Foto: Gyldendal

Lina Rafn i ‘Ugens Bog’ om Sally Rooney: “Alle de forviklinger, som opstår, når man ikke får sagt det, man føler, og ikke står ved det”

Sally Rooney er en af de seneste års helt store litterære overraskelser, og i dagens program handler det om begge hendes to bøger, ‘Normale mennesker’ og ‘Samtaler med venner’.

Hun er en litterær komet. 29-årige Sally Rooney fra Dublin, Irland, brød igennem i 2017 med ‘Samtaler med venner’ og fulgte den op med ‘Normale Mennesker’ i 2018 – som nu er blevet til en tv-serie på Netflix.

I dag handler ‘Ugens Bog’ om begge bøger, og dagens gæster er Lina Rafn fra popduoen Infernal og kulturjournalist Gudrun Marie Schmidt fra Politiken.

Og det er to begejstrede damer, som har sat sig til rette i de bløde stole.

“Det er en smuk og medrivende bog og en meget velskrevet kærlighedshistorie,” siger Gudrun Marie Schmidt om ‘Normale Mennesker’ og kalder sproget for “meget nydelsesfuldt”.

Sådan har Lina Rafn det ikke. Hun synes tværtimod, at ‘Normale Mennesker’ var nærmest smertefuld at læse.

“Den gjorde rigtigt ondt på mig, fordi den handler om alle de forviklinger, som opstår, når man ikke får sagt – eller står ved – det, man føler. Det er en bog, som er formidabelt skrevet i et super poetisk sprog, hvor Rooney smadrer nyopfundne metaforer i ansigtet på læseren. Det er sindssygt så overvældende original, hun er,” siger Lina Rafn begejstret og har en følelse af, at bogen spejler, hvem hun selv var som ung.

“Det mest smertefulde ved at læse den var måske, at jeg kan genkende mig selv så meget i karakterne,” siger hun.

Gudrun Marie Schmidt kalder faktisk bøgerne for ungdomsbøger, som er skrevet lige så meget for voksne mennesker.

“Jeg har ikke læst en ungdomsbog, siden jeg selv var ung, men disse bøger kan man uden problemer læse, fordi de er store romaner og klassiske kærlighedshistorier,” sige Gudrun Marie Schmidt.

Se programmet her

Programmet er produceret i samarbejde med Gyldendals Bogklub

Footer graphics