Naturvin Søren
Foto: Rita Kuhlmann

Sådan drikker du din naturvin bedst: En connaisseurs guide gennem lugten af tun og hestepære

Danskerne er blevet ellevilde med naturvin, men hvordan drikker vi den bedst? Vi har spurgt Søren Reith-Hauberg, der er naturvinspusher, inkarneret vin-entusiast og fast inventar i Vin Supernaturel.

Do’s

Forhold dig til betegnelsen ‘naturvin’


”Det første, man skal gøre, når man skal kaste sig ud i naturvinen, er at forholde sig til, hvad naturvin overhovedet er – hvilket faktisk kan være lidt af en opgave. For der er forskellige forestillinger om, hvad der gør naturvin til naturvin. Mange mener, at naturvinsbetegnelsen udelukkende dækker over vine, der er økologiske, biodynamiske og uden tilsat svovl og gær. Det er dog en sandhed med modifikationer. Eksempelvis er svovl et naturligt stof i vin – også naturvin – og den tilsatte mængde kan være så minimal, at det ingen effekt har på smagen af vinen. Men der er en generel enighed om at beskrive naturvinsproducenter som low intervention wine makers, der bestræber sig på at pille så lidt som muligt ved de oprindelige, kemiske og naturlige processer, der er på spil, når druen skal forvandles til vin. På den måde kan vi betragte naturvin som en meget lidt ‘redigeret’ vin.” 

Søren Naturvin Supernaturel

Kend din producent


”Når du skal købe en naturvin, er det en fordel, hvis du på forhånd har sat dig ind i, hvilke filosofier, dyrknings- og produktionsmetoder, der er brugt i produktionen af vinen – spørg eventuelt din vinpusher. Hvis økocertificering er vigtig for dig, men ikke fremgår af flasken, kan du ofte læse dig frem til andetsteds, om producenten arbejder økologisk, men bare ikke har haft muligheden for – eller pengene til – at få certificeret sine marker. Som udgangspunkt kan du være sikker på, at hvis en producent arbejder ud fra biodynamiske principper – altså en holistisk produktionsfilosofi, hvor der tages højde for månecyklus og biodiversitet – arbejdes der også økologisk.”

Smag vinen flere gange


”Har du fået en naturvin, der smagte lidt for underligt, kan du med fordel prøve at smage den samme flaske igen – måske i en anden sammenhæng eller en anden årgang end den første. Naturlige vine er nemlig levende, og de ændrer smag og karakter i flasken. Derfor er det heller ikke unormalt, at en naturvin, man syntes var god første gang, pludselig er blevet kedelig eller lægger sig mærkeligt på tungen. Heldigvis er vinhandlere som regel meget søde til at give dig rabat på den næste, eller en helt ny vin, hvis du simpelthen ikke kan færdiggøre flasken. Men pointen her er, at en kæmpe del af vores oplevelse af vin er baseret på kontekst, følelser og vinens unikke udtryk i det øjeblik, den rammer ganen.”

Mix og match mad og vin, som du lyster


”Der findes nogle næsten universelt anerkendte parringer af vin og mad – Muscadet/østers, Sangiovese/tomatsauce, you name it – men jeg taler klart for, at man skyder en hvid pil efter de normer og traditioner. Er der fisk på menuen, men kun kraftig rød naturvin på hylden? Go for it. Noget af det fede ved naturvin er de mange forskelligartede smagsoplevelser, man kan støde på, og god mad gør jo kun de oplevelser mere nuancerede og spændende.”

Udforsk vine fra andre lande

”Der er nok en tendens til at gå efter vine fra områder, man kender, men det er altså ikke kun lande som Frankrig, Spanien og Italien, der producerer nævneværdig vin. Eksempelvis kommer nogle af mine favorit hvid- og orangevine fra Georgien, Tjekkiet og Slovenien, og vintraditionerne i disse lande går århundreder tilbage. Så når vi nu alle har udlængsel, kan vi jo passende tage på rundrejse i naturvinens mange lande.”

Søren Naturvin Supernaturel Fotograf Rita Kuhlmann

Don’ts

Beauty isn’t everything

”Måske siger det sig selv, men man skal ikke kun gå efter den smukke flaske. Alt for ofte tager jeg mig selv i at blive påvirket af en ekstrem flot etiket, selvom jeg godt ved, at vinen ikke nødvendigvis lige er mig. Don’t get me wrong, det visuelle er vigtigt! Men vinetiketten skal være en bonus, der hæver flaskens æstetiske udtryk og ikke være et købskriterie. I naturvinsverdenen er der nærmest gået mere sport i at have det mest unikke og avantgarde udtryk på sin flaske end i at lave selve vinen. Men selvom det gør vinen pæn at se på og velegnet til Insta-stories, siger vinetikettens kunstneriske niveau intet om indholdet – skulle nogen være i tvivl.”

Scan ikke din vin på Vivino-appen, før du selv har smagt


”Vivino-appen er et glimrende værktøj til at lære mere om vin og en herlig hjælper, når man er i supermarkedet. Men som sagt er vores oplevelse af vin en noget kompleks affære, så den er svær at koge ind til almengyldige ratings. Jeg er tit selv kommet til at vurdere en vin ud fra dens ratings i stedet for den rå og ufiltrerede oplevelse. Og netop når det kommer til naturvin kan det være farligt, fordi størstedelen af Vivino’s brugere er vant til konventionel vin, og derfor kan en naturlig vins rating være misvisende. Vivino er super smart i forhold til at huske, hvad du har drukket hvornår og i hvilken sammenhæng. Men ratings skal generelt tages med et gran salt.”

Tro ikke, at det kun er grums og stald


”Mange tror, at naturvin er lig med staldlugt, men lige så mange funky, ufiltrerede og gær-lugtende naturvine der findes, lige så mange rene, fine og diskrete findes der. Som sagt kommer det meget an på, hvilken producent man har at gøre med. Du kan sagtens finde en konventionelt produceret rødvin fra Beaujolais, som lugter af tun og hestepære og smager af overgærede kirsebær. Samtidig kan du finde en hvid naturvin fra Alsace, som smager helt skarpt og rent af lime og citron. Det hele ligger i produktionsmetoden, terroir og de valg, der foretages på marken og i kælderen.”

En drue er ikke bare en drue

“Jeg har selv været i Sauvignon Blanc-dilemmaet, fordi jeg længe syntes, dens berømte noter af kattepis og græs var for bittert for mig. Jeg gik derfor længe i en stor bue udenom netop den drue, indtil jeg ret tilfældigt smagte en naturligt produceret Sauvignon Blanc fra Sancerre og elskede den. Sagen er jo den, at druen kan tage mange forskellige smagsformer alt efter år, land og temperament. Man skal derfor aldrig afskrive bestemte druer helt, da man kan ende med at gå glip af eminente vine.”

Søren Naturvin Supernaturel

Tag ikke Do’s & Don’ts-lister alt for seriøst


”Med al respekt for dette format er det vigtigt at huske på, at naturvinsrevolutionen i 80’erne var et modsvar til eksisterende traditionsprægede vinproducenter, som netop repræsenterede en “do’s & don’ts”-tænkning. Der er selvfølgelig råd og guidelines, som er gode at følge, når det kommer til vin, fordi de kommer fra folk, der ved, hvad de taler om. Men i sidste ende er det op til en selv at smage, dufte og føle sig frem i en verden, der bliver ved med at åbne sig og give nye oplevelser.”

Vin Supernaturel, Gl. Kongevej 41, 1610 København


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics