Foto: Rita Kuhlmann

Kvinderne er vilde med normale Morten: ”Det almindelige begynder at blive mere attraktivt”

Det er blevet smart at være normale, uperfekte mennesker, siger forbrugereksperten Eva Steensig. Den 25-årige østjyde, Morten Lund, er en af dem, der insisterer på at være helt normal, og det har tændt op under hans datingliv.

Dansegulvet er fyldt med smukke kvinder. I midten står Morten Lund. Med leverpostejsfarvet hår. Iklædt en hvid t-shirt og et par jeans. Måden, han danser, vidner om, at han hviler i sig selv. Han ligner hverken Harry Styles, Brad Pitt eller en ung Johnny Depp. Men kvinderne holder øje med ham. Det ligner, at de håber på at få ham på enehånd. 

Der er ved at ske noget med idealet. Forbrugereksperten Eva Steensig har spottet en ny tendens, hvor folk bare gerne vil være normale.

”Der er en overordnet tendens til, at folk i stigende grad vil insistere på at være hele, uperfekte mennesker. De orker ikke den der iscenesættelse af det perfekte liv, perfekthedskulturen og præstationskulturen,” forklarer hun. 

Normale Morten

Morten Lund kigger ofte forbi i kvindekollektivet, hvor jeg bor. Han er en ven af huset. Vi laver mad. Ser film. Snakker om dating. Og tager i byen sammen. Og her har jeg bemærket noget. Kvinderne er vilde med Morten Lund. 

Opblomstringen af den helt normale mand er altså noget, Morten Lund mærker til. Han er træt af at prøve på at være noget, han ikke er og insisterer på at være helt almindelig. Det giver pote i datinglivet.

Med en højde på 185 cm lægger han sig tæt op ad gennemsnitsmanden, der måler 181,4 cm. Morten Lund er en del af de 71 procent af mandlige studerende, der læser på en uddannelse inden for naturvidenskab og it. Global Business Informatics på IT-Universitetet. Født i Jylland, nu bosat på Amager. Han anerkender, at han nok er ret normal.

Hvordan er det at være normal?

”Det er sgu dejligt. Man er i live. Det fungerer. Jeg gider ikke at prøve på at leve op til noget, der ikke er mig,” griner Morten Lund.

Hvis du møder Morten Lund på cykelstien før klokken 10, vil du nok se ham med en smurt bolle i højre hånd. Hypen af boller med ost er et af de mønstre, Eva Steensig har lagt mærke til. Her er noget så simpelt som brød blevet et symbol på tidens mest lækre spise. 

”Mit daglige arbejde er at se på adfærdsændringer i befolkning. Og når jeg så har indsamlet en masse af dem, så samler jeg dem og kigger efter mønstre, og det er så det, man kan kalde en trend. Her har jeg observeret, hvordan noget så basalt som en bolle med ost er blevet virkelig populært” forklarer hun.

Det perfekte glider langsomt længere og længere ud af billedet. 

”Det er umuligt, og det er urealistisk at være perfekt, og det er åbenbart også ved at blive uattraktivt. Det handler mere om, at der har været en ambition om at fremstå perfekt. Og den tendens har været meget fremtrædende de sidste år,” uddyber Eva Steensig. 

Hun forklarer, at tendensen skal ses som modreaktion på det nuværende ideal. 

”Når tingene bliver ekstreme, så ved vi, at det avler en modreaktion. Og det er den, vi ser lige nu. Jeg tror, at en af grundene til den her modreaktion er, at vi har kigget på de negative konsekvenser af perfekthedskulturen og de unges mentale helbred, hvor flere knækker på grund af den her kultur,” beskriver Eva Steensig.

Tidligere har vi måske kigget efter bodybuilderen med muskler på størrelse med alle Vestegnens byer tilsammen. Ham, der prædiker om, hvor lækkert Bodylabs proteinpulver med chokoladesmag er. Eller ham den intellektuelle-type, der påstår, at hans livret er østers med et eller andet fermenteret pynt. Ham, der elsker at fortælle om yndlingsfilmen. En schweizisk stumfilm fra 1899. 

Den slags blær giver Morten Lund ikke så meget for. Han gider ikke at spille smart.

”Jeg elsker hjemmelavet pastaretter, og min yndlingsfilm er ‘Frækkere end politiet tillader’,” siger han.

Når Morten Lund er i byen med vennerne, sker det tit, at han falder i snak med en sød kvinde.

”Indtil videre går det jo meget godt. Jeg møder mennesker i byen. Og falder i snak. En giver måske et telefonnummer. Det bliver måske til en date. Det går jo godt. Bedre, end da jeg ikke hvilede i mig selv,” fortæller Morten Lund. 

Men hvorfor er kvinderne vilde med normale Morten?

”Jeg får tit af vide, at jeg er meget tryghedsdannende. Jeg er rar. Og god at snakke med. God til at lytte. Og sjov selvfølgelig. Jeg er ret sjov,” fortæller han med et smil.

Psykolog Lea Gammelgaard Jensen hjælper til dagligt par med at skabe stærke, sunde og ligeværdige relationer. Hun ser den nye normal-tendens som befriende for alle køn. Hun mener, at den uperfekte mand er megaattraktiv, og at han kan noget, som den perfekte mand ikke kan.

”Alle mennesker søger tryghed og tillid. Måske er den uperfekte mand bedre til at give den anden part en følelse af, at her er der plads til at være sig selv. Og det er det, der er attraktivt ved ham,” forklarer hun.

Morten Lund behøver ikke Tinder. Det kommer for det meste af sig selv, forklarer han. 

Også vennerne har haft opspind på datingfronten. 

”Ja, det har været en god sensommer på den front. Og de er også bare helt almindelige. Der er ikke noget ekstraordinært ved os. Vi er bare en sød flok jyder i København,” siger han.

Men Morten Lund har også haft tidspunkter, hvor han har haft lyst til at skille sig ud.

”Ja, jeg har da haft lyst til at være en af de seje eller populære dengang i gymnasiet. Og det har gjort, at jeg har opført mig på en bestemt måde. Det er lidt som at påtage sig en rolle. Man går ind i en personlighed, som egentlig ikke er en selv. Nu hviler jeg i mig selv,” forklarer Morten Lund.

Glansbilledet skal dø

Tendensen strømmer stille ind i datingkulturen, hvor flere måske begynder at kigge efter nogle andre egenskaber, end de hidtil har gjort.

”Det almindelige begynder at blive attraktivt. Der er noget trygt ved det. Der er noget uprætentiøst i det. Måske noget troværdigt og noget tillidsfuldt. Og så tror jeg, at det kan reflektere hen på en selv. Så behøver man heller ikke selv at være så perfekt og unik,” påpeger Eva Steensig. 

Morten Lund har knækket koden, og han har et budskab til alle derude. 

”Vær glad for dig selv. Arbejd med dig selv. Hvil i dig selv. Det smitter. Man kan ikke opnå noget af alt det andet. Drop glansbilledet”, siger han.

Footer graphics