zissel astrid kjertum-mohr
Privatfoto fra Instagram

Q&A: Podcastproducenten Zissel Astrid Kjertum-Mohr fortæller om Leth, døden og 24Syv

Radiokvinden Zissel Astrid Kjertum-Mohr får her 5 spørgsmål om sin tid på Radio 24Syv, om litteratur og om Jørgen Leth.

1. Hvad er det vildeste radio, du har hørt?

”Det er svært kun at vælge et øjeblik, men sidste år i august lavede Poul Pilgaard Johnsen et interview med kunstneren John Olsen. Programmet forgår i John Olsens hjem på Fyn, og kort inden at Poul og Ninette Birch, der producerer programmet, ankommer, har kunstneren besluttet sig for at tage sit eget liv og beder dem om at aflyse aftalen. Men på magisk vis får Poul Pilgaard (og i virkeligheden nok mest Ninette Birck) ham overtalt til at gennemføre interviewet – som er fantastisk. Det er et interview, der handler om kunst, død og kvinder. Og langsomt får John Olsen talt sig tilbage til livet, hvilket i sig selv er lytteværdigt. Men cirka 23 minutter inde i programmet, sker der noget, som er svært at gengive, uden det bliver plat”.

’Dyr, damer og død – Flaskens ånd’

2. Hvad har været din sjoveste eller mest groteske oplevelse på Radio24Syv?

”Jeg har altid haft det underligt med at kuratere oplevelser og er dårlig til at fortælle anekdoter. Det ville være nemt at fremhæve, hvordan det var udvikle ’Den Korte Radioavis’ sammen med Mads Brügger, Mikael Bertelsen, Rasmus Bruun og Frederik Cilius. Eller om at bruge en hel sommer i Grøften i Tivoli med Adam Duvå Hall. Eller gengive samtaler jeg har haft med Mads Holger. Men i stedet vil jeg fortælle om de alt for mange gange, vi har oplevet dødsfald på radioen, hvor der altid har været en stor kærlighed, samhørighed og omsorg. Og det er på en eller anden måde nemmere at fremkalde sig end alt det sjove”.

3. Fortæl noget vi ikke ved om Jørgen Leth?

”Det er svært at fortælle noget om Jørgen Leth, som han ikke allerede har fortalt om sig selv. På en måde er han jo selv blevet en del af sit værk. Men han er et af de mennesker, som jeg har grinet mest med på radioen, på trods af at jeg har produceret et utal af satireprogrammer. Måske er det, fordi vi altid er ude at rejse, når vi optager og derfor er mere intenst sammen, end når man møder ind på et kontor”.

4. Hvis du skulle anbefale os en bog at læse i weekenden, hvad skulle det så være en?

”Det seneste år har jeg købt 10 eksemplarer af Tomas Espedals ’Elsken’, som jeg har givet væk i gaver. Det er en af de smukkeste bøger, jeg længe har læst, som på en mystisk måde altid giver mig håbet tilbage på menneskeheden. Selvom bogen handler om en mand, der beslutter, at han vil tage livet af sig selv, så er det en bog, der er fyldt med livsglæde. Espedal skriver både morsomt og poetisk, og bogen er i øvrigt kun 90 sider lang”.

5. Hvis du kun havde en dag tilbage at leve i, hvad ville du så lave?

”Jeg ved det ikke. Formentligt ville jeg blive handlingslammet og ligge i min seng hele dagen. Jeg er ret sentimentalt anlagt, så jeg ville måske ringe rundt til alt for mange mennesker, som jeg af en eller anden grund syntes skulle vide, at de har betydet noget for mig. Eller måske ville jeg holde hovedet koldt og skrive breve til de vigtigste og rydde op i mine ting, så de ikke skulle arve mit rod. Jeg håber, at jeg ville tage i skoven en sidste gang, selvom det både er banalt og teatralsk – og jeg ved, at jeg ville savne at sejle, mens jeg sad i et tog på vej mod Gribskov. Jeg tror, at de fleste i en sådan situation ville overveje at tage livet af sig selv bare for at genvinde en eller anden form for kontrol”.

Footer graphics