Trump

Kritisk interview med danskeren der voksenmobber Trump: “Er du egentlig fascist?”

Trump er sur på danske Mobbe-Morten. Vi spørger manden, der har skaffet en enorm ballon, der forestiller Trump som baby, til Danmark, om hvad det alt sammen skal gøre godt for.  

Hvorfor voksenmobber du Trump?

”Jeg synes, at det er meningsløst at frame Trump Baby-projektet som ”voksenmobning”. Det er et retorisk kneb baseret på svag logik. Det er og bliver satire – noget, vi traditionelt er vilde med her i Danmark – og ballonen er i sit humoristiske udtryk ikke markant anderledes end noget, der kunne optræde i karikaturtegninger i en dansk avis eller en sketch i en hvilken som helst dansk revy. Det er jo i det hele taget en bizar forestilling, at jeg som helt almindelig borger uden nogen formel politisk magt ”mobber” verdens mægtigste mand.”

Men det er det, du gør. Er det ikke?

”Satire er et anerkendt og ofte benyttet redskab, når civilsamfundet vil rette opmærksomhed mod uretfærdigheder og problemer i verden, og vores ytringsfrihed – som jo i dén grad har været afprøvet hårdt i de seneste år – kan fint rumme det projekt her.”

Kunne du ikke finde på andet end: ”Du er en baby”? Helt ærligt?

”Trump Baby er et uovertruffent visuelt virkemiddel. Den er designet til at erobre medietid fra Trump – og vi ved af erfaring, at noget af det, der presser ham allermest, er alt, hvad der får mere opmærksomhed end ham. Så målt på ren effekt har ballonen virket fuldstændig efter hensigten med fem dages massiv dækning i de danske medier indtil videre og masser af efterfølgende debat.”

Det er jo ikke engang din egen idé? Kunne du ikke have fundet på noget sjovere – selv?

”Måske. Jeg brugte en halv dag på at prøve at få idéer og afsøge forskellige muligheder, men jeg endte ved Trump Baby af en lang række årsager. Primært fordi jeg synes, at den spejler præsidentens barnagtige, ulogiske og irrationelle adfærd helt perfekt, og fordi den er et uhyre effektivt ”medievåben”. Vi ved jo, at Trump har garvede teknikere og mediefolk siddende, som ikke er spor blege for at manipulere med både billeder og lydoptagelser, der kan få selv de hårdeste demonstrationer mod ham til at ligne hyldester. Den her ballon kan de ikke gøre en pind ved – den er et etableret symbol med sin helt egen fortælling, som kun bliver stærkere og stærkere, jo mere den følger efter ham rundt omkring i verden.”

Morten Skovgaard står bag initiativet ‘Bring Trump Baby to Denmark!’ og er selvstændig i software- og teknologibranchen.

Du siger hele tiden ’vi’. ’Vi ved jo, at Trump har …’ og ’Vi ved, hvad der presser ham …’. Hvem er ’vi’?

”Mængden af folk, der med det samme meldte sig under fanerne – eller ballonen, om man vil – er svimlende. Der er rigtig mange, der vil det her, og vi knokler lige nu benhårdt på at organisere det hele, mens vi arbejder sammen med diverse myndigheder om at sikre, at alt går ordentligt til. Vi har p.t. fire personer i vores ledergruppe – deriblandt også den danske velhaver, der har valgt at sponsorere hele projektet.”

Er det ikke et forkert signal at sende, at man skal håne dem, man er uenig med?

”Man kan godt diskutere moralen i det. Jeg er bestemt ikke blind for den kompleksitet, der altid følger med brugen af satire som virkemiddel. Det, den ene person ser som uskyldige drillerier, vil andre måske se som noget, der er helt over stregen, og jeg respekterer helt klart, at folk ikke synes om ballonens udtryk. Men her må jeg igen vende tilbage til, at Trump Baby langt fra er lige så opsigtsvækkende som visse andre karikaturer, der i tidens løb har bragt Danmark i søgelyset i resten af verden. Alle, der kæmper for vores ytringsfrihed, må I sagens natur også acceptere Trump Baby som omfattet af demokratiets rettigheder, hvis de vil være konsistente i deres tænkning – og så byder jeg naturligvis al diskussion om rimeligheden af den velkommen. Et godt spørgsmål til mig kunne være, om vi som voksne mennesker giver børn det rigtige indtryk af, hvordan man taler til hinanden. Dén er svær, for det kræver, at man forklarer dem alle de komplekse lag i satire, politik og samfundsforhold. På den måde kan ballonen ikke stå alene. Det er uhyre vigtigt at supplere den med præcis kommunikation og budskaber om, hvad den står for – som vi dagligt gør i ’Bring Trump Baby to Denmark’-gruppen på Facebook – for at sikre, at folk forstår, hvad den ud over helium også er fyldt med.”

Hvorfor lige Trump? Der er alt andet lige langt værre ledere, der har besøgt Danmark?

”Et eller andet sted skal man jo starte, og ja – der er også masser af gode grunde til at demonstrere mod en masse andre verdensledere, der på nogle punkter er langt værre end Trump. Jeg forholder mig ikke rigtig til whataboutery om, hvilke personer og sager, jeg også ”burde” gå ind i, fordi jeg gør det her – det er ubrugelige stråmandsargumenter, som har til formål at lukke dialogen.”

Hvad synes du helt personligt om Trump?

”Jeg har siden før Trumps præsidentkampagne afskyet manden og alt, hvad han står for, og den følelse er kun blevet stærkere siden da. Alt fra hans opførsel over for politiske modstandere og medier til den systematiske nedbrydning af de vestlige liberale demokratiers hjørnesten frastøder mig, og jeg har i snart flere år spekuleret over, hvordan man kunne markere sin modstand med mere end bare nogle vrede opslag på Facebook. Det her var en gylden mulighed for at råbe rigtig, rigtig højt på det helt rette tidspunkt – både til Trump og de danske statsledere, der skal tage mod ham – om, at rigtigt mange af os er stærkt utilfredse med ham og hans politik. Vi skal ikke bestemme, om han må besøge Danmark eller ej. Det tilkommer ikke civilsamfundet. Men vi har både ret og pligt til at sørge for, at han får at vide, hvad vi mener om ham, både før, under og efter hans besøg her.”

Er du egentlig fascist? Er det kun dine egen holdninger, der gælder?

”Nej. Det er et pænt skævt prædikat at hæfte på mig – men jeg forstår godt tankegangen bag det, hvis man tror, at jeg er ude på at lukke ned for folks ret til at ytre sig og følge deres overbevisninger. Jeg er slet ikke ude på at fortælle folk, hvad de skal tænke. Jeg ser Trump Baby som et stort symbol, som alle kan tillægge lige akkurat de betydninger, de ønsker – uanset om man kæmper for ligestilling, minoritetsrettigheder, LGTBQI+-miljøer, klimaet eller alt muligt andet. Jeg har i al min kommunikation om det her gjort det til en grundtanke at rumme uenigheden og modstanden mod projektet, og det beder jeg også alle andre om at gøre.”

Hvorfor ignorerer du ham ikke bare?

”Fordi man ikke ændrer verden ved at gøre ingenting. Jeg har aldrig før kastet mig ud i politisk aktivisme, og jeg havde også flere forbehold ved denne happening, før jeg endelig afgjorde med mig selv, at det var det helt rigtige at gøre. Trump hader at blive ignoreret, så hvis det var muligt at lave en happening, hvor ingen i hele Danmark tog notits af hans besøg, ville det også være fantastisk. Sådan fungerer virkeligheden bare ikke. Hvis vi ignorerede Trump, ville det være kontraproduktivt for alle de andre demonstrationer, der lige nu er ved at blive arrangeret mod ham, fordi det overhovedet ikke ville hjælpe dem med at fortælle om deres mærkesager. Trump Baby-initiativet skal ses som en stor støtte til alle de ildsjæle og folk, der har rigtigt meget på spil på grund af Trumps politik, og jeg håber, at de også vil opfatte initiativ som sådan.”

Er du selv en stor baby?

”Hvis du spørger mine venner, vil de utvivlsomt rulle med øjnene og sige, at jeg aldrig bliver ”rigtigt voksen”, og at alt det her i bund og grund handler om, at jeg ikke kan tåle tanken om, at Trump skulle få mere opmærksomhed end mig, når han besøger Danmark. Men hvad vil det egentlig sige at være voksen? At miste sin barnlighed? At kaste sig ud i sådan noget her kræver, at man både har solid kontakt til sit indre legebarn og står hundrede procent inde for det – samtidig med, at man beviser, at man også er i stand til at håndtere hele den intellektuelle dimension og forholde sig til de vanskelige spørgsmål.”

Jo, du er.

”Nej, jeg sagde jo li-”.

Jo.

”Okay. Så siger vi det. Vi må straks sætte gang i produktionen af en ekstra ballon. Den bliver naturligvis en smule større end Trump Baby (og får også større hænder).”

Footer graphics