Hvis du vil starte 2019 med en ’clean slate’ i helt bogstavelig forstand, så kan selvhjælps-tv-programmet ’Tidying Up With Marie Kondo’ på Netflix hjælpe dig på vej. Den japanske oprydningsguru Marie Kondo viser vejen ud af hverdagsrod for en række forstadsamerikanere med helt almindelige husholdninger og parforholdsdilemmaer. Der er altså ikke tale om et fascinationsprogram om den klassiske ’hoarder’, typen der samler på skrammel i sygelig grad, men almindelige mennesker med almindelige hjem med alt hvad det indebærer af fejlkøb, vasketøjsbunker, papkasser og overforbrug.
Oprydningschefen Marie Kondo, som altid smiler og ligner en petit porcelænsdukke, bevæger sig så mildt og forsigtigt rundt i de amerikanske stuer, at rodet nogle gange blæser guruen omkuld på de beige væg-til-væg-gulvtæpper. Amerikanerne elsker hende for det og tager imod hjælpen med åbne arme, når hun ankommer i en stor, sort Dodge-bil sammen med sin forsigtige japanske oversætter. Guruen er ikke tryg ved det engelske sprog. Det giver et sødmefuldt clash mellem bramfrie amerikanere og høflige, forsigtige japanere.
Amerikanerne er dårlige til at smide ting ud, samtidig med at de elsker at købe nye og ofte ligegyldige ting. De er værre end os danskere – muligvis fordi de har mulighed for konstant at købe ultrabillige ’disposable goods’ i butikker som Target, Cosco og Walmart. Hverdagsamerikanernes liv er altså fyldt med alskens dimser og opmagasinerede ting, de ikke bruger. Derfor er det et godt match at indføre lidt japansk oprydningskultur i det amerikanske overforbrugssamfund, Øst møder Vest, og det er godt set af Netflix.
Det er ikke frøken hvem-som-helst, de har hyret på Netflix. Marie Kondo har skrevet fire bestsellerbøger om oprydning, foldning af tøj og japansk sirlighedsmentalitet. Hun har solgt over 8,5 millioner bøger og er oversat til fyrre sprog – på dansk under navnet ’Magisk Oprydning’. I 2015 blev hun placeret på TIMES’ liste over verdens mest indflydelsesrige mennesker. Efterfølgende har hun startet en syndflod af oprydningsglæde og ditto-spiritualitet under hashtagget #organizetheworld. New York Times kalder hendes ‘oprydningsunivers’ for en kult, og selvom hun ligner en uskyldig japansk husmor, så har hun opbygget et imperium. Hvem kunne vide, at helt basal oprydning kunne føre så vidt?
Især amerikanerne har opdaget Japan og den japanske ’way of thinking’. De kalder det minimalisme, men det skal forstås på en anden måde end den definition af ordet, vi kender til herhjemme. Det er ‘japansk minimalisme’, hvor tingene ikke nødvendigvis er få, simple eller skarpskårede. Ting er fyldt med detaljer, de rummer mange historier, og de kan være grimme, MEN de er fordelt sirligt i kasser, og tøjet er foldet til perfektion.
Som en japansk arkitekt engang fortalte mig, da snakken faldt på forskellen mellem japansk og skandinavisk minimalisme: Dansk minimalisme har den mest simple form som udgangspunkt, eksempelvis en firkant eller en trekant, som der bygges videre på. Japansk minimalisme starter fra et hav af former, tråde og streger, hvorefter ophavsmanden begynder at skære fra. Kort fortalt; vi tilføjer lidt, hvor japanerne skærer fra i kaosset.
Hvordan rydder man op på japansk?
Når Marie Kondo træder ind ad døren i et nyt hjem, så sørger hun altid for at sætte sig på hug, gerne sammen med beboerne i huset, lukke øjnene, mærke huset og ganske enkelt sige “tak”.
Hendes såkaldte ’KonMari’-metode, som groft oversat betyder organisationsmetode, består i at samle alle ens ejendele og tage én kategori ad gangen. Og her er rækkefølgen ikke ligegyldig!
- Tøj
- Bøger
- Papirer
- ’Komono’ (køkken, badeværelse, garage)
- Ting af sentimental værdi
Her er det vigtigt at vælge de helt rigtige pladser for dine ejendele, og som guruen siger: “If your belongings don’t spark joy, thank them for their service and show them the door“.
Det virker helt banalt: Tag alle ting ud af skuffer, kasser og skabe, smid det i en bunke, sorter det – sig tak mange gange undervejs – og så fold det (på den HELT rigtige origami-agtige måde!), før det ender tilbage i kasser og skuffer. Og lad være med at købe nyt, det er både dårligt for din hjerne og for miljøet. Keep it simple. Men ikke fanatisk.
Marie Kondos venlige gemyt sørger for, at freden sænker sig for en stund i de amerikanske hjem. Lige meget om det handler om almindeligt børnefamilie-rod, pensionist-rod, sorg-over-en-mistet-ægtefælde-rod eller almindelig dovenskab, så redder guruen dem fra deres rod-tristesse, som altid har rod i noget lidt dybere end bare tøjbunker.
Mens vi venter på nye afsnit af den endnu mere hjertevarme og ofte tårefremkaldende selvhjælps-serie ’Queer Eye’ på Netflix, så kan ’Tidying Up With Marie Kondo’ lære os at værdsætte de ting, vi ejer.
KONDOS 6 REGLER FOR OPRYDNING:
- Forpligt dig selv til at rydde op
- Forestil dig din ideelle livsstil
- Færdiggør udsmidningen først
- Ryd op efter kategori, ikke efter placering
- Følg den rigtige rækkefølge
- Spørg dig selv, om tingene giver dig glæder