Silberbauers Bistro
Midt på den brostensbelagte Jægersborggade på Nørrebro ligger Silberbauers Bistro. Tag et par skridt væk fra fortovet, gå de to trin ned ad trappen til bistroen, og gør entré i en helt anden verden. På et splitsekund har du forladt stenbroen, og som i et andet Narnia folder en parisisk tidslomme sig i stedet ud på bedste vis. Dagens menu er noteret på en kridttavle, de rød- og hvidternede duge er foldet ud over bordene, og vinene bugner fra væggene. Manden bag det hele, Mathias Silberbauer – der har stået i lære hos Christian Puglisi – er inspireret af de sydfranske bistroer fra sin tid som kok i Nice, hvor Silberbauer lavede mad på Pure & V og fik en Michelin-stjerne. Niveauet fra den franske michelin-stjerne har han taget med, de friske fisk og skaldyr er så lækre, at man kunne græde, men stemningen er afslappet, og der er ingen fine fornemmelser.
Jægersborggade 40, 2200 København
Grimal
Rustikke tapeter, friske blomster og vinflasker, der er tæt broderede med stearin. Restaurant Grimal bruger de velkendte indretningsgreb til at skabe franske reminiscenser. Og det virker. Bordene er små, man sidder tæt og intimt, klar til at kaste sig over menuen. Hver dag er der sammensat en ny menu bestående af tre snacks til deling, forret, hovedret og dessert, som kan ses på tavlen i restauranten. Der er selvfølgelig også et kort med faste retter, og en fra redaktionen har angiveligt stoppet på Grimal i en brandert kun for at få deres dessert: ‘sticky toffee pudding’. Han beskriver den som på én gang syndig og ‘orgasmisk’.
Istedgade 128, 1650 København V
Brasserie Post
“Mon dieu,” skrev Politikens madanmelder begejstret, da hun havde besøgt det nyåbnede ‘Brasserie Post’ i efteråret 2023. Det franske brasserie er et nyt skud på Meyers-stammen og har til huse i Østerbros gamle posthus. Restauranten arbejder udelukkende med små leverandører af både kød og grøntsager, og der bliver derfor også taget forbehold for små ændringer i menuen fra dag til dag. Baren er åben for walk in både til frokost og aften, og det er helt legitimt at svinge ind for at varme sig på en kop kaffe eller en suze tonic, der for de uindviede er en ganske forfriskende fransk likør. Til dem, der gerne vil blive hængende længere, er der rig mulighed for at gå ombord i menuen, der selvfølgelig opererer med både vinaigretter, rilletter, brunet smør og den uomtvistelige klassiker soupe à la l’oignon. Og et hot tip: Snacken ‘Kyllingeleverparfait med figenkompot & crouton’ skulle angiveligt være noget af det bedste, som madanmelder Lærke Kløvedal har smagt i hele 2023. Det er da en god grund til at besøge restauranten.
Postbygningen, Øster Allé 1, 2100 København Ø
Villette
‘Villette’ betyder ‘lille by’ på fransk, og det er netop den stemning, som restauranten af samme franske navn forsøger – og i øvrigt lykkes med – at ramme. Villette ligger i et ældre baghus i en gård på Nørrebro, og man skal vide, at den findes, for den ligger godt gemt bag ved Mellemfolkeligt Samvirkes hovedkontor. I disse dage er det nok en tand for koldt at sidde ude ved deres ellers hyggelige bordebænkesæt under lyskæderne. Så hop indenfor i varmen, og bestil deres halve grillede kylling. Skindet skulle være umuligt sprødt og har begejstret både madanmelder Martin Kongstad og de To Sultne Piger.
Fælledvej 12, 2200 København
Bouillon
På Restaurant Bouillon lover de en stor oplevelse til en lille regning. Og i øvrigt hurtig servering af pastis. Med ballonglas, fletstole og tjenere i uniform er det da heller ikke svært at komme i øjeblikkelig parisisk stemning, og priserne er, som de lover. Spis for eksempel fransk løgsuppe til rørende 34 kroner eller den klassiske salade chèvre chaud til 38 kroner, måske med friskbagt brød og smør fra Bretagne til. Torben Klitbo, der står bag Bouillon, startede blandt andet sin kulinariske karriere i begyndelsen af 1990’erne med at skrælle løg galore på en restaurant på Champs Elysees. Her adskillige år senere har Torben Klitbo taget en bid af Paris med til København og åbnede således Restaurant Bouillon på Frederiksberg i 2023.
Solbjergvej 3, 2000 Frederiksberg
Je t’aime
Med vinrøde træpaneler og lysekroner får du en æstetisk hygge-krammer, når du træder ind på Je t’aime. I vindueskarmen er der stearinlys i portvinsflasker og den obligatoriske vase med korkpropper, og der hersker ingen tvivl om, at der er fransk på menuen. Sænk skuldrene, svøb dig i blåmuslinger med fløde og friske krydderurter, eller hvad med dåvildt med champignon duxelles & morkelsauce? Der er klassisk fransk køkken-vibes, så der er selvfølgelig også både østers, pommes frites og tarte au citron på kortet.
Dybbølsgade 9, 1721 København V
Gabrielle
Et langstilket glas på et rundt bord med hvid dug. Der skal ikke meget mere til, før det begynder at emme af Frankrig. I højloftede solgule lokaler tilbyder Restaurant Gabrielle det man vil kalde haute cuisine, altså finere fransk madlavning, der består af mange forskellige retter. Confiteret and, steak tatare, friterede vagtelæg, escargots, østers, ratatouille, svampeconsommé og salat verte er bare et lille udpluk af de klassikere, som Gabrielle har at byde på. Med andre ord tilbyder de alt, hvad der kan få et frankofilt hjerte til at banke.
Vestergade 3, 1456 København K