Alexandria Ocasio-Cortez
Foto: fra Netflix-dokumentaren 'Knock down the house'

Alexandria Ocasio-Cortez er folkelig, aktivistisk og indigneret. Det er derfor, hun så populær

29-årige Alexandria Ocasio-Cortez er i disse dage i København på sin første internatonale tur som kongresmedlem. I dag er AOC, som hun også kaldes, hovedtaler på Folkets Klimamarch på Rådhuspladsen. Vi tegner et portræt af den politiske superstjerne, som har gjort kometkarriere i amerikansk politik.

Første gang undertegnede stiftede bekendtskab med navnet Alexandria Ocasio-Cortez var tilbage i marts, hvor hun i en video på YouTube forsvarede sin Green New Deal-aftale overfor en politisk modstander, som havde kaldt lovforslaget for ’elitært’. Hendes svar på den bemærkning gik derefter viralt.

Hvis der er noget, som Alexandria Ocasio-Cortez ikke er, eller lader til at ville opfattes som, så er det elitær – en holdning, som hurtigt kom til udtryk i videoen. Den viser en politiker med en sjælden form for indignation, noget ægte, noget ufiltreret, som ikke taler det gængse polerede eller indstuderede politikersprog, og som har en fysisk gestikulation, som jeg sjældent havde set før i amerikansk politik, og jeg noterede mig straks hendes navn.

Her et halvt år senere er hun én af de mest omtalte politikere i USA, ligesom hun er en stærk stemme i den amerikanske klimadebat. Hun er ophavskvinden til ’Green New Deal’, en grøn, job- og velfærdsskabende plan, som ønsker 100 procent vedvarende energi indenfor en 10-årig horisont.

I de her dage befinder AOC sig i København på sin første internationale tur som kongresmedlem, hvor hun skal tale til C40 Mayors Summit 2019 – klimatopmødet for verdens storbyer – ligesom hun med garanti vil tiltrække interesserede københavnere til Klimamarchen på Rådhuspladsen fredag eftermiddag, hvor hun er hovedtaler.

Fra servitrice til kongresmedlem

Den 29-årige demokrat har gjort lynkarriere i amerikansk politik. I 2018 blev hun som det yngste medlem nogensinde valgt ind i Repræsentanternes Hus kun 28 år gammel, og hun gik på få år fra at arbejde som (universitetsuddannet) servitrice på en bar på Manhattan til at besejre den meget ældre og langt mere politisk erfarne Ted Crowley ved primærvalget i 2018 i valgdistriktet Bronx og Queens, hvor hun selv er opvokset. Fordi hun af udseende og ikke mindst baggrund, lignede dem, hun ønskede at repræsentere.

Denne historiske valgkamp er bl.a. dokumenteret i den anbefalelsesværdige Netflix-dokumentar ’Knock Down The House’, som skildrer hende og tre andre kvinder, der alle vælger at tage kampen op og udfordre det bestående, politiske system, som er domineret af hvide, midaldrende mænd. Til avisen The Guardian udtalte hun tidligere på året, hvordan hendes vej ind i politik begyndte:

”For mange år siden arbejdede jeg på restaurant, og jeg havde gået på universitetet, og jeg havde arbejdet med så mange forskellige ting, men min familie var ramt af uheld, og min far var syg. Jeg arbejdede på den her restaurant dag ud og dag ind, og jeg var så deprimeret. Jeg følte mig magtesløs, som om jeg intet kunne gøre for at gå imod de utallige samfundsstrukturer, som er designet til at holde arbejderklassen i fattigdom og beskytte de riges formuer og gøre dem endnu rigere. Jeg var virkelig sunket ned i fortvivlelse: Hvad skal jeg gøre? Er det her mit liv?”

Alexandria Ocasio-Cortez

Især en begivenhed startede hendes politiske engagement.

”Bare at møde ind på arbejde med den viden om, hvor vanskelige tingene er, og så gå hjem og så starte forfra. Og jeg tror, at den mest grundlæggende frisættende oplevelse var min første aktion – da jeg tog til Standing Rock i Dakota for at kæmpe mod en planlagt olierørledning. Det virkede helt umuligt på det tidspunkt. Det var bare almindelige mennesker, som mødte op og stod der for at forhindre rørledningen i at blive bygget. Og det fik mig til at føle mig ekstremt magtfuld, selvom vi ingenting havde, materielt – kun vores handling, vores protest mod nogle af verdens mest magtfulde virksomheder. Her lærte jeg, at håb ikke er noget, man har. Håb er noget, man skaber gennem sine handlinger,” har hun udtalt i en samtale med Greta Thunberg i The Guardian.

Trumps diametrale modsætning

Alexandria Ocasio-Cortez er indbegrebet af Trumps diametrale modsætning – både politisk og fysisk: Hun er kvinde, brun, ung og med arbejderklassebaggrund, og netop Trump og Cortez har ofte haft politiske sammenstød på de sociale medier, hvor Cortez svarer frygtløst tilbage. Så sent som i sidste uge tweetede Trump, at ’AOC is a wack job’ (en skør/vanvittig person, red.) i forlængelse af en video, hvor en af Cortez’ tilhængere virker psykisk ustabil, hvortil Cortez hurtigt svarede:

”Hellere det end at være en kriminel som forråder vores land.”

Et ligeledes skarpt svar på tiltale kom i starten af året, da en video af en meget ung Cortez, der dansede på et tag i Boston til 80’er musik, blev lækket anonymt på Twitter kort før hendes indsættelse – tilsyneladende i et forsøg på at tilsmudse hendes image.

Hendes modsvar blev en video på Twitter, hvor hun dansede ind på hendes nye kontor i kongressen til tonerne af ’WAR (What is it good for)’, hvilket kun lod til at booste hendes popularitet på de sociale medier.

Hun begår sig i det hele taget hjemmevant på de sociale medier, og på Instagram, hvor hun har 4 millioner følgere, findes der allerede adskillige GIF’s af Alexandria Ocasio-Cortez. Bl.a. ’AOC 2020’, som henviser til, at mange gerne ser, at hun stiller op som en mulig præsidentkandidat i 2020. På det punkt har hun sin unge alder imod sig, da det i USA ikke er muligt at stille op som præsidentkandidat, når man er under 35 år.

Præsidentkandidat eller ej, så kommer vi helt sikkert til at se mere til Alexandria Ocasio-Cortez i fremtiden. Både som bannerfører for mere social retfærdig og en klimaambitiøs politik i USA, i skarpe vendinger på de sociale medier og i eftermiddag på Rådhuspladsen i København.

Footer graphics