måne
Foto: Joel Tonyan/flickr

Japansk milliardær bliver verdens første måneturist: Vil tage kunstnere gratis med på rum-tur

Efter planen går ekspeditionen i kredsløb om månen i 2023.

Entreprenøren Elon Musks rumselskab SpaceX har netop annonceret, at man har skrevet kontrakt med den 42-årige japanske milliardær Yusaka Maezawa. Aftalen sender i 2023 japaneren i en uges kredsløb om månen, hvilket vil gøre ham til verdens første private måneturist.

Men Yusaka Maezawa har ikke planer om at gøre det alene. Han vil nemlig invitere en række kunstnere med på turen gratis mod, at de vil skabe et rum-relateret kunstværk, når de er tilbage på jorden.

”Lige siden jeg var barn, har jeg elsket månen. Den er der altid og bliver ved med at inspirere menneskeheden,” siger han ifølge CNBC. ”Jeg vil gerne invitere seks til otte kunstnere fra hele verden med på missionen. Kunstnerne vil blive bedt om at skabe et værk, når de kommer tilbage til jorden, og disse mesterværker skal inspirere den drømmer, der bor i os alle sammen”.

24 astronauter har tidligere været i kredsløb om månen, mens kun 12 har gået på selve månen. Sidste gang, nogen var tæt på månen, var i 1972 på den sidste Apollo-mission.

Fartøjet, der skal fragte både milliardær og kunstnere, er SpaceX-holdets såkaldte Big Falcon Rocket (BFR), der har en anslået produktionsomkostninger på mellem 30 til 60 milliarder danske kroner.

Et markant beløb

Det oplyses ikke, hvor mange penge japaneren betaler for turen. SpaceX og Telsa-stifter Elon Musk oplyser dog, at der er tale om et ”meget markant beløb”.

Yusaka Maezawa er en japansk forretningsmand, der har tjent sin formue på handelsportalen Start Today og modefirmaet Zozotown, der nu er Japans største. Han er tidligere musiker og er i dag kunstsamler og annoncerede for nylig, at han åbner et museum, hvor folk kan se hans omfattende kunstsamling.

I 2012 startede han støtteorganisationen Contemporary Art Foundation, der ifølge hjemmesiden arbejder for at øge kendskabet til kunst og hjælper unge aspirerende malere og musikere til at blive bedre.

Find mere om
Footer graphics