Madonna
Den hellige Madonna og myten om den ærbare, uberørte kvinde. Foto: Thom Masat/Unsplash

Ditte Giese: Selvfølgelig skal danske læger ikke operere myter ind i raske kvinders underliv

Det grænser til fake news og evidens-resistens, når sundhedsmyndighederne tillader, at muslimske piger kan købe sig en ny mødom, når det forlængst er slået fast, at der ikke findes en fysiologisk dims ved navn mødom.

Forleden kom sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) med et fremragende forslag: Forbyd danske gynækologer at ‘rekonstruere jomfruhinder’ på danske kvinder.

Det har nemlig været tilladt i årevis at tage unge kvinders penge for at operere deres ‘mødom tilbage’, hvis de har haft sex før ægteskabet og har brug for at skjule det. Det koster gerne mellem 3.500-17.000 kroner i det private, når en ung kvinde skal fixes tilbage til jomfru.

I gamle dage kaldte man det ’at komme i ulykke’, når ugifte kvinder blev gravide. I dag er det de muslimske piger, der ‘kommer i ulykke’ ved at have sex før ægteskabet. Mens vi både har fri abort og fri prævention, har alle åbenbart ikke et frit sexliv. Det er i visse miljøer stadig en kæmpe ulykke, hvis en ung kvinde har sex uden at være gift. Hvorfor fortaber sig i historien.

Med forslaget om ulovliggørelse af rekonstruktion af mødomme ønsker sundhedsministeren at tage fat i den åbenlyse og helt lovlige handel med ‘jomfruhinder’, hvor lægen laver nogle snit i indgangen til skeden og bagefter syer det (for) stramt sammen, sådan at der er bløde- og smertegaranti, næste gang den unge kvinde har sex.

Jamen, hvad er det for en forrykt verden, vi lever i, hvor sundhedssystemet bakker op om at operere i raske kvinders kønsorganer, fordi at ellers bliver far og mor vrede? Hvor læger går ind og bakker op om, at sex skal gøre ondt på kvinder for at være rigtigt? Özlem Cekic kalder det ‘blodspenge’, når private læger tjener penge på fiktive mødomme, jeg er tilbøjelig til at give hende ret.

Jomfru- og mødomsmyten har været brugt i årtusinder til at undertrykke kvinder og kvinders seksualitet, men i Danmark har kvinder lovmæssigt ret til egen krop og eget skød. Kvinder er ikke familiens handelsvare. Det er derfor en kæmpe bjørnetjeneste, når man opererer disse kvinder i stedet for at hjælpe dem med at stå fast på egne valg i livet og egne stærke ben og en gang for alle vedtage, at en kvindes værdi ikke sidder mellem hendes ben.

Den faldne kvinde

Jeg siger ikke, at det er en nem kamp! Og der skal helt sikkert nok melde sig et helt kor af kritik over, at jeg, en hvid, dansk middelklassekvinde, tillader mig at mene noget om minoritetskvinders seksualliv. Men det her er principielt, og jeg korser mig, når jeg ser andre kvinder udtrykke, at et forbud ikke er løsningen, og at kvinder jo selv må bestemme over deres egen krop – også når de gerne vil købe en ny ‘mødom’. For det gør de jo netop ikke, de her mødomskunder, de køber en ydelse i desperation over at skuffe familien ved at være ’en falden kvinde’. Det system skal vi ikke acceptere.

Og så kommer vi tilbage til lægernes gigantiske ansvar. For hvordan skal en ung kvinde komme hjem til sin familie og forklare dem, at der ikke findes noget, der hedder mødom eller jomfruhinde, og at det ikke nødvendigvis skal bløde på en bryllupsnat, hvis man kan købe netop den ydelse hos en højtuddannet læge!

Det her foregår endda i en tid, hvor vi diskuterer fake news konstant og mest af alt i sundhedsdebatten, hvor der altid udbedes evidens og forskningsmæssigt belæg for snart sagt hvad som helst. Fair nok. Men der er generel enighed blandt læger og gynækologer om, at mødommen ikke findes. Alligevel opereres der mod bedre vidende. Det er jo ligesom, hvis en troende læge nægtede at give HPV-vaccine, fordi ‘Gud’ mente, at sex var noget skidt.

Vi skal fra statens side sende et markant og tydeligt signal om, at i Danmark der bestemmer kvinder og piger selv over deres krop og seksualitet. De har sex, med hvem de lyster, og hvornår de lyster. Og hvis deres familie blander sig og vil kontrollere dem, så må vi fra statens side og i civilsamfundet bakke op om de her piger og tage dem ind i vores hjem, hjerter, familier, netværk og liv og hjælpe dem med at tage det nødvendige opgør med baglandet og ikke gentage generationers dumhed fremadrettet.

En holdningsændring tager tid, men vi hjælper den ikke på vej ved at lade systemet med unødvendige underlivs-operationer fortsætte og fastholde kvinderne i undertrykkelse. Så selvfølgelig skal danske læger ikke operere myter ind i raske kvinders underliv.

Mødom/jomfruhinde/kønskrans/hymen

På trods af ordet ’jomfruhinde’ findes der ikke en hinde, som dækker skedeindgangen og kan sprænge ved penetration, ‘tages’ eller ‘mistes’. Der er tale om slimehindefolder, og kun cirka 20 procent af alle kvinder bløder ved det første samleje. Derfor er mange fagpersoner de senere år gået over til at bruge ordet ’kønskrans’ i stedet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er konstruktion af en kunstig hymen et mindre kirurgisk indgreb med sjældne komplikationer. Indgrebene finder sted på  privatklikker, og det er disse indgreb, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have forbudt.

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics