Foto: Shutterstock

Anmeldelser om hustruvold eksploderer under EM og VM: “Ingen ønsker en engelsk sejr mere end kvinderne”

I England stiger antallet af anmeldelser om partnervold, når fodboldlandsholdet spiller. “Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg er blevet overfaldet, hvis min eksmands hold eller England tabte en kamp,” fortæller en engelsk kvinde.

For millioner af fodboldfans var weekendens EM-finale mellem England og Italien en neglebidende affære. For mange – især kvinder – betød kampens udfald ikke kun, hvem der kunne hæve trofæet over hovedet, men hvorvidt de ville komme igennem natten uden ar på krop og sjæl.

Antallet af anmeldelser om vold i hjemmet stiger nemlig stødt, når Englands fodboldlandshold spiller, viser flere undersøgelser, der er foretaget de seneste år.

Fodbold er den mest populære sport i England, og fodboldlandshold er det mest fulgte af alle nationens landshold. For mange englændere er turneringer som VM og EM lig med sammenhold, stolthed og fest, men studier viser, at det store alkoholindtag i forbindelse med festlighederne sætter dybe spor hos mange familier.

Eller som National Center for Domestic Violence (NCDV) har formuleret det: “Nogle mennesker tror, at fodbold handler om liv eller død – for ofre for vold i hjemmet er det ofte sådan”.

Et forskerhold fra Lancaster University så i 2014 nærmere på antallet af anmeldelser om vold i hjemmet, som politiet måtte rykke ud til i den nordvestlige del af England under tre forskellige VM-turneringer. Og tallene var ikke til at tage fejl af.

Vandt England, steg antallet af anmeldelser med 26 procent. Tabte holdet, eller endte kampen uafgjort, var antallet 38 procent højere end normalt.

Satte en skræk i livet

Et nyere studie fra Center for Economic Performance (CEP), der blev offentliggjort for få uger siden, går endnu længere. Her har man undersøgt 523,546 anmeldelser om partnervold, der blev indgivet til Greater Manchester Police fra 2012 til 2019 og sammenlignet med tidspunkterne for 780 kampe mellem Manchester City og Manchester United i samme periode.

Tallene viser, at antallet af anmeldelser om vold falder i de cirka to timer, hvor kampen er i gang, og hvor fokus er på spillerne, kampen og at drikke øl. Derimod tager antallet af anmeldelser stødt til de første fire timer efter kampen og er på sit højeste 10-12 timer efter kampstart.

I 78 procent af sagerne drejer det sig om en mandlig gerningsmand og et kvindeligt offer, hvoraf størstedelen bor sammen.

Den britiske avis Metro har talt med flere kvinder, som tidligere har været i voldelige forhold, og hvor volden eskalerede i forbindelse med fodboldkampe. Fælles for kvinderne er, at hvert mål til kærestens hold var en lettelse, mens et rødt kort eller en misset chance satte en skræk i livet på dem.

“Fodbold var altid en trigger for min eksmands overgreb. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg er blevet overfaldet, efter at min eksmands hold eller England tabte en kamp. Hvis han tog ud og så kampene, kunne jeg ånde lettet lidt op, for ni ud af ti gange ville han blive anholdt og overnatte i en fængselscelle til næste dag,” fortæller en kvinde ved navn Sharon Bryan til avisen.

Værst står det til ved kampe, der spilles tidligt på dagen, og hvor fansene har mest tid til at drikke øl både før, under og efter kampen. Dermed afviser forskerne hidtidige tester om, at volden er værst, lige så snart kampen er fløjtet af – på et tidspunkt hvor fansene er allermest i deres følelsers vold. I stedet argumenterer de for, at volden er fuldstændig drevet af alkoholindtaget.

Da England mødte Danmark 7. juli, blev der eksempelvis langet mere end ti millioner fadøl over de britiske bardiske. Og under kampen blev der solgt mere end 50.000 drinks – i minuttet(!) – vurderer British Beer and Pub Association.

Center for Economic Performance har undersøgt, om samme tendens gør sig gældende, når den næstmest populære sport i England, rugby, spilles. Her er der ikke fundet nogen stigning i antallet af anmeldelser om vold i hjemmet – hverken før, under eller efter en landskamp.

Hepper på britisk sejr

“Ingen hepper mere på en engelsk sejr end kvinder,” lød en overskrift fra Pathway Project forud for VM i 2018. Opslaget fra Pathway Project, der arbejder for at bekæmpe vold og seksuelle overgreb i hjemmet, gik viralt og nåede ud til flere millioner briter.

Heartbeats har været i kontakt med Landsorganisationen af Kvindekrisecentre i Danmark (Lokk) for at høre, om samme tendens gør sig gældende i Danmark – enten i forbindelse med landskampe eller lokalopgør i fodbold. Det gør det i midlertidig ikke, oplyser formand Karin Gaardsted.

“Jeg er ikke bekendt med, at det er en særlig problemstilling i forhold til danske fodboldkampe,” udtaler hun.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics