Sundhed
Vært, læge og ph.d, Ida Donkin, deltog i 2016 i Ph.d. Cup, hvor hun forskede i fedme-signaturer i sædceller. Foto: Ph.d. Cup / DR

Ny podcast om sundhed: ”Vores evige søgen efter sandheden om sundhed er blevet et decideret farligt spil”

Det kan være svært at finde rundt i mylderet af alternative behandlinger og selvbestaltede sundhedsguruer. Heatbeats nye podcastserie, ‘Sundhedsjunglen’, vil derfor aflive sundhedsmyter og give lytterne dokumenteret viden.

Nej, akupunkturnåle kan ikke beskytte dig mod myggestik. Nej, broccoli renser ikke hjernen. Og nej, du arver ikke din intelligens udelukkende fra din mor. Alligevel har overskrifter med disse påstande floreret flittigt på internettet – og endda endt i spalterne hos store og etablerede danske medier, selvom der er tale om decideret misinformation. Hvordan kan det være? 

Grundlæggende, hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det, det ofte også. Ikke mindst når det kommer til sundhedsområdet, hvor løfter om evig ungdom, perlemors-hud og andre mirakelkure kan ende med livsfarlig vildledning.

I podcastrækken ‘Sundhedsjunglen’ vil vært Ida Donkin fra foreningen Læger Formidler med hjælp fra fageksperter, erfaringspersoner og videnskabsjournalister undersøge, hvor den stigende mistillid til sundhedsvæsenet efterlader patienterne, og så vil hun rydde op i de udokumenterede behandlingsråd og vildledende sundhedsartikler, som findes derude. 

Hvad håber du på, at lytterne tager med fra dit program?

”Jeg vil først og fremmest gerne starte en debat om de mange aktører i samfundet, som har et ansvar for at holde sundhedsdebatten på sporet, men svigter det ansvar. Det har gjort, at vi ofte bekymrer os over helt normale hverdagsproblemer. Og det har skabt en mistillid til sundhedsvæsenet, der har åbnet dørene for en stor mængde selvudråbte sundhedseksperter med tvivlsomme og til tider farlige sundhedsråd”, siger Ida Donkin. 

Hvorfor er det vigtigt for dig personligt at rydde op i den her ‘sundhedsjungle’? Føler du et særligt ansvar?

”Jeg mener, at os læger skal være meget bedre til at deltage i sundhedsdebatten. Vi har et stort ansvar for at lade vores viden komme mere i spil her, men mange af mine kollegaer har ikke lyst til at deltage i debatten. Og det forstår jeg godt, for der kan være en hadsk og hård tone – særligt på de sociale medier. Men jeg synes generelt, at læger bør være bedre til at kommunikere nærværende. Patienterne føler sig talt henover hovedet på med skråsikre formaninger, og så begynder de at søge mod Google for svar på deres spørgsmål og mod de mere alternative behandlingsmetoder. Der er sket et svigt fra myndighedernes og lægerne side, og vi er nødt til at tage mere ansvar. I sidste ende går det ud over patienterne”, siger Ida Donkin. 

Er det ikke positivt, at artikler om sundhed og videnskab fylder mere i mediebilledet?

“Jo, men der er en kedelig tendens til, at kvaliteten af mediernes dækning af sundhedsområdet daler. Mange videnskabsartikler baseres på pressemeddelelser udsendt fra kommunikationsafdelinger, og det er problematisk, da de ofte videreføres uden kritisk gennemgang. Samtidig udveksles helse-anekdoter, ’gode husråd’ og halvfærdige undersøgelser om sundhed flittigt på blogs og debatfora på de sociale medier, og nogle gange ender de som artikler hos større medier. Ét forskningsresultat skaber ikke en sandhed. Et fund skal gennemprøves af adskillige uafhængige forskergrupper, før man ved, om der er noget om sagen. Forskning er altså ikke bare forskning, og kvaliteten kan være enormt svingende”, siger Ida Donkin. 

Kan du afsløre noget om fremtidige temaer og gæster?

“Vi skal tale med Lægemiddelstyrelsen og eksperter i sociale medier om, hvordan myndighederne egentlig bør kommunikere på nettet. Vi så for et par år siden, at mediernes skævvredne omtale af HPV-vaccinen, og myndighedernes alt for elitære kommunikation, resulterede i et meget stort fald i antallet af unge kvinder, der ville lade sig vaccinere, fordi de frygtede alvorlige bivirkninger. Det vurderer man er skyld i, at op imod 100 danske kvinder vil få konstateret livmoderhalskræft, hvoraf op mod 25 vil dø, som en HPV-vaccine kunne have beskyttet. Vi får Politikens sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen i studiet, hvor vi skal tale om, at Politiken særligt har været i søgelyset de senere år, hvor de er blevet beskyldt for at have pustet nogle artikler om sundhed lidt for hårdt op. Derudover kan jeg afsløre, at vi skal tale om politikernes godkendelse af cannabis på recept, om influenceres promovering af uheldige sundhedsråd og om at alternativ behandling også kan være farligt”, siger Ida Donkin. 

Er der noget, vi skal være særlig opmærksomme på i sundhedsdebatten lige nu? 

“Som læge og fagperson synes jeg simpelthen, det er så ærgerligt, at der ses en stigende skepsis mod vacciner verden over, selvom vi ved, at børnevacciner er effektive og sikre. Vi oplever lige nu en voldsom stigning i antallet af mæslinge-tilfælde i Europa på trods af, at vi faktisk kunne have elimineret mæslinger som sygdom, hvis alle, der kunne, lod deres børn vaccinere. Flere end 80.000 blev i 2018 smittet med mæslinger i Europa og 72 døde. Og det er denne her vaccineskepsis, man mener er hovedårsagen til, at sygdommen har fået så godt fat igen. Vi vil jo alle vores børn det bedste, og når nogle forældre vælger ikke at lade deres børn vaccinere, gør de det af et godt hjerte og af bekymring for deres barn. Men mængden af vildledende information på internettet om børnevaccinerne, særligt på de sociale medier, har skabt en ubegrundet frygt og vaccineskepsis, som har gjort forældrene utrygge. Situationen er så alvorlig, at WHO netop har udråbt ’vaccineskepsis’ som en af dette års 10 største trusler mod den globale sundhed”, siger Ida Donkin.


Tre gode råd fra Ida Donkin til at navigere i sundhedsdebatten: 

  1. Der er kommercielle interesser i, at du bekymrer dig unødigt om dit helbred. Vær derfor kritisk med, hvor du søger råd, når du søger viden om sundhed på internettet.
  2. Vær varsom med at benytte alternative behandlingsformer eller medicin til børn. Alternativ behandling er ikke ufarligt. Det kan stresse og skade dit barn unødigt, og der er sjældent dokumentation for effekt.
  3. Når du konfronteres med viden, der lyder utrolig, så husk at spørge: Hvor ved du egentlig det fra?

Ida Donkin er aktiv i foreningen ‘Læger formidler’, som er en frivillig forening for læger, der arbejder for at sætte mere fokus på usandheder i mediernes sundhedsdebat. Desuden arbejder hun på en bog om emnet, som kommer til at indeholde værktøjer til, hvordan vi bliver bedre til at spotte ‘fake news’ i sundhedsdebatten. Lyt til første afsnit af ‘Sundhedsjunglen’ her.

Footer graphics