‘Cirkus’ er en podcast af unge for unge. Med Jonas Risvig og Anna Munch ved mikrofonerne bliver der sat ord på alt det, du går og er halvforvirret over.
Hver fredag de næste fire uger sidder de to unge værter klar til at underholde om alt lige fra filmanbefalinger til samtykkelovgivning, almene dannelsesprincipper og aktuelle nyheder set fra et ungt perspektiv. Men fordi der er godt 12 år mellem Anna Munch og Jonas Risvig, er det næsten selvsagt, at de til tider ser verden vidt forskelligt.
For der er stor forskel på være 15 år og 27 år. Her fortæller Anna Munch og Jonas Risvig om deres spraglede, hektiske og humoristiske verden.
Hvad er ‘Cirkus’ for en slags podcast?
Anna: “Cirkus er en podcast, hvor alt kan ske. Det er et cirkus. Vi er gode til at vende, hvad der sker i samfundet, så hvis man synes, nyhederne er kedelige, kan man jo lytte til ‘Cirkus’ i stedet for. Så har man det hele på plads.”
Jonas: “Jeg synes også, det er modne emner fortalt til unge. Det skal hverken føles fremmedgørende for folk, der går i 9. klasse eller folk, der er færdige med universitetet. Det er lidt som at overhøre nogen snakke på en bar eller en burger-joint om natten. Der er alle mulige elementer, vi gerne vil have med, som vi har proppet ind i vores lille cirkusmanege. Men det er jo for fanden, sådan det er at være ung. Det er meget lidt tilrettelagt.”
Hvordan vil I beskrive det at være ung med tre sætninger?
Anna: “Man former og finder sig selv, og så har man det skægt. Men det er også lidt stressende. Det er sværere, end man tror at være ung, og det har vi det med at glemme. Jeg tror faktisk også, det er mere stressende at være 15 år i min generation end i Jonas’.”
Jonas: “At finde sit hjem, synes jeg fylder meget. Både konkret at flytte hjemmefra, men også overført: At finde hjem i sin egen krop, mental sundhed og det, man vil i livet. Desuden at turde være sig selv og vedkende sig, at man har lavet en masse lort i sine teenageår, fucket folk op og været dum i hovedet – for man ved jo ikke, hvad man laver, når man er 15, 16, 17 år. Men i min alder kan man se tilbage og sige: Det er slut med at tage andres kærester og gøre dumme ting, når man er fuld. Sidst, men ikke mindst, handler ungdom om at finde ud af, hvad man gerne vil være.”
Jonas, hvordan husker du tilbage på at være 15 år?
Jonas: “Jeg husker bare, at folk var nogle fucking røvhuller. På godt og ondt. Jeg kan også huske total forvirring. At man gik fra at være barn, men så lige pludselig begynder pigerne at lugte af parfume og mascara og makeup, og drengene begyndte at bruge deodoranter. Nogle lugtede af røg, andre af snus. Der var så mange lugteindtryk. Og så var alt pludselig et kapløb om at være først, indtil man fandt ud af, at de ting, man gerne ville være først til, egentlig ikke var så fede, når man havde dem overstået. Så jeg husker grænsesøgning, kapløb og noget med nye indtryk. Og folk, der fucker hinanden up.”
Anna, rammer han rigtigt?
Anna: “Ja, sgu. Hvis du ikke kan tilgive i 9. klasse, står du hurtigt alene, for der sker så meget, at folk mister bevidstheden om, hvad der er dumt, og hvad der er cool at gøre.”
Anna, hvor er du, når du er 27 år?
Anna: “Hold da op, 27! Jeg har få, men gode venner, og så laver jeg forhåbentlig det, jeg laver nu. Hygger mig. Og så har jeg mere styr på mine ting og på livet.”
Jonas: “Tror du, at du har børn? Gennemsnitsalderen er 29 år for kvinder.”
Anna: “Nej, det tror jeg ikke.”
Jonas: “Arh, du bor i Taastrup med en mand og to børn og en hund…”
Anna: “I Taastrup? Nej, jeg bor i Paris til den tid. Ikke i Taastrup. Det går kun opad herfra.”
Jonas: “Ja, enten dét eller Taastrup.”
Anna: “Husk dine ord, når jeg til den tid sender dig en hilsen med mig og Johnny Depp, der chiller.”
Anna, hvis du skulle give Jonas og andre 27-årige et råd, hvad ville du så sige?
Anna: “Jonas, alt tager tid. Du og andre i din alder skal ikke stresse. Det kan godt være, at folk i gennemsnit får børn, når de er 29, men hvis du ikke vil have børn, når du er 29, skal du ikke have børn, når du er 29. Man skal tage alt i sit eget tempo, og du er ung, så længe du vil være ung.”
Jonas, hvis du skulle give Anna og andre 15-årige et råd, hvad ville du så sige?
Jonas: “Anna, du skal huske at insistere på de følelser, du har. Det er sådan noget, voksne godt kan bagatellisere, men det er okay at være ked af det. Også selvom det er over noget, der kan lyde latterligt i voksne ører. Men når man er 15 år og får sit hjerte knust første gang og sidder med en far, som siger: “Det kommer du ud for 5-6 gange, bare kom videre”, skal du holde fast i, at du godt må være ked af det. Det skal voksne ikke bestemme.”
Hvorfor skal man lytte til ‘Cirkus’?
Jonas: “Det er pissegodt selskab til en lille tænkepause i hverdagen. Meningen er, at man også skal hygge sig, når man lytter med. Og så er det altid godt at lytte til nogen, der er yngre end en selv eller ældre end en selv.”
Anna: “Så bliver du også klogere på, hvad der sker rundt i verden. Det smarte ved podcasts er desuden, at du kan lave alt muligt andet, mens du lytter. Jeg bruger det for eksempel som en motivation, når jeg ikke gider rydde op på mit værelse.”
Du kan lytte til ‘Cirkus’-podcasten her:
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️