Foto: Shutterstock

Københavnernes vand er fyldt med kalk: Nu er der blødere tider på vej – se hvornår det kommer til dig

Vandet i Hovedstaden er det hårdeste og mest kalkholdige i Danmark, men nu er der blødt vand på vej i hanerne til københavnerne.

Husbaristaerne i de små københavnerhjem har længe tyet til vandfilterkander og kildevand, når de skal brygge velsmagende kaffe, og de rengøringsglade har i årevis skrubbet løs på deres badeværelser for at komme af med de hvide striber. Og samtidig har viceværterne udskiftet armaturer, hårde hvidevarer og WC’er i en uendelighed.

Hele miseren skyldes naturligvis det hårde, kalkholdige vand i Hovedstadens vandhaner, som københavnere i generationer har lært at leve med. Men nu er det snart slut.

Siden 2017 har HOFOR, som forsyner københavnerne med vand, varme og gas, nemlig været i gang med at gøre vandet blødere. Første etape er veloverstået: Brøndby er den første kommune i hovedstadensregionen, som har fået blødgjort vandet, og der er flere på vej.

“I 2025 regner vi med, at 75 procent af alt vand i København er blødgjort,” fortæller Dorthe von Bülow, som er projektleder i HOFOR.

Ifølge HOFOR sker blødgøringen ud fra kundernes ønsker og et miljø- og energihensyn, for når der er mindre kalk i vandet, holder hvidevarerne længere, og man skal bruge mindre tid på rengøring, færre afkalkningsmidler og mindre mængder sæbe.

Blødt og hårdt vand

Vands hårdhedsgrad måles i °dH. Det står for Deutsche Härte, som er den internationale betegnelse. Vandets hårdhed afhænger af, hvilken type undergrund, man indvinder vandet fra. Hvis der er meget kalk i jorden, giver det hårdere og kalkholdigt vand, mens en sandet undergrund giver blødere vand. Nogle steder i Vestjylland, eller i en by som f.eks. Viborg, ligger hårdhedsgraden helt nede på omkring 4°dH.

Tidligere havde vandet i Brøndby en hårdhedsgrad på 20-22°dH, men nu er den nede på 10-12°dH, og det er også HOFOR’s mål for den næste etape af vandværker, der får blødgøringsanlæg.

På HOFOR’s interaktive kort kan du se, hvor hårdt vandet er i hovedstadsområdet og i de forskellige københavner-bydele, og hvornår du kan forvente at få blødere vand hjemme i dine haner. Bor du for eksempel i Albertslund, kan du allerede i år begynde at mærke forskel, mens du nok skal vente fem år endnu, hvis din adresse er i Dragør. Se kortet her

At få blødere vand er en investering, for de nye blødgøringsanlæg koster en del at etablere, og vandværkerne bliver i samme omgang renoveret eller bygget helt om.

Vandet bliver dyrere, men forbrugerne sparer penge på længere sigt, fordi kaffemaskinen eller vaskemaskinen holder længere, og de skal bruge færre penge på afkalkningsmidler og sæbe.

Ifølge beregninger fra konsulentfirmaet COWI betyder det, at en familie på to børn og to voksne kan spare 500 kroner på budgettet om året. Så det er vigtigt, at man indstiller de hårde hvidevarer og doserer vaskemiddel efter vandets hårdhed, så man sparer på salt og sæbe, lyder det fra Dorthe von Bülow.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk. Hvis du kunne lide, hvad du læste, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev HER eller hoppe hen på forsiden og læse mere HER. Du må også meget gerne dele os med dit netværk, så vi kommer bredere ud. Tak

Find mere om
Footer graphics