Det startede som en irritation hos dj og klubejer Peter Visti: Hvorfor skal vi altid først hylde folk, når de er døde? Der kommer tit mindekoncerter og velmenende opslag på Facebook efter folks død, men hvorfor ikke også hylde kulturpersoner, mens de lever?
Nu lancerer han derfor en serie klubaftener under navnet Copenhagen Icons, hvor han vil programsætte vigtige folk, der har præget klubscenen, musikken og nattelivet gennem årene.
”Der er så meget kvalitet i musikhistorien, som vi kan blive inspireret af. De ældre og erfarne dj’s oplever ofte ikke at blive booket så meget mere, samtidig med at de jo også er kommet i en alder, hvor de vil betales for deres arbejde og måske ikke gider de kommercielle jobs så meget mere. Derfor vil jeg gerne skabe et rum for dem, hvor de kan spille lige præcis, hvad de har lyst til for et lille publikum, som sætter pris på kvalitet,” siger Peter Visti og understreger, at hans første dj-navn, Serge Silveira, i den grad stadig bliver booket en masse.
Muséo Local ligger i stueetagen under den store natklub, Muséo, og har en anderledes profil. Det er et lille sted, hvor folk, der ikke gider opskruet ungdomsdruk eller fancy modefester, kan mødes omkring kvalitetsmusik og måske varme op til at gå videre eller gå hjem. Og på sådan et sted, kun med plads til 50, sker der uventede ting, som da Anders Trentemøller, en musiker med millioner af fans, pludselig overtog dj-pulten, mens DJ Buda var ude at ryge, for et par uger siden. Og det er den slags navne, som Peter Visti håber på at kunne lave nogle smukke aftener med.
”Kenneth Bager står højt på ønskesedlen. Han har jo nærmest skabt den københavnske klubscene, sammen med Kjeld Tolstrup, som jo desværre ikke kan være med. Lars HUG ville også være fantastisk. Men nu starter vi med Serge, som mange vil kende fra hans år som fast dj på Annabels.”
40 år lang weekend
Og her er det måske tid til et lille stykke historieundervisning: Annabels var en legendarisk natklub i København især i 1980’erne, hvor de tiltrak berømtheder, kongelige og selveste Pink Floyd spillede der. Den koncert, som faktisk var en afterparty-koncert, var det Serge Silveira, der arrangerede, og det er ham, som vender tilbage til lokalerne på lørdag den 4. marts kl. 21. Og i år er det faktisk hele 40 år siden, at Silveira spillede i København første gang.
”Jeg boede i Stockholm og skulle bare på weekend i København. Og den weekend i København endte med aldrig at slutte. Jeg begyndte at spille som dj her og kom aldrig tilbage til Stockholm, som havde en mere hård dørpolitik med pickere og sortering af gæster,” siger han.
Serge Silveira fortæller, at det dengang handlede meget om at danse og høre ny musik, når man gik ud i København. Det var dj’sne, der præsenterede ny musik, hverken pladeselskaber, radio eller tv kunne følge med, og det var derfor de københavnske dj’s, der spillede det nye.
”I dag føler alle jo, at de også er dj’s, fordi de har deres spillelister på Spotify, men vi var totalt fokuserede på dansegulvet og interaktionen med gæsterne. Der er i dag en helt anden dynamik mellem dj og gæst.”
Kan du uddybe det? Er det det med alle de musikønsker?
”Ja, jeg oplever, at folk allerede har en idé om, hvad de gerne vil opleve, før de går i byen. Jeg har ikke noget imod, at folk kommer med musikønsker, men jeg har oplevet folk, der får ødelagt deres aften, hvis ikke man spiller deres sang. De har denne her idé om, at folk vil gå amok, hvis jeg spiller for eksempel ’Stayin’ Alive’ eller noget med Timberlake, men jeg ved med min erfaring, at det vil smadre dansegulvet. Før håbede folk, man spillede deres musikønske, nu kræver de det, fordi de vil have kontrol over festen og aftenen”.
Shit, det lyder irriterende. Hvad gør man som dj ved det?
”Mit motto er: Surrender to the music. Man skal overgive sig og se, hvad der sker. Ligesom til live-koncerter, der skal du heller ikke komme kun for hittet, men for helheden. Jeg har aldrig faste spillelister, jeg sætter et nummer på, som jeg fornemmer vil gøre noget godt for rummet, og så har jeg 3-4 minutter til at finde på det næste ud fra min indre harddisk. Det er det, der skaber en dynamisk aften, også for gæsterne,” siger Serge Silveira.
Den opfordring giver vi videre, hengiv jer til musikken og de dygtige dj’s. Københavnerikonet Serge Silveira kan altså opleves på lørdag den 4. marts på Muséo Local i Lille Kongensgade, og ellers spiller han fast to gange om ugen på Dan Turéll – mest soul. Tre ud af Silveiras i alt fem børn arbejder i øvrigt i Muséo-huset, og han håber, de vil komme og høre far spille til en særlig aften.