Et hold amerikanske forskere fra Massachusetts General Hospital har været på arbejde i årevis. De har nemlig fulgt 40 kvinder og 40 mænd, siden de lå i deres mors mave, og nu er de midt i deres 40’ere,
Forskerne har blandt andet undersøgt, hvordan negativ stresspåvirkning på fosterstadiet præger voksne børn. Altså, har det nogen betydning for ens børn, hvis man er stresset under sin graviditet? Det korte svar er: Ja.
Derudover kan forskerne bag studiet, som er blevet offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences, konstatere, at mænd og kvinders hjerner tilsyneladende håndterer stress i fosterstadiet forskelligt 45 år efter fødslen.
Konkret har man målt hjerneaktiviteten og blodgennemstrømning mellem forskellige dele af hjernen hos forsøgsdeltagerne. På den måde har man kunnet se, at de interne dele af hjernen hos kvinder og mænd i visse tilfælde kommunikerer forskelligt, når de udsættes for stress.
Hos begge køn oplevede man dog særlig hjerneaktivitet i den del af hjernen, som producerer det velkendte stresshormon kortisol.
Mændene udmærkede sig derudover ved at have en mere aktiv kommunikation med den del af hjernen, som man forbinder med impulskontrol og følelser.
Og hos kvinderne kunne man se, at hjernen under stress kommunikerede intenst med den del, som hæmmer ophidselse.
Hvordan hjerneaktiviteterne fysisk kommer til udtryk hos kvinder og mænd, har ikke været en del af undersøgelsen sigte. Det har derimod været at indtænke mentale kønsforskelle i fremtidig behandling og forebyggelse af psykiske sygdomme.
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️