asger juhl
Asger Juhl. PR-foto

Ny morgenradio: Her vil journalisterne kun stille spørgsmål, de ikke kender svaret på

Mandag morgen er der premiere på Asger Juhls nye uafhængige morgenradio. Heartbeats besøger den lille redaktion til en samtale om nysgerrighed, medlemsstøtte og repræsentation.

På Nørrebro sidder en ny lille redaktion. Det er journalist Asger Juhl, som sammen med en lille håndfuld kollegaer, udgør ikke blot det nye podcast- og radiomedie ‘Den Uafhængige’, men måske også Københavns mest smilende kontor. De har inviteret til kaffe, og allerede inden vi fra gangen når ind til de tæppebelagte radiolokaler, er der lyde af latter, telefonsamtaler og hurtige fingre over computertasterne.

Kontoret emmer af kreativitet, travlhed og forventingens glæde. Og der er da også masser at glæde sig til, for mandag morgen går de i luften med ‘En Uafhængig Morgen’. En ny morgenradio til folket. Eller som en stolt Asger Juhl selv omtaler projektet, en journalistik serviceleverandør.

“Vi tænker på os selv som bude, der leverer og yder en service til dem, der er forbrugere af journalistik. ‘En Uafhængig Morgen’ har til opgave at bringe oplysninger om samfundet til folket,” siger Asger Juhl, mens han skænker kaffe og giver en rundvisning i det nyetablerede kontor, der skal danne ramme for den fremtidige morgenradio.

“Ja, det er her, jeg sidder sammen med flere af de andre, der står for den daglige drift,” siger Asger Juhl og breder armene ud. Rundt om borderne sidder journalister, it-medarbejdere, strategi-ansvarlige og andre, der får maskineriet til at køre rundt. Alle er frivillige og med et håb om at skabe Danmarks bedste og mest kritiske radio.

Et fedt fritidshjem

“Lige om lidt går vi igang med en testoptagelse af morgenradioen,” siger Juhl, der med et hovednik fører os ind til det næste lokale, hvor et stort vindue tillader et direkte blik ind i kontorets pulserende hjerte – lydstudiet. Bag glasset står to ud af de i alt seks uafhængige morgenværter, der spændt venter på et “go” fra dagens tre radioafviklere.

Uden et tilkoblet headset kan man ikke høre, hvad der tales om inde i studiet, men man kan se, at snakketøjet er i gang, og værternes grin og armbevægelser ligner en morgenradio, der er god at vågne op til.

Jeg har først lidt følelsen af at være på besøg på et virkelig fedt fritidshjem. Men de veludstyrede teknikborde og professionalismen på holdet afslører et dybt seriøst radiokontor, der kræser om den gode lyd og – ikke mindst – den gode, kritiske historie.

Den nye morgenradio bliver et markant anderledes setup end mediets frontløber ‘Den Uafhængige Coronaupdate’, hvor Asger Juhl under første lockdown, og i bedste hjemmeisolerede æstetik, dagligt sendte videoer ud på sin private Facebook-profil. Han mente nemlig, at de kritiske spørgsmål om den verdensomspændende pandemi manglede, og han var generelt bekymret for de danske mediers fremstilling af sygdommen. Det ville han gerne lave om på, og hans journalistiske bidrag skulle derfor stå som kontrast til de høflige og overfladiske “politiker-spørgsmål” i andre medier.

Selvsamme små-rebelske nerve håber han på at bringe videre til ‘En Uafhængig Morgen’. Et format, som chefredaktøren har ambitiøse planer for:

”Vi har som mål at være Danmarks mest kritiske og nysgerrige radio. Og så tror jeg faktisk også, vi bliver Danmarks sjoveste. For vi er ikke bange for at tage ordentligt fat. Vi er ikke bange for at bevæge os ud på dybt vand. Vi vil gerne stå som et alternativ til de eksisterende polerede, statsstøttede morgenradioer,” siger Asger Juhl, der har en fortid på Radio24Syv.  

Radio24Syv spøger

Og apropos Radio24Syv, så spøger den tidligere og ikoniske taleradio lidt her på Rådmandsgade. For der er flere tidligere Radio24Syv-værter, der indgår i ‘En Uafhængig Morgen’s faste redaktion. Udover Asger Juhl selv, tæller mediet journalisterne Nima Zamani, Kristian Danholm og Alexander Wils Lorenzen. Redaktionens “nye” morgenstemmer er journalist Johanne Nedergaard, der blandet andet er skribent hos GAFFA, og forfatter og foredragsholder Adam Drewes. To og to kommer de skiftevis til at stille vækkeuret og styre den uafhængige morgenradio-mikrofon.

uafhængig morgenradio
Redaktionen på den nye morgenradio – øverst fra venstre er det: Asger Juhl, Johanne Nedergaard, Adam Drewes, Alexander Wils Lorenzen, Kristian Danholm og Nima Zamani.

Der er en solidarisk energi over hele projektet – og ikke kun blandt morgenværterne. Det er – som tidligere fortalt – frivillige, der driver ‘Den Uafhængige’ og den nye morgenradio, og hele balladen finansieres gennem månedlige medlemsbetalinger. Men trods abonnement og medlemsskab ekskluderer ‘Den Uafhængige’ ingen. Det skal være et bredt journalistisk og samfundsorienteret fællesskab – for alle.

”Det er vigtigt for os, at den kritiske danske journalistik er allemandseje. Alle har gennem vores app, vores hjemmeside og Facebook digital adgang til vores morgenradio og vores andre formater. Og da vi har lejet os ind i DK4’s lokaler, kan vi også høres på nogle af deres kanaler” siger Juhl, der peger os hen mod en grå sofagruppe, sætter sig og fortsætter: 

”Og så er det vigtigt for os, at alle vores lyttere skal føle, at verden er et bedre sted med os. Det er vi faktisk afhængige af.”

Ja, for trods anarkistiske tendenser kan mediet vel ikke være helt uafhængigt?

”Overordnet set er vi jo afhængige af relevante nyheder og historier. Mere praktisk er vi dybt afhængig af dygtige og vedkommende journalister og teknikere, der kan producere vores programmer. Og så er vi også afhængige af vores betalende medlemmer ­– det er klart,” siger Asger Juhl.

”Til gengæld lover vi at gå benhårdt til historierne og levere gennemtænkte og nysgerrige spørgsmål og interviews – for det er faktisk en mangelvare i det danske mediebillede. Jeg tør vædde med, at alle værterne allerede kender svaret på de spørgsmål, der stilles i de tre skattefinansierede taleradioer ­– det vil vi ikke”.

For nylig fremlagde ‘En Uafhængig Morgen’ deres journalistiske manifest, hvis ærinde er at skabe et nytænkende, levende og vigtigt samfundsorienteret rum. Manifestet indeholder morgenradioens tre overordnede mantraer:

“Vi er kritiske over for magthavere”.

“Vi er nysgerrige”.

“Vi er uforudsigelige”.

Karaktertræk, der har i sinde at skabe samfundsengagerede lyttere og borgere og med et ambitiøst endemål om at gøre Danmark til et bedre land. Et manifest og en morgenradio med en mission.

Den dårlige radio

Juhl lader blikket hænge lidt i luften, inden han stille udbryder: 

“Og derfor er vi ikke bange for at lave dårlig radio”. 

At producere dårlig radio må da ellers være den værste frygt for de fleste nyopstartede radioprogrammer, men for ‘En Uafhængig Morgen’ er det bare en del af charmen og styrken.

“Der kommer til at være fejl, kiks og koks. Kilden kommer til at sige noget uventet, forbindelsen vil ryge – alle de skæve ting, der gør os til en levende og vedkommende radio. Ting, som andre vil synes er dårlig radio, men som for os bliver genial og autentisk radio,” siger den tydeligt begejstrede journalist.

“Og så kommer der helt sikkert til at være dele af vores radio, der for nogle virker kedeligt, men det må bare være en del af pakken. Hvis man vil lytte til os, så kommer man til at lytte til en masse lort”.

Fejl er altså kærkomne hos ‘En Uafhængig Morgen’. Men har Asger Juhl og co allerede lavet en alt for stor fejl? Trådt i en klassisk redaktionel bananskræl af blinde vinkler? 

Nutidens kønspolitik taget i betragtning er det nemlig umuligt ikke at studse over, at kun en ud af seks morgenværter er en kvinde, og kigger man rundt om på kontoret er der da også et overtal af mænd. Hvorvidt det er et modigt, dumt, bagudskuende eller neutralt valg kan diskuteres. Asger Juhl siger, at identitetspolitiske kategorier som køn ikke har spillet nogen rolle i udvælgelsen af morgenradioens værter eller kontorets generelle besætning.

”Jeg har ikke spekuleret særligt meget over køn, farve, etnicitet, religion, seksuel orientering, og hvad der ellers måtte være – det går jeg overhovedet ikke op i. Jeg har bare gerne villet have de bedst mulige radioværter. Skulle jeg have opfyldt en eller anden formel for bred diversitet og repræsentation på værtsfronten, kunne man jo frygte, at niveauet ville sænkes, og at vi så ville skabe dårligere radio,” siger Asger Juhl og kigger spørgende på denne kvindelige journalist, der sidder overfor ham.

Tiden vil vise, om kvaliteten er høj eller lav, og om den manglende diversitet betyder noget på det lille start-up morgenmedie.

‘En Uafhængig Morgen’ sendes alle hverdage kl. 7-8 og kan bl.a. høres her


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics