Foto: Universal Pictures

15 ting, der kurerer en mørk og trist januar

Alle dine endorfiner blev skudt af til nytår, og januar ligger for dine fødder med lange vinterdage, du slet ikke orker. Redaktionen anbefaler, hvad du skal se, høre og spise for at klare dig igennem mørket.

Spis: Aubergineragout

Du har fortæret og fortæret i december, og din krop kalder faktisk nærmest ikke på noget som helst. Men man skal jo spise, og det må gerne være comfy. Derfor: Spis aubergineragout. Camilla Skov fra Vegetarisk Hverdag har lavet en genial opskrift, som tilfredsstiller din mave og mund med pasta, intense tomater og karamelliserede rødløg, mens dine tanker vandrer syd på mod Italien og sol. Prego.

Foto: Camilla Skov

Lyt til: Podcasten ‘Mørklagt – Agent Samsam’

Bandekriminalitet, syrienkrigere og efterretningstjenesters lyssky metoder. Det er de senere års største retspolitiske hovedbrud, du får samlet i én formidabel fortælling i DR’s nye podcastserie om Ahmed Samsam.

På en skrattende telefonforbindelse fra et spansk fængsel fortæller den 32-årige danske mand, at han på sine rejser til krigen i Syrien år tilbage var hyret som agent af dansk efterretningstjeneste. Problemet er bare, siger han, at efterretningstjenesterne lod ham i stikken, da han i Spanien blev dømt for terror.

Sagen er en varm politisk kartoffel, for Samsam sidder fortsat fængslet, og flere partier på Christiansborg ønsker nu en nærmere undersøgelse af sagens forløb. Det er en vanvittigt spændende sag, og en bingeværdig fortælling til dine ører, der fungerer glimrende på en travetur i vintermørket – som jo faktisk er ideelle omgivelser, når du lytter til true crime-podcasts.

Foto: DR

Start: En klub

Det er koldt og mørkt, og man gider ikke så meget, så start en hyggelig form for (indendørs) klub eller hobby med dine venner. X Factor-klub, bowlingklub, vinklub, kortklub, Matador-klub, osteklub, løbeklub. Det er aldrig ikke sjovt at mødes med sine venner for at lave noget andet, end man plejer.

Lav: Kinesisk risotto

Vintervarm mad, der luner indefra, er et must i januar. Og har du ikke prøvet den kinesiske pendant til den italienske risotto, er januar den rette tid til at koge en congee. De laver en ret stabil variant på Grød, og opskriften ligger såmænd på det verdensomspændende net. Den er med kylling, godgørende ingefær til din hals, umami-lækker sesamolie og selvfølgelig soja og hvidløg. Er du vegetar, kan du bruge svampe eller andet godt. Uanset hvad er det nok rigtig sundt at fortabe sig lidt i gryden og røre rundt med autopiloten slået til.

Foto: GRØD

Smut: På landet

Det kan være svært at komme op i omdrejninger efter juleferien. Man vil ligesom bare have mere. Vi foreslår en tur på landet – book et sommerhus bare i en weekend, og brug eventuelt Landfolk.dk til formålet; de har allerede håndplukket de bedste og lækreste sommerhuse for dig.

Foto: Landfolk

Mærk: Teatrets mørke

Et godt trick til at komme igennem januar og vinteren som helhed er at gøre alle de ting, du ikke gider, når det er sommer. Det kan for eksempel være en biograftur – eller endnu vildere teatret. Der er noget meget lindrende i at sidde i et dunkelt rum tæt med fremmede tilskuere og se nogle andre fremmede te sig på alle mulige måder på en scene. Når det er bedst, mærker man scenedrama lidt mere end det på skærmen. Tag eksempelvis på Blaagaard Teater (tidigere Teater Grob) og se ‘Den anden arabiske kvinde’, der gør op med medier og samfunds portrættering af arabiske kvinder som anonyme og undertrykte. Reumert-belønnede Özlem Saglanmak har iscenesat stykket.

Foto: Blaagaard Teater

Stream: ‘The Pale Blue Eye’

En gotisk gyserfilm med Christian Bale i hovedrollen som en garvet detektiv, der sammen med en ung Edgar Allen Poe skal opklare en række mord i det amerikanske militærakademi i 1830’erne. Det lyder godt, ikke? ‘The Pale Blue Eye’ har premiere den 6. januar på Netflix, og den ser frygtelig god ud.

Drik: The Hype

Vi ved ikke noget særligt om vin, men vi ved godt, hvornår den smager godt. Det gør den her, The Hype fra Californien. En fyldig svend , der er som fløjl i munden og som narko for sindet. Det kan godt være, du synes, du har fået rigelig Amarone her til jul, men vi lover dig: Køb den, drik den, og du vil intet fortryde.

6 flasker for 834 kr. hos Smalle Vine.

Se: VM i fjernsynet

Qatar var en kæmpe skuffelse på alle måder, og alle vil egentlig helst videre. Selvom håndbold ikke ligefrem er fodbold, fordi det er håndbold, så kan stridskampen om verdensmesterskabet altid få spændingen til at boble, uagtet hvor stor den bold er. VM i håndbold starter 11. januar, og Danmarks herrer spiller første kamp den 13. mod Belgien. Kosså!

Bryg: Drage-te

Forkæl din forkølelse med en brændende urtebryg. Dragon Mint-teen fra Østerlandsk Tehus er en kop spark i røven med røde peberkorn, kardemomme, chili og ingefær, der kradser godt i hals og næse, foruden lakrids, pebermynte og citron. Sætter måske lige så godt gang i systemet som den vinterdukkert, du ikke får taget.

Foto: Østerlandsk Tehus

Oplev: Musik i mørket

Det siges, at albummet er dødt. At alle bare hører singler i dårlig mp3-kvalitet og ikke giver en fuck. Men der er jo ingen, som ikke kan lide at høre god musik på et godt anlæg, er der? I Empire Bio kan man tirsdag den 17. januar komme til Pitchblack Playback, der er et tilbagevendende event, hvor man hylder nye og gammel musik ved at slukke lyset til en intim lyttesession. Denne gang er Airs klassiker ‘Moon Safari’ på anlægget.

Binge: Apokalypse på HBO

Var det ikke noget med lidt post-apokalyptisk spas til rigtig at sætte året i gang? 15. januar smider HBO denne canadiske serie ud, som er landets dyreste produktion nogensinde. Den bygger på et computerspil (men derfor kan den godt være god alligevel), og historien er forholdsvis enkel. Den midaldrende Joel (spillet af Pedro Pascal) skal eskortere teenagepigen, Ellie, (spillet af Bella Ramsey) tværs over USA, da pigen indeholder en form for håb om en helbredelse af verden, der er smuldret fra hinanden. Den ser fed ud, og måske er der lidt tips og tricks til at overleve, hvis nu 2023 løber helt ud i sandet.

Få: Futter

Hvis du ikke allerede har et par, så gælder det om at komme i sving. Man kommer ganske enkelt varmere og bedre igennem årets første måneder med et par tøfler, der kan forkæle dine nederste legemsdele. Haflinger laver disse lysebrune, som er svære at hade.

Haflinger Flair Soft: 450 kr. hos Politiken Plus.

Læs: ‘Detaljerne’

Den 19. januar kommer den danske oversættelse af svenske Ia Genbergs roman ‘Detaljerne’, som har fået en særdeles flot modtagelse i hjemlandet og vandt deres store litteraturpris Augustprisen. Bogen handler om en kvinde, der ligger med feber i sengen og lader erindringen vandre, hvilket får fortællingen til at bevæge sig gennem personlige relationer fra 90’ernes Stockholm til København og Irland. Vi har fået lov at læse den på forhånd, og du bør gøre det samme.

Se: ‘Copenhagen Cowboy’

Den store stilist Nicolas Winding Refn har lavet en serie for Netflix med titlen ‘Copenhagen Cowboy’, som får premiere 5. januar. Det er en odyssé om den mystiske heltinde Miu, der spilles af danske Angela Bundalovic, og hendes vej gennem Københavns kriminelle underverden. Alt er smurt ind i Refns visuelle fingeraftryk med masser af referencer til kung fu-, horror- og gangster-film, og den kan man passende se en aften under plaiden.

Køb: En pho

Du har fri fra arbejde, det pisser ned, og du ved ikke, hvad du skal lave til aftensmad. Lort. Men her kommer det så: Køb en pho med hjem, og bliv lykkelig. Intet kan varme sjælen som vietnamesisk nudelsuppe, det er et faktum.

Find mere om
Footer graphics