Ane Cortzen
Foto: Rita Kuhlmann

Ane Cortzen: Mit liv uden alkohol har gjort mig mere festlig

Efter en hvid januar udvidede Ane Cortzen eksperimentet og droppede helt alkohol fra sit liv. Det har haft de bivirkninger, at hun nu sover bedre og dermed er blevet mere festlig og frisindet.

Mit liv er forandret. For første gang sover jeg hele natten igennem – jeg ændrer ikke engang position, men ligger vitterligt som en sten uden at bevæge så meget som en lilletå. Indtil denne livomvæltende forandring fandt sted, har jeg altid sovet uroligt. Vågnet mange gange på en nat, skulle tisse, drikke vand, skifte side, skubbe til min mand, spise natmad, læse lidt.

Det har betydet, at jeg ikke har været helt udhvilet, når jeg vågnede. Det har også betydet, at jeg har været træt og irritabel sidst på dagen – og totalt drænet i slutningen af ugen. Efter min søvn er blevet stabiliseret, oplever jeg det, som om nogen har taget min hjerne ud og installeret en ny, opdateret version.

Jeg tænker langt bedre, mine tanker virker sømløse, og min evne til at huske – som altid har været god – er blevet decideret fremragende. Jeg har tilegnet mig nye færdigheder, som jeg havde forsvoret, at jeg ikke ville kunne klare. Blandt andet har jeg lært mig selv at følge en strikkeopskrift. Jeg føler mig faktisk lidt som Bradley Cooper i ’Limitless’.

Det er ikke en forandring, som jeg bevidst har opsøgt. Jeg faldt simpelthen over denne her fantastiske nye mig ved et tilfælde: Som de fleste andre danskere var jeg led og ked af min fysiske tilstand dagen efter nytårsaften. Den lange, kolde vinter med julefrokoster og nytårsfest som de få lys i mørket, gør, at man både drikker og spiser langt mere end godt er. Jeg gør i hvert fald.

Så 1. januar besluttede jeg mig for en såkaldt ’hvid’ januar – altså ingen alkohol, sukker, fedt og masser af motion. Det gjorde jeg så – og fik det mærkbart bedre. Så godt, faktisk – at da jeg kom til februar besluttede – bare for eksperimentets skyld – at gå tilbage til mine normale livsførelse, men fortsat holde mig fra alkohol. 

Og her gik det op for mig, at fravalget af det enkelte glas hvidvin til maden eller en kold fadøl fredag eftermiddag, faktisk øger min livskvalitet helt enormt. Og her gik jeg og troede, at det forholdt sig omvendt. Det er jo så enkelt, egentlig. Vi ved det jo godt, at alkohol forgifter kroppen og nedbryder cellerne, men det ser man stort på i forhold den dejlige, boblende rus, som gør alting sjovt og nemt.

Midt i mit eksperiment er det gået op for mig, at jeg slet ikke er alene. Der er virkelig en forandring på vej – ikke bare inde i mig – men i samfundet. Sundhedsstyrelsen fraråder nu alkohol til børn og unge under 18 år. Regeringen vil forbyde salg af alkohol til unge under 18 år.

Der er kommet en del bøger, hvor folk, som er ’sober curious’ fortæller om fordelene ved ’new sobriety’. Jeg kan også læse mig til, at nok har jeg ikke været alkoholiker, men jeg har været en ’gray area drinker’ – altså en af dem, som har en mistanke om, at de drikker for meget uden dog at være erklærede alkoholikere.

Jeg har været lidt loren ved at fortælle om mit valg. Jeg er vokset op med, at afholdsmænd – og -kvinder – er latterlige, selvhøjtidelige og fordømmende typer – sådan lidt som de pietistiske kostfornægtere i Karen Blixens ’Babettes Gæstebud’. I Danmark bliver fravalg af alkohol opfattet som fravalg af fest og frisind. Men sådan forholder det sig ikke. Jeg føler mig mere festlig og frisindet end nogensinde. Især fordi jeg får min søvn.

Find mere om
Footer graphics