Poderen Fra Forum Milas Thorhauge
Foto: Rita Kuhlmann

Do’s and don’ts med en poder: Der er faktisk en god grund til, at du skal pudse næsen først

Smittetrykket er rekordhøjt for tiden, og der er fuldt pres på testcentrene. Så hvordan gør vi arbejdet lidt nemmere for de mennesker, der bakser med vatpinde og buffervæske dagen lang for at bekæmpe smitten? Poder Milas Thorhauge kommer med råd til god teststil – og sit bedste trick til at undgå ubehag, når du bliver podet.

Do’s

Snak med poderen

”Det er generelt god stil lige at sige hej, når man kommer ind i boksen – ligesom man ville gøre ethvert andet sted, hvor man skal modtage en service. Den ubehagelige borger er en, der slet ikke kommunikerer med poderen men bare stiller sig op uden at anerkende, at man eksisterer. Og det sker sgu ret ofte. Anerkend i det mindste, at der står et menneske foran dig og yder en service. Teststederne er jo et kæmpe multikulturelt fænomen, hvor der bliver skabt en masse fællesskaber på kryds og tværs. Så personligt synes jeg, man går glip af en stor ressource, hvis man ikke snakker med de her mennesker.”

Skab gode kø-vibes

”Når det kommer til køen, er det vigtigt at give plads til andre og have tålmodighed. Vi er gået fra at kunne gå ned og blive testet på et kvarter til, at det nu kan tage op til to timer. Og folk tager det meget forskelligt. Der er dem, der føler sig utrygge og synes, der er alt for trængt i køen. Og så er der dem, der synes, folk skal tage og rykke sig, fordi det går for langsomt. Jeg har forståelse for begge dele, men vi skal jo alle sammen igennem det. Jeg tror lidt, at folk tager for givet, at de bare kan tage ned og få lavet en test. Mange tænker mere på det som en irritation, end en samfundskritisk ting, vi alle sammen skal tage stilling til.”

Poderen Fra Forum Milas Thorhauge

Vend væk fra poderen, når du pudser næse

”Som poder kan det være virkelig ulækkert, hvis folk er for tæt på dig, når de pudser næse. Så følg poderens anvisning om, hvor du skal stå, og vend dig væk, når du skal pudse næse! Og så sørg for at få god luft igennem. Der er mange, der ikke ved det her, men grunden til, at man skal pudse næse, inden man bliver podet, er for at skubbe virus fra halsen via luftvejene op i næsen. Vi er ligeglade med at rense næsen – det handler bare om at kunne fange virus i næseborene. Det er derfor, vi ikke længere behøver stikke en 12 centimeter lang vatpind gennem næsen og ned i svælget længere.”

Træk vejret og tæl til fire

”Det allerbedste trick, når man skal podes, er faktisk bare at trække vejret stille og roligt ind gennem næsen. Nu er jeg jo ikke læge, men jeg har testet folk over 12.000 gange, så jeg har en del empiri. Og det, der kendetegner dem, som synes, det er ubehageligt at blive podet, er, at de spænder op i ansigtet. Så bliver næsen skubbet lidt opad, og man kan mærke, at næsemusklerne er meget mere spændte. Hvis du bare trækker vejret ind, er det lynhurtigt overstået – du kan eventuelt tælle til fire imens.”

Poderen Fra Forum Milas Thorhauge

Milas Thorhauge

Poder og DJ, 26 år, bosat i København.

Kendt for Instagram-profilen Poderen fra Forum, hvor han fører statistik over sine testpersoners holdning til alt fra, om der må komme ananas på pizza, til om man foretrækker Cola eller Pepsi. Profilen har i skrivende stund over 5000 følgere.

Don’ts

Lad være med at smide dine ting på bordet

”Det er lidt akavet, når folk kommer ind med deres telefon og handsker og hjelm i hånden og lægger hele lortet ud på ens bord. For alt, hvad borgeren rører ved, skal jeg spritte af. Det er lige meget, om det er væggen eller bordet eller hvad det er… bare lad være med at røre ved noget, med mindre du er blevet bedt om det. Hav respekt for, at vi prøver at holde en steril arbejdsplads.”

Kom ikke for tæt på

”Som poder har jeg meget få kvadratmeter at stå på. Og det kan godt være utrygt, hvis folk kommer for tæt på. Så hold afstand – det er generelt et godt coronatrick.”

Læg telefonen væk

”Det er bare god skik at tage sine høretelefoner af og lægge telefonen ned i lommen, når man skal ind og blive podet. Ligesom, hvis du skal i banken. Du kan ikke gå ind og hæve penge, hvis du ikke engang gider at kigge på den, der skal hjælpe dig. Det kan godt være, du har stået i kø i tre timer, men generelt synes jeg, man skal huske at anerkende mennesket bag masken.”

Lad være med at tage hele familien med

”Det er helt fair, hvis man har fire børn, der skal testes. Men lad være med at komme ind med dem alle sammen på én gang. For der er bare ikke plads til det. Båsen er beregnet til, at der kan stå ét menneske derinde udover poderen. Jeg vil selvfølgelig ikke anbefale folk ikke at få testet deres børn. Men det er bare rarest for alle, hvis der kan være nogenlunde ro inde i boksen.”  


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics