Foto: Daniel Nissen Lauritsen

Dahlin har det som Kanye West: Min største sorg er, at jeg aldrig oplever mine egne koncerter

Marie Dahl Jakobsen, bedre kendt som musikeren Dahlin, vil erobre Danmark og derefter verden. Hun vandt den seneste udgave af Karriekanonen og har netop udgivet sin tredje single ’Intercitylyn’. Heartbeats mødte hende til en snak om at slå igennem, rive rødderne op af den vestjyske muld og turde at drømme stort. 

Lidt træt, men med et stort smil sidder Marie Dahl Jakobsen på en café på Amager. Siden hun for tre år siden rykkede rødderne op af den vestjyske muld, pakkede to tasker og flyttede til København, har det været hendes vante rammer. I fredags udgav hun singlen ’Intercitylyn’, om lørdagen varmede hun op for bandet Blæst, og søndag var hun tilbage i studiet – så der er ikke noget at sige til, at Dahlin er en smule klatøjet denne hverdagsmorgen. 

”Jeg hedder Marie Dahl Jakobsen, jeg er 23, og er fra Struer i Vestjylland,” præsenterer Dahlin sig med stolthed i stemmen og tryk på Struer.

Foto: Daniel Nissen Lauritsen

Man kan ikke lave musik i Struer

Det var i den lille vestjyske by med sine 10.000 indbyggere, at musikerdrømmene spirede frem hos den unge Marie Dahl Jakobsen. Hun begyndte til violin og kom hurtigt på et talenthold. 

”De var ret imponerede inde på musikskolen, de fortalte, at jeg havde gehør. Men jeg tror ikke helt, jeg forstod.”

Hun gjorde bare sin ting, forklarer hun.

”Der var ikke så mange at spejle sig i, men jeg kan huske fornemmelsen af at være til koncerter og tænke, fuck, jeg ville gerne stå deroppe, og fuck, jeg tror, jeg kunne gøre det godt deroppe,” fortæller Dahlin og fortsætter:

”Og så blev jeg lidt ældre, og så var det sådan, fuck, jeg kunne gøre det bedre.”

Det er dog svært at lave musik i Struer. Der er ikke et studie, hvor man kan producere sin musik, og musikproducerne hænger heller ikke på træerne. Desuden strakte drømmene sig langt ud over Struers grænser. Derfor pakkede Marie Dahl Jakobsen i 2021 to tasker og tog afsted med intercitytoget mod København og popstjernedrømme.

Det er også det Dahlins tredje single ’Intercitylyn’ handler om. Sangen er en hymne til alle dem, der vil rejse langt for deres passion. Hun har smidt violinen væk og synger om sin egen rejse fra Vestjylland til København. Musikken er R&B-inspireret pop på dansk, og sunget med en sårbar og kraftfuld stemme.

Stor omvæltning

Det var en stor omvæltning at komme fra en lille by, hvor alle kendte alle, og hvor folk trak på smilebåndet, når man sagde, at man ville leve af at lave musik, til pludselig at befinde sig i storbyen, hvor alt syntes muligt.

”Jeg var bare forelsket i livet i København og glemte lidt, at jeg var flyttet for at lave musik. ”

Hun var forelsket i alle de nye muligheder. Der var barer der skulle besøges og events som skulle tjekkes ud. Men i foråret 2022 fik hun et opkald fra sin gode ven og manager Vino, der gjorde det klart for hende, at nu skulle karrieren skydes i gang. Næste stop: Stjernerne. 

”Min manager ringede en dag, og var sådan, hvad, skulle du ikke lave musik eller hvad? Og så kan jeg huske, at vi havde en lang snak,” fortæller Dahlin og fortsætter.

”Og han var meget sådan, jeg tror virkelig på det, hvis du bare går i gang, så tror jeg virkelig, det kan blive virkelig nice. Og så kan jeg huske, at jeg tog et billede inde på Snapchat og skrev ”Day one” og gemte det i minder, og så tænkte jeg “nu er vi ligesom i gang”.”

Derefter brugte hun hver dag på at arbejde. Tage i studiet. Gå i seng. Stå op. Arbejde. Tage i studiet. Gå i seng. Stå op. Og sådan fortsatte hun, lige indtil Pelle Peter Jencel fra P3 en dag ringede og sagde: 

”Du er blandt de ti udvalgte til Karrierekanonen”

Foto: Daniel Nissen Lauritsen

Skudt ud af karrierekanonen 

Karrierekanonen er DR’s sangudviklingsprogram, hvor vinderne får et skræddersyet talentudviklingsforløb hos Bandakademiet samt efterfølgende koncerter og spillejob arrangeret af DR Koncerthuset, Spot og Smukfest. Tidligere vindere tæller blandt andre Marie Key, Magtens Korridorer, Minds of 99 og Pil. Denne række af store navne skræmte dog ikke Marie Dahl Jakobsen. 

”Jeg vidste ikke helt, hvad jeg gik ind til, men det afholdt mig ikke fra at kigge på min producer og sige: ”Jeg vinder det hele”.”

Programmet gik sin gang, og præcis som Dahlin spåede, var det hende, som til sidst stod med titlen som vinder af Karrierekanonen 2023.

”Jeg er stolt af at være en del af alle de kunstnere, Karrierekanonen har været med til at skabe. Jeg vil ikke sige, det skaber et pres, men nærmere en bevidsthed om, at der er store ting på vej!”

Marie Dahl Jakobsen har altid drømt stort, og hun har ikke været bange for at sige det højt, selvom hun godt ved, at det måske kan provokere nogen. 

Kan lide at provokere

Faktisk kan Marie Dahl Jakobsen godt lide at provokere lidt, og hun har aldrig rigtig forstået, hvordan andres succes kan provokere nogen. Derfor er hun heller ikke bleg for at tale om, hvor fed hun synes hendes egen musik er. Netop derfor kan hun også relatere til Kanye West. 

”Hvis man ser bort fra alt det dårlige selvfølgelig,” siger hun og fortsætter.

”Jeg kan godt lide måden, han har sagt sådan noget med, min største sorg er, at jeg aldrig kan få lov at opleve mine egne koncerter. Jeg kan godt lide den der vibe. Jeg har det selv sådan.”

”Jeg har selv haft det for sygt over min egen musik, siden jeg startede. Det er selvfølgelig super smigrende, at folk synes, det er nice. Og det er smigrende at komme på New Music Friday og sådan noget. Men det ændrer ikke, hvad jeg synes om mig selv. Jeg har altid selv syntes, at det jeg lavede, var sindssygt fedt, og det tror jeg er vigtigt at holde fast i.”

Hvor kommer den ukuelige selvtillid fra?

”Jeg tror, det kommer fra min mor. Min mor gik meget op i at rose sig selv over for os, da mig og mine brødre var små. Det er siden hen gået op for mig, at så bliver man jo selv sådan. Hun gjorde det for vores skyld. I stedet for at sige til os, at vi var smukke og dejlige, så sagde hun, hold kæft, I har en lækker mor,” siger hun og kigger ud af vinduet, dvæler lidt.

”Nu kigger jeg mig selv i spejlet og siger, hold kæft, jeg er lækker.”

Det handler om at manifestere sig

Fra begyndelsen af sin karriere har Marie Dahl Jakobsen vidst, hvad hun ville. Hun har været i stand til at sætte sig et mål, forfølge det og gennemføre det. Fra hun gemte et billede med teksten ‘Day one’, til hun bramfrit sagde ”jeg vinder karrierekanonen”.

”Man skal manifestere ting,” siger hun.

”Jeg er først tilfreds når jeg får 1.000.000.000 streams på Spotify”, siger hun tørt og med et bredt smil. Man er ikke tvivl om, at hun mener det.

Det er alle Struers indbyggere gange hundrede tusind. 

”Ja?” 

Foto: Daniel Nissen Lauritsen
Find mere om
Footer graphics