Morten Elsøe
PR-foto

Morten Elsøe har 10 år til at stoppe fedmeepidemien. Lyder det som en stor opgave? Det er det også

Sundhedsdebattør Morten Elsøe er gået til kamp mod ‘det fedmefremmende samfund’. Vi har mødt ham til et interview om fedmeepidemi og madkultur i Danmark.

Morten Elsøe er en mand på en mission. Han har givet sig selv 10 år til at bekæmpe det fedmefremmende samfund. Det vil han, fordi han mener, at netop det fedmefremmende samfund er årsagen til fedmeepidemien i Danmark. Men hvad er ‘det fedmefremmende samfund’ i det hele taget?

“Det fedmefremmende samfund er et generelt miljø omkring os, som lokker os til at spise meget mere, end vi vil. Det er en meget høj tilgængelighed af forskellige typer madvarer – og i høj grad typer af madvarer, som vi spiser i fravær af sult, fordi de smager rigtig godt, da de er designet til det. Så det er en kultur, der opfordrer til og normaliserer overspisning”, forklarer Morten Elsøe, der er cand.scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi, forfatter og foredragsholder.

Vi lader os lokke, når vi ikke er sultne

Derfor har Morten Elsøe stiftet gruppen #knækkurven – fælles front mod det fedmefremmende samfund. Ambitionen er at knække fedmekurven i Danmark, så færre fremover skal kæmpe med overvægt og fedme. Danmark skal altså være det første land i Vesten, der knækker fedmekurven. Hvis du synes, det lyder som en stor opgave, så har du fuldstændig ret.

“Det, der bl.a. skal til, er, at vi erkender, at vi lader os lokke, narre og presse til at spise på tidspunkter, hvor vi faktisk ikke er sultne, og hvor vi ikke har lyst til at spise. I drømmer ikke om, hvor meget kage, der bliver spist rundt omkring – også på arbejdspladser – af folk som ikke har lyst til kage, fordi de er bange for konsekvenserne, hvis de takkede nej. Og jeg mener, at den debat skal tages i en meget stor offentlighed, således at næste gang, der bliver serveret kage, og der er en, der siger nej, så er det ikke et problem”.

Kalorietilgængelighed er problemet

Der er intet, der peger på, at overvægtige har et ønske om at være det. Blandt andet derfor mener Morten Elsøe, at det ikke længere skal være den enkelte, der alene kæmper mod super size-tendenser, mersalg af slik, chips og kage i supermarkeder, kiosker og på tankstationer samt kageordninger på arbejdsplader eller til forældrefest i børnehaven. Det skal derimod være en kamp, vi kæmper i fællesskab gennem oplysning, debat og bevidstgørelse.

Men inden vi alle bryder ud i fællessang med TV 2’s ‘Det er samfundets skyld’, så er det nødvendigt at spørge, hvor det personlige ansvar er i den her debat om et fedmefremmende samfund?

“Min kritik går på, at bagudrettet er det helt absurd at tale om, at folk har haft et ansvar eller er skyld i deres egen overvægt, fordi vi kan forklare al stigning i overvægt udelukkende gennem kalorietilgængelighed. Det virker som om, man er meget motiveret til at give den enkelte overvægtige skylden. Man siger, at det er individets eget ansvar eller skyld, på trods af at mennesker ikke har ændret sig. Mennesker vil ikke selv være overvægtige. De træffer ikke andre beslutninger nu end tidligere. De har ikke mindre viljestyrke eller selvkontrol end tidligere. Vi må erkende, at vores spisning i høj grad er automatiseret og drevet af og motiveret af meget stærke kræfter mod at søge kalorier til alle mulige formål”, siger Morten Elsøe.

Ikke en kamp mod de overvægtige

Ifølge Morten Elsøe er de eneste tabere, hvis det lykkedes at knække kurven, dem, der vil sælge os de ekstra kalorier. Det er dog også vigtigt for Morten Elsøe at understrege, at kampen mod det fedmefremmende samfund ikke er en kamp mod de overvægtige selv. Stigmatiseringen af overvægtige er nemlig en del af problemet, og derfor er hans fokus udelukkende på det generelle miljø omkring os.

“Jeg vil ikke acceptere fedmeepidemien. Det ville være forkert, når folk er ufrivilligt overvægtige. Det skal vi ikke finde os i. Vi skal ikke finde os i, at et samfund får lov til at udvikle sig i en retning, som skaber problemer med vægten og dermed med helbredet og psyken – afhængigt af hvordan man bliver ramt af samfundsstigmatiseringen”, siger Morten Elsøe.

Morten Elsøe har derfor givet sig selv 10 år til at knække fedmekurven. Du kan læse meget mere om det fedmefremmende samfund her. Ønsker du at deltage i kampen, kan du melde dig ind i Facebookgruppen her.

Find mere om
Footer graphics