står for autonomous sensory meridian response, og kort fortalt er det en behagelig følelse, du får i kroppen, når du høre bestemte lyde eller hviskende, forsigtige stemmer. Det skal dog siges, at det ikke er alle, der oplever det samme eller det behagelige. Men den behagelige fornemmelse kan blive udløst af f.eks. ’soap cutting’, hvor håndsæbe bliver skåret i små stykker. Det kan også være lyden af ’tapping’, hvor fingerspidser eller negle bankes let mod et glas, en børste eller lignende. Andre er glade for lyden af en børste, der langsomt trækkes gennem hår, mens lyden af folk der spiser også er populær.

Du kan se en kort introduktion til fænomenet af den populære ASMRtist Gentle Whispering ASMR her:

’Triggers’ og ’tingles’

ASMR handler om de to t’er: Triggers og tingles. Triggers er de lyde eller bevægelser, der udløser ASMR. Det er det, der giver dig den behagelige følelse, der også er kendt som hjerneorgasmen. Og her kommer tingles ind i billedet. For tingles er nemlig betegnelsen for den behagelige følelse, du får, når du oplever ASMR. Følelsen beskrives som en statisk og prikkende fornemmelse, der starter i hovedbunden, og derefter bevæger sig ned langs nakken og ryggen. Igen skal det siges, at tingles opleves forskelligt.

Det er forskelligt ASMR-brugerne imellem, hvilke triggers der udløser tingles, og derfor er der en lang række forskellige videoer. Nogle vil udelukkende se videoer med tapping, andre vil gerne høre hvisken, og nogle vil gerne slappe af til lyden af folk, der spiser pickles.

Hjælper mod stress og søvnløshed

Det er også forskelligt, hvad folk bruger videoerne til, men skal man tro en online-spørgeskemaundersøgelse, er der alligevel en del fælles oplevelser. Undersøgelsen (Barratt & Davis, 2015) viste nemlig, at af ASMR-brugerne er det hele 98 procent, der bruger videoerne til at slappe af med, mens 82 procent bruger dem mod søvnløshed, og 82 procent bruger dem mod stress. Selvom undersøgelsen har et par år på bagen, og alt går hurtigt online, er tendensen altså, at folk ser ASMR-videoer, når de har behov for at koble af eller måske endda falde i søvn.

I mange af de talende ASMR-videoer spiller man også selv en stor rolle. ASMR-triggers behøver nemlig ikke kun at være lyde, men kan ligeså godt dreje sig om personlig opmærksomhed og rollespil. Se eksempelvis denne ‘Game of Thrones’-inspirerede ASMR-video:

Nedenfor er der et eksempel på en ASMR-video, hvor du selv spiller en rolle. Her får du f.eks. en god gang hovedbundsmassage:

Faktisk er der undersøgelser, der peger på, at respondenter, der er deprimerede, får det bedre af at se en ASMR-video. Det skal dog understreges, at det ikke er særlig meget forskning på området.

Men har du haft en dag, hvor du ikke har talt med et øje og savner lidt opmærksomhed, er der måske hjælp at hente i en ASMR-video.

Gamle tv-indslag går viralt

Selvom det særligt er indenfor de senere år, at ASMR-fænomenet er blomstret op, er det ikke et nyt fænomen. Det bedste eksempel på det er den hyggelige, amerikanske tv-maler Bob Ross, der fra 1983 til 1994 stod på skærmen og malede billeder, mens han forsigtigt og høfligt fortalte om, hvad næste skridt i processen var. Mange af de videoer er her mere end 25 år senere gået viralt på YouTube, hvor folk elsker at slappe af til Bob Ross, der maler og fortæller.

Bob Ross, der selv døde i 1995, havde nok næppe forestillet sig, at han mere end 20 år efter sin død skulle blive en internetsensation. Men søger du på ’unintentional ASMR’ vil du se en række eksempler på folk, der næppe havde forestillet sig en karriere indenfor ASMR-universet, men nu pludselig har en hovedrolle i en ASMR-video.

ASMR-universet bliver bare større og større, og flere etablerede medier vil nu også have en del af kagen. Eksempelvis laver modemagasinet W populære ASMR-interviews på YouTube. Se eksempelvis Cardi B prøve kræfter med genren her:

Så kæmper du med at falde i søvn i sommervarmen, så er det måske nu, du skal give ASMR-universet en chance?


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics